Lifestyle27.07.2012

Oostenrijk met de fiets


Als je ergens outdooractiviteiten wilt ondernemen, is het wel in Oostenrijk. De combinatie van bergen, gletsjers, rotsen, maar bovenal die warme zomers en strenge winters maken het leven buiten de deur optimaal. Zeker nu met de opkomst van de elektrische fiets de bergen ook per rijwiel zijn te bestijgen. De regio Kitzbüheler Alpen – Brixental staat er inmiddels om bekend.

Fietsen in de bergen is voor de meeste mensen, de recreatieve rijders dus, een onhaalbare kaart. De paden zijn te steil en daardoor alleen te doen door mannen met dijen als bielzen. De elektrische fiets is nu dé oplossing, zo ervaren we zelf tijdens een paar dagen biken in de Kitzbüheler Alpen – Brixental.

Ik mocht die tweewielers altijd graag afwijzen als een rijwiel voor luie mensen, die zich niet in het zweet willen werken om fit te blijven. Maar het ligt toch even wat anders, ontdekte ik tijdens de eerste tocht in de Kitzbüheler Alpen – Brixental; met 275 e-bikes, 75 verhuurpunten, 59 toevluchtsoorden met accu-oplaadpunten en 1000 kilometer fietsroute de grootste e-bike regio van de wereld. Waar we vroeger alleen wandelaars zagen, is het nu vooral een combinatie van die twee. En anders zijn het wel de mountainbikers die zich tussen de wandelaars een parkoers banen.

We beginnen rustig, want het is even uitproberen met al die verschillende snelheden, maar het duurt niet lang. Al fietsend krijgen we de smaak te pakken. Het is alsof er een Oostenrijkertje in het frame zit dat de mechaniek regelt; als je zelf stevig wilt fietsen, laat hij je gang gaan, maar als je vooral de fiets wilt laten werken, duwt hij je als het ware vooruit. Ik sta paf van deze techniek. Slim. Zo zijn we in no time op 1500 meter hoogte bij de zomerboerderij en kaasmakerij, ofwel kasplatzl waar we een lunch nuttigen.

Op de terugweg zet ik de vaart erin, maar moet ik op een gegeven toch echt afremmen om niet als attractie in een gletsjer te verdwijnen. Onderaan de berg toont de reisleidster een van de typisch Oostenrijkse wellnessbaden voor de voeten: Kneippanlage Aschau. In het parkje staan verschillende waterbaden die vooral voor de wandelaar een weldaad voor de voeten zijn. Het ijskoude gletsjerwater vult de baden en nodigt de sportieveling uit de bergen uit om er doorheen te lopen, zodat de voeten weer op adem komen.

Veel hotels in Kïtzbüheler Alpen – Brixental zijn inmiddels ingericht op de nieuwste e-sportrage. Fietsen worden eventueel geleverd bij het hotel of anders wel opgehaald. Er zijn zelfs sporthotels die volledig zijn ingericht voor de sportieve vakantieganger en bij de reis cursussen geven. In het Vitallandhotel Schermer in Westendorf heb je vanaf de zonweide zelfs een prachtig uitzicht op de deltavliegers die naast het hotel landen. En het blijft wonderlijk: de mens als vogel hangend tegen een strakblauwe lucht.

Wil je deze Oostenrijkse regio ook eens op deze manier ervaren? klik dan hier voor een aantrekkelijke aanbieding!

Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.