Geen Braziliaans voetbal zonder eten

Geen Braziliaans voetbal zonder eten

Populaire kok Thiago Castanho schreef boek over de verschillende keukens in Brazilië

Vorig artikel Volgend artikel

We gaan naar het WK in Brazilië en wat nemen we mee terug? Naast nog meer liefde voor het voetbal moeten er toch ook ideeën uit de Braziliaanse keuken mee terug naar Nederland. Veltman Uitgevers speelt er alvast op in door een kookboek met een breed scala aan authentieke Braziliaanse gerechten te presenteren. Ze staan in het boek van de populaire kok Thiago Castanho, De Braziliaanse Keuken. Het gaat over streetfood, hapjes en vlees en gevogelte voor het vuur en de grill.

BrazilianFood_F
Barreado - bestaat uit rundvlees, reuzel en verschillende kruiden en is ontstaan als typisch carnavalseten.

Om ook Europa kennis te laten maken met de soms wat onbekende groenten en specerijen uit de voetbalnatie, staan bij sommige ingrediënten ook vervangers omdat de Braziliaanse specialiteiten hier nu eenmaal niet altijd verkrijgbaar zijn. Dat maakt het boek in ieder geval ook interessant voor ver buiten het voetballand. Maar we kiezen toch het liefst voor het Braziliaanse. Dus gewoon even zoeken en gij zult vinden.

Mengelmoes

De Braziliaanse socioloog, antropoloog en culinair schrijver Carlos Laberto Dóra weet alles van de ontwikkeling van de keuken naar de nouvelle cuisine. In het boek zet hij nog eens de typische keuken(s) uiteen. ,,De Braziliaanse keuken is een mengelmosje van smaken en bereidingswijzen en juist die versmelting heeft tot een eigen identiteit geleid’’, aldus Dória. Maar er ontstond ook een wisselwerking door de invloeden van buitenaf. Door de industrialisatie kwamen er vooral Europese en Aziatische immigranten naar het land en dat maakte de ontwikkeling nog interessanter.

BrazilianFood_B
BrazilianFood_E

Even een snelle scan en we zien rode mull in bananenblad, geroosterde groenten en geroosterde zoete aardappelen met geklaarde boter. Net als in Nederland kent Brazilië ook de stoofschotel met rib en veel groenten, of de stoofschotel met zwarte bonen en vlees. In de zoete categorie maken we kennis met de tapiocapudding met koffiesiroop en gekaramelliseerde tapioca en de platoniatiramisu. Het liefst wil je de recepten allemaal even uitproberen, maar of dat gaat lukken…

Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies