Gadgets21.11.2017

Innovaties op de piste: vijf toffe wintersport gadgets


Het wintersportseizoen zit er weer aan te komen en dat maakt veel mensen gelukkig. Zomer is fijn, maar verse poedersneeuw, een zonnetje in je gezicht en de hele dag buiten in de bergen zijn, zijn dat zeker ook. Nu is de wereld van de wintersport niet bepaald de meest innovatieve branche als het om gadgets gaat. Skiën en snowboarden zijn technische sporten waar het vooral aankomt op jezelf; op coördinatie, uithoudingsvermogen en souplesse. Maar toch duiken er regelmatig toffe wintersport gadgets op die laten zien dat er wel degelijk sprake is van innovaties op de piste. Ik heb er vijf verzameld: dit zijn dé vijf gadgets die je komende winter mee op wintersport wil nemen!

1. Piq Robot: sensor om activiteit te meten

Piq Robot is een sensor die je met een riempje aan je skischoen kunt vastmaken. Via een bijbehorende app kun je al je activiteiten op de piste gaan meten. Het is een samenwerking tussen Piq Sport Intelligence en Rossignol, de Franse skifabrikant. Met de Piq Robot meet je de duur van de inspanningen op de piste, de (maximale) snelheid, de afstand die je geskied hebt maar ook G-krachten.

Er zijn ook echt wel andere manieren om dit soort data te meten, daar zijn losse apps voor en er zij horloges die een en ander kunnen vastleggen, maar Piq Robot gaat veel verder. Zo kunnen freeskiërs bijvoorbeeld ook de rotaties, air time en landingen van hun sprongen meten. En op de piste kun je de hellingshoek tijdens het carven meten. De Piq Robot koppel je via Bluetooth aan je smartphone om alle data te kunnen uitlezen. Het is niet alleen leuk om deze statistieken te zien, maar je kunt deze ook gebruiken om je techniek te verbeteren. Piq Robot kost 198 euro, maar is daarmee wel echt dé wintersport gadget die je dit seizoen wilt hebben.

2. De SkiBoot Butler voor het aantrekken van je skischoenen

Sommige wintersport gadgets zijn zó simpel, dat je niet begrijpt dat dit niet eerder bedacht is. Het is een gadgets voor een probleem dat voornamelijk bij vrouwen tijdens de wintersport voorkomt: dat je handen te koud zijn en dat je daardoor de binding van je skischoenen niet zo strak kunt dicht klikken als je eigenlijk zou willen. Of niet kunt openmaken omdat je handen te koud zijn. Maar nu is er een heuse SkiBoot Butler die als een soort galante man met sterke handen jou hierbij helpt: het is in feite niet meer dan een hulpstuk dat je op je binding kunt klikken, maar daarmee wordt het wel makkelijk om bindingen te sluiten. Je hoeft daarvoor bijvoorbeeld ook niet per se je handschoenen uit te doen en dat is wel zo prettig. En deze gadget werkt natuurlijk precies hetzelfde voor het openen van bindingen.

Wintersport is heel erg leuk, maar koude handen is geen pretje. En wintersport gadgets hoeven ook helemaal niet duur te zijn, want de SkiBoot Butler kost maar 9,90 euro. Je kunt kiezen uit vijf verschillende kleurtjes: zwart, oranje, groen, rood en blauw. Mannen zullen voor de SkiBoot Butler niet warmlopen denk ik, maar ik ken genoeg wintersportende vrouwen die hier blij mee zullen zijn!

Met de code TM38WXDMQ5FIE1Z6 krijg je korting op je bestelling van de SkiBoot Butler.

Handig - voor vrouwen - is de Skiboot Butler
Handig - voor vrouwen - is de Skiboot Butler

3. Skistokken met kliksysteem

De laatste jaren zie je steeds meer kleur op de piste, alleen skistokken bleven altijd een beetje achter. Gelukkig is Leki de partij die al een aantal jaar wat kleur brengt, met opvallende, kleurrijke skistokken. En ook daar heeft een stukje innovatie plaatsgevonden. Leki heeft namelijk het zogenaamde, gepatenteerde Trigger S systeem ontwikkeld. Dit systeem voorkomt dat je last krijgt van een skiduim: wanneer je duim tijdens een val achter de skistok blijft hangen, kan deze ontwricht raken. Het Trigger S systeem kan dat voorkomen.

Normaal gesproken doe je de riempjes van de skistok om je pols heen, maar met dit systeem zitten de riempjes om je handschoen heen. Daaraan zit een klein lusje dat je aan de skistok vastklikt. Door met je duim op de bovenkant van de skistok te drukken, klik je de stok weer los. Het voordeel is niet alleen dat je zo een skiduim kunt voorkomen, maar het werkt ook nog eens super snel en eenvoudig bij het in- en uitstappen van de lift bijvoorbeeld. Je ziet steeds meer mensen met deze wintersport gadget skiën op de piste en wanneer je dit eenmaal geprobeerd hebt, wil je niet anders meer. Er zijn trouwens ook speciale Trigger S handschoenen van Leki te koop, waarin dit systeem helemaal geïntegreerd is.

Handig: skistokken van Leki met een kliksysteem
Handig: skistokken van Leki met een kliksysteem

4. POC Spine VPD 2.0 Airbag

Deze wintersport gadget is niet voor iedereen weggelegd, en dat heeft in eerste instantie al te maken met het prijskaartje. De POC Spine VPD 2.0 Airbag kost namelijk 1.200 euro. Maar lees toch even verder, want als je het hebt over innovaties op de piste, dan is dit wel écht een innovatie. De POC Spine VPD 2.0 Airbag is een soort jasje zonder mouwen dat je onder je skikleding aantrekt. Deze is ontwikkeld in samenwerking met professionele skiërs en is ook gemaakt voor mensen die op hoog niveau racen en toch met enige bescherming de piste af willen gaan.

Het is een rugbeschermer met daarin een zeer slim airbag-systeem. Dat systeem is in staat om aan de hand van een bepaald algoritme het onderscheid te maken tussen ‘normale krachten’ en krachten die vrijkomen tijdens een val. Zodra namelijk een val gedetecteerd wordt – en dat gaat in een duizendste van een seconde – zal de airbag zich vullen met lucht. De skiër heeft zo direct extra bescherming van de nek, borst, rug, ribbenkast en heupen. Professionele skiërs kunnen de POC Spine VPD 2.0 Airbag onder hun racepak dragen. En blijkbaar heeft dat geen effect op de snelheid, want het is in een windtunnel getest. Wanneer je ziet met wat voor gigantisch hoge snelheden professionele skiërs de berg afgaan, dan is dit geen overbodige luxe. Maar er zijn natuurlijk veel meer skiërs die wel wat extra bescherming op de piste willen hebben, alleen dan komt dat hoge prijskaartje van deze wintersport gadget weer om de hoek kijken…

5. Meet hoe gezond wintersport echt is met de Garmin Fenix 5S

De Fenix 5S van Garmin is een perfect multisport horloge dat je mee kunt nemen op wintersport: er zit namelijk een speciale wintersportmodus op. Je kunt met dit horloge skiën en snowboarden: zet je de wintersportmodus aan, dan heb je allerlei handige gegevens bij de hand, zoals je snelheid, de afstand die je hebt afgelegd en de hoogteverschillen. Ook wordt automatisch het aantal afdalingen dat je hebt gedaan bijgehouden. Deze functie doet in de basis eigenlijk hetzelfde als de Piq Robot doet. Het leuke aan dit horloge is echter dat je nog veel meer kunt meten dan allen het skiën: je slaappatroon, verbranding en eigenlijk alle beweging die je op een dag krijgt. Dat is tijdens de wintersport echt heel leuk om te kunnen meten, want eigenlijk heb je hiermee een compleet beeld van hoe gezond de wintersport nu daadwerkelijk is. En het is ook een smartwatch: je kunt bepaalde meldingen van je telefoon koppelen aan je horloge zodat je op je pols berichten en andere informatie kunt uitlezen (zoals het weer of belangrijk nieuws/mail) en dan kan je telefoon veilig in de zak van je ski-jas blijven zitten.

De Garmin Fenix 5S is absoluut een van de meest veelzijdige sporthorloges van dit moment, die bedoeld is voor serieuze atleten en actievelingen die het meeste uit hun workouts willen halen. Deze wintersport gadget is wel echt bestemd voor iedereen die daarnaast ook veel sport, want je kunt hiermee je trainingen op professioneel niveau meten en analyseren. De Fenix 5S is overigens de afgeslankte versie van de Fenix 5, maar met dezelfde high-tech functies.

Meet alle activiteiten tijdens je hele wintersportvakantie met de Garmin Fenix 5S
Meet alle activiteiten tijdens je hele wintersportvakantie met de Garmin Fenix 5S
Boek je wintersportvakantie

Zin om op wintersport te gaan naar een van deze mooie skigebieden? Dit zijn de beste websites om je skivakantie te boeken

Handige tips

.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}

Foto header: mRGB – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!