Hongkong deel 2: culinaire adresjes

Vorig artikel Volgend artikel
Culi beginbeeld.jpg

Freelance journaliste Katja Brokke bezocht Hongkong en schrijft voor Travelvalley.nl over verschillende highlights, zoals het vissersdorp Tai O en de leukste to do’s. In deel twee verklapt ze de lekkerste adresjes. Van noedeltent tot sterrenrestaurant.

Mijn reis naar Hongkong was een culinaire reis en er werd dan ook veel gegeten en gedronken. Veel dim sum en vis en veel thee en bier. Wijn begint steeds populairder te worden, maar het feit dat een sommelier daar wine guy heet, zegt genoeg. Sommelier is namelijk te exotisch en afstandelijk. Hieronder wat adresjes waar je heerlijk kunt genieten van de Hongkongse keuken. Of de Franse. Let wel: de Hongkongers zijn dol op airconditioning, dus neem altijd een vestje of iets dergelijks mee op pad.

Gebakken rijst bij Kwan Kee Claypot Rice
Culi - Kwam kee claypot rice 2

Wees er snel bij, want er staat binnen no time een lange rij wachtenden voor Kwan Kee Claypot Rice. Binnen staan de tafeltjes dicht op elkaar, onder het blauwe tl-licht. Het ziet er een beetje smotsig uit, maar dat drukt de pret niet als de gerechten worden geserveerd. Alles supervers. Alleen de signature van het restaurant, de claypot rice, is niet zo aan mij besteed. Doordat rijst met groenten en vis of vlees boven open vuur wordt gebakken, ontstaat er een knapperige rand rijst. Dat is lekker, maar het vlees is mij te vet. Adres: Shop 1, Wo Yick Building, 263 Queen’s Road West, Western District.

60 jaar oude marinade bij Sang Kee Foods
Culi - Sang Kee foods1

Om de hoek bij Kwan Kee Claypot Rice zit een van de beste plekjes in Hongkong voor gemarineerde gans. In Nederland kennen we het gerecht als Pekingeend. Laten we dit dan Hongkonggans noemen. De zaak is klein, de keuken vet. De gans wordt gemarineerd in een 60 jaar oud mengsel van zijn eigen vetten, Chinese kruiden en een destillaat van rozen. Sang Kee Foods is niet te missen door de heerlijke geur die er voor de deur hangt. En de gans? De beste die ik ooit at. Adres: Shop 4, Wo Yick Building, 263 Queen’s Road West, Western District.

Vega dim sum bij Long Man Lou
Culi - Nan Lian Garden

Onder de snelwegen, in Nan Lian Garden, middenin de wijk Mongkok, zit een restaurant verstopt achter een waterval. Reserveren is aanbevolen, want het is er altijd druk. Long Man Lou is een beetje een tourist trap, maar het eten is er ontzettend lekker en bestaat uit louter vegetarische dim sum. Adres: 60 Fung Tak Road, Diamond Hill, Kowloon.

Street food in Tai O
Culi - Tai O

Tai O is een vissersdorp op het eiland Lantau en staat bekend om de kleine huisjes op palen. Volgende [week] staat er een uitgebreide reportage op Travelvalley.nl. In het dorp wordt voornamelijk gedroogde vis verkocht, overal op straat staan stalletjes. De echte avonturier probeert van alles wat! De gedroogde vis wordt eerst ingesmeerd met sojasaus en daarna kort gegrild. Ik probeer de inktvis, die vooral taai is, maar wel heel veel smaak heeft. Vooral zout en vissig. Je moet ervan houden.

Wijn bij Ming Court
Culi - Ming Court

Tweesterrenrestaurant Ming Court is een van de weinigen in Hongkong die een gepast wijnarrangement serveert bij de Kantonese gerechten. Zowel de wijn als de gerechten zijn ontzettend lekker en passen verrassend goed bij elkaar. Het eten wordt op een typische draaiende ronde schijf in het midden van de tafel opgediend, dus welke wijn moet je nou bij welk gerecht drinken? Oplossing: je krijgt gelijk alle glazen op tafel en die drink je met de gerechten mee. De combinaties zijn te vinden op een tablet met speciale app.
Langham Place Hotel, 555 Shanghai Street, Mongkok

Thee kopen bij Lee Kum Lan
Culi - Lee kum lan tea

China verlaten zonder thee is natuurlijk een beetje vreemd. Ik heb mijn Chinese goud (schrik niet van de prijzen) gekocht bij een theezaakje op de drukke winkelstraat Nathan Road. Via drie smalle trappetjes kom je uiteindelijk in een winkeltje terecht waar de tientallen blikken thee staan uitgestald. Na veel ruiken, koos ik voor de Jasmine Dragon Ball: kleine balletjes van de jasmijnbladeren die openvouwen in het hete water en een geurexplosie veroorzaken. Adres: 715 Nathan Road, Mongkok.

Verse vis in Lei Yue Mun
Culi - Lei Yue Mun (1)

Lei Yue Mun is een oud vissersdorp in Kowloon dat bijna is opgeslokt door de kenmerkende Hongkongse wolkenkrabbers. Hierdoor ontstaat een mooie tegenstelling van oud en nieuw. In het dorp kun je terecht op een vismarkt met een leuk concept: je koopt de levende vis of schelp- en schaaldieren die je wilt eten voor lunch of diner en neemt het mee naar een van de vele restaurantjes die op de markt te vinden zijn. Je geeft je aankopen aan de kok en die maakt er heerlijke gerechten mee. Verser kan niet! Overigens wordt het merendeel van de vis in Hongkong levend verkocht.

Fonduen bij Hotpot Instinct
Culi - hotpot instinct

1. Bouillon uitzoeken. 2. Rauwe ingrediënten kiezen. 3. Biertje bestellen. 4. Je eigen bakje sojasaus smaak geven met bijvoorbeeld koriander, peper en knoflook. 5. Fonduen. 6. Genieten. Hotpot Instinct is een van de beste adresjes voor Chinees fonduen, zoals wij het noemen. Alle producten zijn dagvers en de kaart is lekker uitgebreid. Het restaurant staat bekend om de plakjes rundvlees, dus sla die zeker niet over. Kost wat, maar dan heb je ook heerlijk mals vlees dat niet meer dan 15 seconden in de bouillon nodig heeft. Adres: 52 Tang Lung Street, Causeway Bay.

Hollands glorie bij Amber
Culi - Amber

Credit foto: Amber. De Zeeuw Richard Ekkebus staat aan het hoofd van tweesterrenrestaurant Amber in de zakenwijk Central op Hong Kong Island. Zo’n acht jaar geleden verhuisde hij met zijn gezin naar deze wereldstad. Heb je kunnen reserveren? Probeer dan beslist de signature van Richard: de zee-egel met kreeftengelei en bloemkoolmousse. Echt ontzettend lekker en niet voor niks zijn paradepaardje. Richard was ook zo aardig om zijn lievelingsadresjes met ons te delen. Komen ze:

Chinees
- Tai Wing Wah Restaurant
2/F Koon Wong Mansion, 2-6 On Ning Road, Yuen Long

- Tak Lung Restaurant
G/F, 25-29 Hong Keung Street, San Po Kong

- Yunfu
43-55 Wyndham Street, Central

- Shui Hu Ju
68 Peel Street, Central

- The Lin Heung Tea House
160-164 Wellington Street, Lan Kwai Fong, Central

- Yung Kee Restaurant
32-40 WellingtonStreet, Lan Kwai Fong, Central

- Fook Lam Moon*
35-45 Johnston Road, Wan Chai

- BO Innovation**
2F, J residence,18 Ship Street, Wan Chai

- Tim’s Kitchen*
93 Jervois Street, Sheung Wan

- Lung King Heen***
4F, Four seasons Hotel,8 Finance Street, Central

- Man Wah*
Mandarin Oriental Hong Kong, 5 Connaught Road, Central

- Celebrity Cuisine**
1F, Lan Kwai Foong Hotel, 3 Kau U Fong, Central

- The Chairman*
18 Kau U Fong, Central

Dim Sum
- Dim Sum, The art of Chinese tit-bits
63 Sing Woo Road, Happy Valley

- Dim Sum Square
88 Jervois Street, Sheun Wan

- Maxims City Hall
City Hall, Low Block, 2nd floor

- Dim Sum Specialty Store
G/F, 7 Tin Lok Lane, Wanchai

Noedels

- Chan Hon Kee
91B WanTau Street, Tai Po

- Wing Wa Wonton Noodle
89 Hennessy Road, Wan Chai

- Kau Kee,
21 Gough Street, Central

- Tsim Chai Kee Noodle
98 Wellington Street, Central

- Mak Man Kee
51Parkes Street, Jordan

- Hung’s Delicacies*
Shop 4 GF, NganFai Building, 84-94 Warf Road, NorthPoint

- Loaf On*
49 See Cheung Street, Sai Kung

- Yau Yuan Xiao Jui
38 Ferry Street (ingang op Saikung Street), Jordan

Katja

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies