Truffels in de Champagne, het verhaal van Benoît Jacquinet

Vorig artikel Volgend artikel
DSC00923.JPG

Wie de Champagne-streek bezoekt moet de wereldberoemde drank gaan proeven en het liefst op een Chateau of bij een kleinere lokale Champagne boer. Het is echter niet alleen de Champagne die de streek voor wijn en culinaire liefhebbers aantrekkelijk maakt. Naast deze heerlijke wijn zijn er ook de truffels (Fransen spreken het uit als Les Truuf, wat meer zegt over de smaak). Benoît Jacquinet, onze gasteheer en eigenaar van Auberge Des Moissons, verrast ons met een zoektocht naar dit vermaarde zwarte goud.

Truffels kun je zelf gaan zoeken maar dat is zoeken in speld naar een hooiberg en waarschijnlijk dan ook nog geblinddoekt want Truffels zoeken kun je bijna niet zonder een daarvoor speciaal getrainde 'truffel-hond'. Varkens lijken het ook te kunnen, maar mij spreekt die gedachte duidelijk minder aan. Met een knorrende big lijkt me dat echt minder dan met een hond, en het nadeel is dat deze krulstaarten soms de truffel zelf direct opeten. De hond van Benoît heet Honey en is een prachtige donkerbruine Labrador die hij zelf heeft opgeleid. Dat opleiden is niet zo maar iets en duurt zeker 6 maanden. Het bijzondere reukvermogen van deze honden wordt getraind met tennisballen waarin een truffel verstopt zit. 

Op het terrein van onze gastheer staan ruim 4000 truffelbomen. Die naam is misleidend wat het zijn vooral hazelaars, eiken en zwarte dennen. Onder gemiddeld 40% van deze bomen worden truffels gevonden. 

DSC00937.JPG
DSC009161.JPG

De prachtige Honey, een ware Cherlock Holmes als het om het opsporen van truffels gaat.

DSC00931.JPG

De geur van truffels vergeet je nooit meer (Natasja Bogers).

Het is geweldig want nog voordat we ook nog maar onder de bomen van dit truffelbos zijn, komt het lieve dier met een truffel in zijn mond aangerend. Benoît zijn protocol is simpel, voor iedere gevonden truffel krijgt hij een snoepje "No Truuf, No Candy" zegt hij tegen de hond. Het dier verstaat blijkbaar ook Engels want hij gaat onmiddellijk verder met zoeken.

DSC00918

Wat opvalt is de liefde voor Honey door Benoît. Hij en zijn geliefde hond zijn absoluut één. Op de vraag of hij hem vaak meeneemt krijg ik als antwoord dat ze onafscheidelijk zijn. Ik herinner me dan dat Benoît voor het diner zei dat deze honden veel te jong sterven en maximaal 13 jaar oud worden. Wanneer hij het zegt kijkt hij naar de grond. Nu begrijp ik waarom.

DSC00935.JPG

De door Honey gevonden truffels worden soms nadat Benoît ze ruikt aangesneden. Ik moet eerlijk bekennen dat de geur van een truffel ook niet bepaald mijn favoriete luchtje is, maar goed het gaat om de smaaksensatie. Wanneer ze te donker of licht van kleur zijn verpulverd hij zij en gooit de kruimels op de grond. Of dat een goede voeding is voor mogelijk meer truffels weet hij niet te zeggen maar iedereen doet het. Deze rare donkere paddenstoelen bepalen een groot deel van zijn leven. Kort na de zomer kriebelt dan het bloed omdat het aftellen wordt richting de herfst en het truffel zoeken kan beginnen.

Truffels zijn bijzonder en zoals wij ze hebben kunnen proeven waarbij ze verwerkt worden in een gerecht, voegen ze iets toe aan de smaak. Deze is bijzonder, apart en soms overheerlijk. Misschien moet je ze ook leren eten ook al zijn de hoeveelheden over een geheel menu bijzonder laag. Wie er kennis mee wil maken is bij de Auberge van Benoît aan het goede adres. Je kunt kunt er in comfortabele hotelkamers prima en ook nog eens voordelig overnachten. Het 5 gangen truffelmenu met Champagne is een aanrader en als je het goed weet te plannen kun je met hem op zaterdagen zelf of truffeljacht. Voor liefhebbers van de Franse keuken is dit in alle opzichten een aanrader en mooi op te nemen in een meerdaags tripje naar de Champagne-streek.

DSC00955.JPG

Wil je zelf ook op truffeljacht? Neem dan contact op met Auberge Des Moissons of het regionale Champagne Ardenne Tourisme bureau.

Lees binnenkort ook de verslagen over het Champagnehuis van Joseph Perrier, Chalons-en-Champagne en de prachtige natuur rond het Lac du Der. Eerder verscheen over de Champagnestreek al een artikel over het Parc Argonne Decouverte (Nocturnia). Foto's zijn gemaakt met een Sony Nex-6 systeemcamera met 16.1 megapixels en met een 16-50mm en een Sony NEX 55-210mm F4.5-6.3 Zoomlens.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast blogger, strateeg, storyteller en online-marketeer. Je maakt Henk blij met bijzondere...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies