Wijnhuis Antinori: een absolute must visit in Toscane

Wijnhuis Antinori: een absolute must visit in Toscane

Vorig artikel Volgend artikel

Ben je gek op wijn én op vakantie in Toscane, dan mag je niet naar huis zonder dat je hier bent geweest: wijnhuis Antinori in San Casciano in Val di Pesa. De familie Antinori maakt al zo’n 600 jaar wijn en heeft een van de meest bijzondere wijnhuizen van Toscane. Bijzonder om te zien en bijzonder om te ervaren. Wijnhuis Antinori is een absolute must visit in Toscane!

De Antinori’s

Het begon dus allemaal 630 jaar geleden, toen Rinuccio di Antinoro zijn eigen wijn produceerde. Van generatie op generatie werden de Antinori’s besmet met het wijn-maak-virus en werd de naam Antinori steeds belangrijker in de Italiaanse wijnindustrie. Inmiddels zijn ze een begrip wereldwijd en worden wijnen gedistribueerd naar 150 landen.

In het hart van Toscane, op zo’n 20 kilometer van Florence heeft de familie Antinori nu twee jaar geleden voor het eerst in al die eeuwen wijn maken de deuren geopend voor het publiek. 7 jaar hadden ze nodig, om het meest bijzondere wijnhuis van Italië te bouwen, en het resultaat is schitterend. Jaren geleden nam de familie al het besluit dat ze hun huis en wijnvelden open wilden stellen voor publiek, maar dan moest er wel een hele bijzondere plek gecreëerd worden. De eigenaar van een huis dat uitkijkt op de wijnvelden van Antinori tipte een bevriende architect die een ontwerp indiende waar de familie direct verliefd op was. Puur eigenbelang natuurlijk, want hij kijkt er iedere dag op uit, maar wel een hele goede tip. Het resultaat is een wijnhuis dat nauwelijks opvalt in het prachtige landschap, een plek waar mensen zich thuis voelen en de rust en de schoonheid van de omgeving kunnen ervaren.

wijntanks-antinori
De gigantische wijntanks van Cantina Antinori
wijnvelden-cantina-antinori
De wijnvelden van Antinori in de Toscaanse heuvels

We krijgen een rondleiding door de indrukwekkende wijnkelder en productiehal van deze bijzondere locatie. Hier worden jaarlijks 2 miljoen flessen wijn geproduceerd, maar het hele Antinori-concern produceert jaarlijks misschien wel 20 miljoen flessen wijn, onder honderden verschillende labels. Vanbinnen is alles gemaakt van terracotta, om twee redenen: het terracotta isoleert super goed en daarnaast valt de kleur ervan niet op in het mooie Toscaanse landschap.

Wie weleens in een wijnhuis in Frankrijk is geweest, ziet direct dat het geen gewone wijn is die hier gemaakt wordt, de gigantische tanks staan de wachten op duizenden kilo’s druiven om ze direct na de oogst zo snel mogelijk te kunnen verwerken. Goede wijn maken valt of staat met hoe snel de druiven na het plukken verwerkt kunnen worden. De Antinori’s zijn in ieder geval klaar voor gigantische hoeveelheden.

antinori-wijnvelden
Uitzicht op de Antinori wijnvelden

Restaurant Runuccio 1180

Trek voor een bezoek aan Cantina Antinori maar gerust een paar uur uit (en kom rond lunchtijd), want je móet hier ook lunchen. Dat doe je hier namelijk tussen de wijnvelden, onder de olijvenbomen en met uitzicht op de Toscaanse heuvels. Je kunt je voorstellen dat alles dan nog nét iets beter smaakt dan normaal gesproken. Maar de keuken is ook ontzettend goed, alles wordt – net als de wijn – met veel zorg en liefde bereid. De wijn die we erbij drinken is fantastisch: vooraf een lekkere bruisende prosecco, bij de warme gerechten drinken we Chianti Classico. De blik in de ogen van de ober wanneer we deze wijn bestellen is onbetaalbaar, alsof hij ‘m zelf gemaakt heeft, zo trots is hij erop.

Je kunt er natuurlijk ook verschillende proeverijen doen, op verschillende locaties. Met zoveel wijnen die je wilt proeven is het waarschijnlijk wat lastig kiezen, maar mocht je geen keuze kunnen maken, dan kan ik je wel een handje helpen. Dit zijn de namelijk de toppers van Cantina Antinori:

  • Tignanello
  • Solaia
  • Cervaro
  • Guado al Tasso

Een bezoek aan deze bijzondere plek is een verademing, zeker nadat je de dag ervoor in Florence liep. Een schitterende stad, die de schoonheid misschien wel een beetje verliest door de duizenden toeristen die hier dagelijks rondlopen. Hier kom je echter terecht in een oase van rust. Het gebouw is qua design een lust voor het oog, de omgeving is prachtig en de wijn… ja die moet je zelf maar proeven. Ik kan niet anders dan zeggen dat je hier écht naartoe moet als je in Toscane bent!

rinuccio-1180-antinori
Lunchen bij restaurant Rinuccio 1180 is echt een aanrader!
antinori-rinuccio-1180
Sarah Nieddu laat ons de lekkerste wijnen van Antinori proeven!
prosecco-antinori
Eén daarvan is deze: een heerlijk glas bubbels!
dessert-rinuccio-1180
Trek voor een lunch bij Rinuccio 1180 maar wat tijd uit, want dit lekkere toetje is zó lekker!
Marloes de Hooge

Marloes is founder van Travelvalley en werkt daarnaast als tekstschrijver. Naast reizen is hardlopen haar grote passie. Haar favoriete vakantiebestemming...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies