Algemeen20.08.2010

Verre bestemmingen met een Nederlands tintje


image001.jpg
image001.jpg

Heimwee kennen we allemaal wel. Ben je net lekker ver weg van huis, mis je toch weer iets ‘van thuis’. Of het nou gaat om eten en drinken, of dat je bepaalde mensen mist, het overkomt iedereen. Voor degene die bang zijn om last van heimwee te krijgen, heeft hotels.com een leuk lijstje gemaakt: bestemmingen met een Nederlands tintje. Dus dan ben je toch lekker ver weg van huis, maar lijkt Nederland ineens niet meer zo heel ver weg.

Huis ten Bosch in Japan
De Japanse zakenman Kamichika was dermate onder de indruk van de Nederlandse bouwstijl dat hij in de buurt van Nagasaki een Nederlands dorp liet bouwen. Het plaatsje is, met toestemming van de Nederlandse koninklijke familie, ‘Huis ten Bosch’ genoemd. Volgens goed Hollands gebruik werd het dorp aangelegd met land dat gewonnen werd uit zee. Ook werden er kanalen gegraven, met een totale lengte van 6 kilometer. Beroemde bouwwerken als de Utrechtse Domtoren en de Oude Kerk van Delft zijn er tot in detail nagebouwd. Bezoekers kunnen overnachten in het ANA Hotel Jr Huis Ten Bosch, dat wel erg doet denken aan het Amsterdamse Rijksmuseum. 

Overigens was het programma ‘Wie is de Mol’ vorig jaar in Japan, in een themapark waar de deelnemers zich in Nederland waanden. Het park was in ieder geval flink verloederd, en absoluut niet meer in gebruik. Wij vragen ons dan ook af: hebben we het hier over hetzelfde park?!

Mediterraans Volendam
Nederlandse vestingen worden tegenwoordig nog steeds gebouwd, zo ook in de Turkse badplaats Kemer dichtbij Antalya. Geïnspireerd op Amsterdamse grachtenpanden en Volendamse vissershuisjes heeft het Orange County Deluxe Hotel hier een compleet Nederlands dorp nagebouwd. De architectuur is er gebaseerd op de kennis van vier eeuwen geleden, het comfort is volgens de modernste standaarden. Er is een zwembad van 5.000 vierkante meter, een keur aan wellness faciliteiten, en er zijn zelfs Amsterdamse kroegen en uitgaansgelegenheden te vinden. 

Nederlands Azië
In de stad Malakka op het Maleisisch schiereiland kunnen bezoekers zich in het Nederland van de 17e eeuw wanen. Ten tijde van de VOC was Malakka een belangrijk handelscentrum voor Hollandse kooplieden. De stad herbergt dan ook één van de oudste Nederlandse gebouwen in Azië: het ‘Stadthuys’ uit 1650. Daarnaast herinneren ook een klokkentoren, een molen en enkele Nederlandse straatnamen aan een ver Nederlands verleden. Viersterrenhotel The Majestic Malacca heeft een elegante uitstraling. Deze accommodatie past uitstekend bij de Nederlandse buurt met de veelzeggende naam ‘Dutch Square’ die in Malakka gevonden kan worden.Kooplieden in Sri Lanka. Aan de zuidwestkust van Sri Lanka kwamen ooit Nederlandse en andere Europese handelaren aan wal, op doorreis naar het Verre Oosten. In de stad Galle stichtten zij een ommuurde vesting die tot op de dag van vandaag zeer goed bewaard is gebleven. Het fort heeft een vermelding op de Werelderfgoedlijst en staat vol huisjes en gebouwen in Nederlandse stijl. Het zeer luxe Amangalla Resort bevindt zicht binnen de muren van dit fort en is tegelijkertijd een oase van rust. Het gebouw uit 1863 is volledig gerestaureerd in de koloniale stijl, en de oplettende gast zal opmerken dat de zalen nog oud-Hollandse namen dragen.
 
Amsterdam op de Antillen
Curaçao is bij uitstek een plaats die vertrouwd aandoet voor veel Nederlanders. Niet alleen de Antilliaanse gulden en de Nederlandse taal dragen hier aan bij, maar ook de oude Nederlandse gebouwen. Eén van de mooiste voorbeelden is Fort Amsterdam, dat werd voltooid in 1636. Behalve als strategisch verdedigingsfort deden de gebouwen ook dienst als hoofdkantoor van de West-Indische Compagnie. Tegenwoordig staat het fort op de Werelderfgoedlijst en zetelt de regering van de Nederlandse Antillen er. Het luxe Hotel Kura Hulanda, dat geïnspireerd is op het erfgoed in dit stadsdeel, is gelegen op loopafstand van dit historische stukje Willemstad.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.