Winter09.02.2014

Hochfilzen im PillerseeTal voor wintersporters die meer willen


Na onze stadswandeling in Innsbruck gaan we met een busje richting Hochfilzen in het PillerseeTal. Onderweg zien we alleen groene alpenweiden, maar zodra we in de buurt komen van onze eindbestemming verandert het landschap in een mooie witte deken en rijden we in de sneeuw. Hochfilzen ligt in een bijzonder geografisch en meteorologisch gebied waardoor hier jaarlijks de meeste sneeuw valt van Tirol. Dat lijkt te kloppen want vanaf onze aankomst is het gaan sneeuwen en valt er binnen 3 dagen ruim een halve meter extra sneeuw.

Wij verblijven in het in 2013 nieuw gebouwde Fairhotel in Hochfilzen (1.000 m). Dit moderne ‘passiv energie hotel’ is een idee van Johann Eder en zijn vriend Markus die in het hotel een skishop en de Nordic Academy runt. Johan is nog steeds boer en woont op een kilometer afstand van zijn hotel. Het hotel is voorzien van meest moderne luchtbehandelings technieken waarbij de warmte van het hotel opnieuw wordt omgezet in nieuwe energie. Hierdoor zijn de energiekosten minimaal en is het gehele hotel aangenaam verwarmd. De moderne kamers hebben ‘Tempur-bedden’ en zijn verder voorzien van alle nodige comfort. Er is een moderne bar met een dito restaurantgedeelte waar alleen kan worden ontbeten. Op de menu staan vrijwel alleen bio-producten die passen bij de formule van het fairhotel. De prijzen (49 euro p.p.) zijn voor het comfort en de locatie echt (te) laag.  

Wat het Fairhotel bijzonder maakt is de ligging. Vanuit het restaurant kijken we over de sneeuwvlakte van naar de pistes op de Buchensteinwand (1456m). Daar tussen ligt het uitgestrekte gebied van de Nordic Academy. Het gebied rond Hochfilzen en het op korte afstand gelegen Fieberbrunn is een mekka voor langlaufliefhebbers en voor mensen die meer willen dan alleen skiën. Het gebied heeft 150 km aan loipen die net als bij skiën variëren in moeilijkheidsgraad en worden aangeduid met blauw, rood en zwart.

Op de eerste dag maken we kennis met Markus en zijn speciaal opgeleide crosscountry-team. De Nordic Academy is een van de 10 officieel gekwalificeerde scholen voor crosscountry disciplines in Tirol. Steeds vaker kiezen sporters voor het moderne langlaufen met de skating-techniek. Deze discipline vraagt wel om een goede conditie maar wie eenmaal de techniek beheerst kan genieten van prachtige skiloipes en zijn eigen uitdaging zoeken. 

Onze eigen ervaring leert dan een intensieve training veel meer kracht vraagt dan lekker op je gemak van een piste afglijden. Wie het rustiger aan wilt doen kan kiezen voor de klassieke variant waarbij je leert glijden in vooraf geprepareerde sporen. Dit lijkt allemaal niet intensief zolang je dit op vlak parcours doet. Wanneer echter het tempo omhoog gaat en je uphill moet, merk je pas echt hoe zwaar het crosscountry skiën werkelijk is. Net als bij gewoon skiën is het aan te raden les te nemen. Onze echte uitdaging komt later nog als we op de laatste dag met het serieuze werk beginnen en de Biathlon op het programma staat.

De middaglunch doen we bij een Hotel Edelweiss aan de achterkant van de oefenpiste. Hoeveel hotels er in Oostenrijk deze naam hebben weet ik niet maar het zullen er veel zijn. De inrichting is zoals je dat mag verwachten. Grote houten banken met dito tafels en gasten gekleed in skikleding. Om ons Tiroler-gevoel nog wat te versterken eten de meesten  van onze groep Tiroler Grösll. Deze mix van gebakken spek, aardappelen, ui en stukjes vlees met ei is een soort powerfood na een lange ochtendtraining. De alcohol blijft achterwege, dat was het plan maar onze vriendelijke gastheer laat ons niet gaan zonder ‘ein originaler holzschnapps’ die met een ein, zwei … in een slok naar binnen moet.

Het middagprogramma is wat pittiger al denk je bij sneeuwschoenwandelen eerder aan rustig met wat ijzers onder je schoenen door de sneeuw banjeren. Tot zover klopt dat wel maar het wordt allemaal anders als je met gids en crosscountrytrainer Gerhard uphill gaat en buiten paden die er nauwelijks zijn door de losse sneeuw een berg opgaat. Het ziet er bijzonder uit, een groep van 12 mensen die zich langzaam in gelid tegen een berg naar boven beweegt. De bijzondere sneeuwschoenen geven je wel houvast in de losse sneeuw. Naar schatting ligt er volgens Gerhard tussen de 50 en 70 cm sneeuw op de berg… De ervaring is echt bijzonder.

Achter elkaar banen we ons een weg over de verse sneeuw. De speciale schoenen geven je extra stabiliteit al kan het voorkomen dat je soms toch diep wegzakt. Wie zelf kennis wil maken met deze uitdaging moet ook hier beschikken over een goede conditie als je met een crosscountry gids de berg opgaat. Verder is het van belang, ook als je voor een makkelijke route kiest, om goeie bergschoenen aan te doen die een goede houvast geven rond je enkels. Neem verder altijd drinken mee (warme thee en water) en zorg dat ook dat je altijd wat eten bij je hebt zodat je niet wordt verrast. Verder is het aan te raden goed ademende kleding te dragen die ook voor voldoende warmte zorgt. Onder de bomen is het op plaatsen waar nooit geen zon komt aanzienlijk kouder dan op een zonovergoten piste.

’s Avonds is het tijd voor eten in hotel Wiesenseehof, proosten en worden we getrakteerd op Tiroler Rock & Roll. Onze muzikant die een bekend langlaufer is geweest maakt er een ware show van.

Na nog een dagje ochtendtraining bezoeken we in ‘s middags de Masters Cross Country Cup PillerseeTal. Dit prestigieuze 10-daagse evenement, waaraan 1.200 atleten uit 30 landen deelnemen geldt voor de Olympische topsporters als laatste krachtmeeting voor de spelen in Sotsji. De natuur is er prachtig en ziet er sprookjesachtig mooi uit. In de wedstrijd zien we hoe zwaar langlaufen eigenlijk is. Deelnemers vallen doodop in de sneeuw zodra ze de finish zijn gepasseerd. Evenement organisator Georg Wörter neemt ons mee om achter de schermen te mogen kijken. Het event ademt de sfeer van echte topsport. Hier staat de prestatie centraal en duidelijk niet de luxe.

Hierna worden we verrast door Nicole Pfeifer van IloveTirol en Cornelia Zotter van hetTourismusverband PillerseeTal en bezoeken we een traditionele schnaps destilleerderij  ‘Gidi’s Genusswerkstatt’ op de Gassoidhof boerderij voor een rondleiding en schnapsproeverij met hartige specialiteiten uit het PillerseeTal. Tja schnaps is wel iets waar je wel van moet houden. Het bereidingsproces is arbeidsintensief en kostbaar. Dure ketels en met name de lokale wetgeving zorgen ervoor dat dit drankje relatief duur is vergeleken met bijv. likeur of jenevers. Wij krijgen smaak na smaak te proeven. Van de beroemde ‘himbeeren’ (is te doen) naar walnoot en knoflook.

Bij de laatste twee pas ik, schnaps is niet aan mij besteed maar voor de liefhebber waarschijnlijk een goddelijk drankje. Wat we hebben geleerd, zodra je proeft wat je drinkt heb je geen echte schnapss en is het chemisch. Zodra je denkt welke smaak is dit nu heb je waarschijnlijk echte schnaps. Bezoek is een aanrader want je wordt ook getrakteerd op de Tiroler gastvrijheid en die smaakt prima.

Zondagochtend is het zover en staat er een biathlon op het programma die wordt verzorgd door het team van de Nordic Academy. Het sneeuwt hard zodat het prepareren van de loipes vandaag niet mogelijk is. Als we buiten staan horen we dat de super-G in Kitzbûhl voorlopig is afgelast door de zware sneeuwval. Voor ons mag het de pret niet drukken. Het team van Markus is volop in de weer om alles rond de oefenpiste in orde te maken. Sneeuw hoort bij Oostenrijk en het maakt de uitdaging alleen nog maar mooier zegt hij met een brede glimlach.

En hoewel het voor ons vandaag een makkie is met een kleine ronde langlaufen waarbij iedereen zelf kan kiezen of hij de ‘klassiktechnik’ of ‘skatingtechnik’ wil gebruiken is het schieten toch de uitdaging van de dag. De geweren voelen zwaar aan. Op de grond liggend is het op korte afstand redelijk goed te doen. Iedereen is in staat om meerdere van de 5 klepjes omhoog te schieten. Iedere misser levert zoals het hoort een strafrondje op achter de schietbaan.

Wanneer we na een competitie ook oefenen met staand schieten merk je dat dit toch heel iets anders is. Het respect voor Biathlon atleten neemt alleen maar toe als je weet wat voor inspanningen zij moeten leveren voordat ze aan het schieten toe zijn. Liggend was het 4 uit 5 maar staand kom ik niet verder dan 2 maal raak te schieten. De geweren zijn duur en zijn geijkt om te competitie zo zuiver mogelijk te maken. Deze Baithlon training is onderdeel van het programma van de Nordic Academy en is voor iedereen toegankelijk. Voor wie de uitdaging zoekt is dit toch wel de ultieme wintersportervaring.

Na 4 dagen in Tirol is verblijven in dit een prima aanrader voor iedereen die eens wat meer wil doen dan een aantal dagen op dezelfde skipiste verblijven. Het crosscountry-programma, langlaufen (skatingtechnik) in combinatie met het biathlon-onderdeel en het schneewandeln met een gids (offtrack) bieden een bijzondere en sportieve uitdaging voor iedereen die met wintersport gaat. Ben je wat minder sportief dan is het traditionele langlaufen (klassiktechniek) en ook het schneewandeln via de aangegeven paden ook een leuke manier om vakantie te vieren in de sneeuw. Het Fairhotel is vanwege de aanwezigheid van de Nordic Academy en zijn ligging zeker een aanrader. Het hypermoderne bio-hotel biedt veel comfort voor een zeer lage prijs. Dineren kun je o.a. in het vlakbij het hotel gelegen hotel Edelwijs.

Wie snel en voordelig op Innsbruck wil vliegen kan dit vanuit Nederland doen met Transavia. Wekelijks zijn er 28 rechtstreekse vluchten vanaf Groningen, Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Gemiddelde vliegtijd is 1 uur en 20 minuten.

Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.