Champagne proeven in de Champagnestreek

Champagne proeven in de Champagnestreek

Vorig artikel Volgend artikel

De Champagnestreek is de Noordelijkste wijnstreek van Frankrijk en in zo’n vijf uur rijden vanaf Utrecht ben je er. Champagne mag alleen champagne genoemd worden als het daadwerkelijk in die streek gemaakt is. Het drankje dat van oorsprong een elitedrankje is, was zelfs de favoriet van Napoleon. Voordat hij aan een veldslag begon, sloeg hij een aantal flesjes champagne in, want ja er moest wel wat gevierd kunnen worden ;-)

uitzicht-wijngaarden-champagnestreek
Uitzicht over de wijngaarden

Een bijzondere regio

In de regio vind je heel veel champagnehuizen, waarvan de meeste eigenaren je maar al te graag een rondleiding geven door hun kelder. In deze streek vind je de zogenaamde champagneroute, deze is 500 km lang en er bevinden zich zo’n 80 champagnehuizen langs de route.

Tijdens de trip maak je niet alleen kennis met de heerlijkste champagnes, ook kun je genieten van de bijzondere omgeving. Overal waar je rijdt zie je wijngaarden, wat een idyllisch beeld geeft. De mensen in de omgeving zijn vriendelijk en proberen je in hun beste Engels het verhaal achter hun wijnhuis te vertellen. Zo ontmoetten wij Olivier Horiot, samen met zijn vrouw heeft hij verschillende stukken land waar hij zijn druiven op verbouwd. Met veel liefde en zorg worden de struikjes behandeld. Zo nu en dan wordt er een streng afgeknipt, om ervoor te zorgen dat de overgebleven knopjes beter kunnen groeien. Dit zorgt aan het einde van het seizoen voor minder druiven, maar wel een oogst van betere kwaliteit.

Natuurlijk is het proeven van de champagne een heel belangrijk onderdeel. En waar het bij ons eigenlijk ‘not done’ is om elke dag te drinken, drinkt men hier het liefst de hele dag door. Niet enorm veel, maar het is natuurlijk van groot belang om te weten hoe de champagne die je zelf maakt nou smaakt. 

Uitzicht-champagnestreek
What a view

Hoe maak je champagne?

Tijdens ons bezoek aan deze bijzonder streek hebben we kennis gemaakt met het ‘bereidingsproces’ van die heerlijke bubbels: champagne. Hoe wordt het precies gemaakt?

Champagne wordt net als wijn gemaakt. De druiven worden geperst en het sap gaat in een gistingtank. Hier wordt er gist en suiker aan de druivensap toegevoegd en kan het proces beginnen. De gist neemt de suiker tot zicht, waardoor hij groeit. Een afvalstof van het gistingsproces is onder andere alcohol en hierdoor ontstaat wijn. Deze wijn gaat in een fles met een mengel van suiker en gist. Nadat de fles is afgesloten met een kurk zal er koolzuur ontstaan, wat zorgt voor de bubbels. Na dit proces moeten de dode gistcellen de fles nog uit, maar zonder dat de bubbels ook verdwijnen. Hiervoor is een speciale methode ontwikkeld. De wijnboeren zetten de flessen champagne op hun kop, zodat de resten van het gistingsproces naar beneden kunnen zakken. Hierna wordt in een speciale machine de hals van de fles bevroren en de fles ontkurkt. Door de kracht hiervan schieten de bevroren cellen mee naar buiten en wordt er een nieuwe kurk op de fles gezet. Op deze manier verdwijnen de dode cellen, maar blijft het koolzuur behouden. 

Champagne-proeven
Cheers!!

Een compleet andere wereld niet ver van huis, dat is de champagnestreek in mijn ogen. Als je van een bubbeltje houdt en benieuwd bent naar het verhaal achter champagne dan is een bezoek aan deze regio zeker de moeite waard. Combineer het bijvoorbeeld met een sportief dagje bij het Lac du Der.

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies