Algemeen30.11.2015

Lekker lezen op reis


Boeken versus e-reader

Lezen is heel lang een van mijn grootste hobby’s geweest. Als kind haalde ik zelfs boeken op de bibliotheekpasjes van mijn broers, want mijn eigen zes boeken waren voor een week niet genoeg. Tegenwoordig lees ik een stuk minder, eigenlijk alleen als ik op reis ben (dat is nog best wel vaak). Het liefst een fysiek boek, dus niets digitaals, al heb ik de afgelopen zomer en de zomer daarvoor wel de Vakantiebieb-app geïnstalleerd. Van de bibliotheek krijg je iedere zomer een app met een hoop gratis e-boeken om te lezen. Ik installeerde de app op mijn iPad en probeerde in Frankrijk in de zon te lezen. Dat ging een kwartiertje goed, waarna de iPad veel te warm werd, ik ‘m ook niet meer vast kon houden en uiteindelijk stopte hij er ook mee omdat het te warm was. Niet te doen dus en uiteindelijk kocht ik voor de zomervakantie naar Bali weer gewoon een paar old school papieren boeken op het vliegveld. Het leuke daaraan vind ik dat ik ze op een plank kan zetten. Niet dat ik boeken twee keer lees, maar het is gewoon leuk om ze te bewaren, met nog een beetje Balinees zand tussen de bladeren.

En toen kwam er een heel fijn pakketje van Kobo – de Kobo Glo Hd – en ben ik overgestapt naar kamp e-readers.

Ideaal voor op reis!
Ideaal voor op reis!

De voordelen van een e-reader op reis

Eigenlijk heeft een e-reader voor wie veel reist alleen maar voordelen. Hij weegt geloof ik nog iets minder dan 200 gram, dus dat is een stuk minder dan gewone boeken, en dat gewicht blijft zo ook al neem je honderd boeken mee. Hij is niet alleen licht maar ook vrij klein en dus heb je daar altijd wel ruimte voor in je handbagage, je hoeft niets anders te offeren om je e-reader mee te kunnen nemen. Een kabeltje meenemen om ‘m op te kunnen laden hoeft eigenlijk ook niet eens, want een volle batterij gaat 2 maanden (!) mee. Doe je dat voordat je vertrekt dan ga je die batterij tijdens je reis echt niet leeg maken, of je moet wel heel lang op reis gaan.

Zijn er dan nog redenen om voor echte boeken te kiezen, die je thuis in de boekenkast of op een plank kunt zetten? Ja, precies die reden: het is leuk om sommige boeken thuis weg te kunnen zetten om er nog eens doorheen te bladeren. Reisboeken bijvoorbeeld, over mooie bestemmingen. In zo’n boek wil je ook plaatjes kijken en in plaatjes zijn e-readers nu eenmaal niet zo heel erg goed. Oh ja, je hebt ook geen boekenlegger meer nodig dus voor je boardingkaart moet je een nieuwe functie bedenken.

Lekker lezen in het vliegtuig!
Lekker lezen in het vliegtuig!

Een e-reader is dus heel erg handig en ik ben ook echt heel erg blij met m’n Kobo. Mijn standaard reisuitrusting van camera, laptop en telefoon is nu gewoon met 180 gram uitgebreid.

Niet illegaal boeken downloaden!

En dan nog even een paar wijze woorden over de boeken die je op je e-reader gaat lezen. Het eerste boek dat ik op de e-reader zette was een boek dat ik gedownload had (lees: waar ik dus niet voor betaald had). Ik had denk ik een bladzijde of vijf gelezen tot iemand tegen me zei dat dat niet eerlijk is, om boeken illegaal te downloaden. Het schrijven van een boek kost heel veel tijd en heel veel energie. Om zoiets te mogen lezen mag je echt wel een paar euro’s betalen. Ik heb de illegale download verwijderd en het boek alsnog gekocht. Dat leest een stuk prettiger kan ik je vertellen!

Mocht je overigens nog tips willen voor leuke boeken om te lezen komende winter, lees dan het artikel van mijn collega Tedje eens. Tedje is verslaafd aan lezen, heeft een eigen boekenblog (Adorable Books) en heeft haar favorieten voor de winter voor je op een rijtje gezet. Enjoy!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.