Algemeen03.11.2016

Dit is de meest accurate wereldkaart


Japanse artiest doet het eindelijk goed

Je weet heus wel hoe de wereldkaart eruit ziet. Toch? Nee dus. Het is namelijk heel lastig om een 3D-object als de aarde weer te geven als een plat vlak en om dat enigszins passend te maken moet er gesjoemeld worden met het perspectief. Niet alleen Afrika komt er bekaaid van af (kijk maar eens op deze kaart hoe groot het continent eigenlijk is) maar ook Antarctica wordt altijd te klein weergegeven. Het heeft te maken met het feit dat alles dat dichter bij de polen zit, vervormd moet worden om te passen in de rechthoek die we sinds de 16e eeuw als wereldkaart gebruiken. Die Mercatorkaart (genoemd naar Gerardus Mercator, een geboren Belg.)

Tetrahedron
Tetrahedron

Rond naar vierkant

Japanse artiest Hajime Narukawa heeft echter een betere manier gevonden om de wereld plat te slaan die de verhoudingen van de landmassa’s en de zeeën niet scheeftrekt en die toch in een vierkant past. Hij heeft er zelfs een heel bedrijf voor opgericht, Autagraph. Dat is ook de naam van de methode die gebruikt is om de overstap van 3D naar 2D te maken. Het verdeelt de wereldbol in 96 driehoeken die daarna in een Tetrahedron gestopt worden die vervolgens uitgevouwen wordt tot een plat vlak. Lang verhaal kort: het werkt.

Andere focus

Het levert zoals je kunt zien een hele andere kaart op dan we gewend zijn, dus het is even zoeken naar wat waar zit. Nu zou je kunnen zeggen dat het helemaal niet zo belangrijk is om alles 100 procent accuraat weer te geven, maar juist in deze tijd is het dat wel. De grootte van de polen is bijvoorbeeld een belangrijk thema op dit moment en dan is het wel handig als je een kaart hebt die dat accuraat kan weergeven. En Afrika. Zo groot. Vroegere kaarten waren gefocust op het oosten versus het westen en dan was de rest niet zo belangrijk, maar de hedendaagse realiteit is anders en de wereldkaart zou dat ook moeten weergeven.

Wereld-origami
Wereld-origami

Wereld-origami

Dat is echter niet het enige dat deze kaart kan, want doordat de weergave geen enkele overlap heeft kun je ‘m dus ook weer terugbrengen naar de originele staat: 3D. Inderdaad, je kunt de kaart weer terugvouwen naar de originele driehoekjes en dan kun je de wereldbol helemaal maken vanuit die platte kaart. Niet helemaal rond, natuurlijk, maar het komt in de buurt. Allemaal extreem kunstig, dus het is ook niet gek dat de Japanner een prestigieuze designprijs heeft gewonnen in zijn thuisland, de Good Design Award.

Het is nog maar de vraag of deze nieuwe wereldkaart de oude zal gaan vervangen, maar wellicht dat de artiest zo slim is om de kaart gewoon gratis aan de wereld ter beschikking te stellen, dan hebben we het over een paar honderd jaar misschien over de Narukawa-kaart in plaats van die van Mercator. Tot die tijd is er gelukkig wel merchandise.

AutaGraph World Map
AutaGraph World Map

© Hajime Narukawa