Winter03.03.2014

Germknödel Index: prijzen van lunch op de skipiste vergeleken


Lunchen op de piste, ik kan er nu al naar uitkijken. Zeker als je vanaf ’s morgens 09.00 uur op de piste staat, is de lunch tussen de middag meer dan welkom. Eigenlijk altijd kies ik voor iets warms, curryworst met gebakken aardappelen of goulashsoep. Veel wintersporters in Oostenrijk gaan voor germknödel, een specialiteit van brooddeeg en vanillesaus. Het ziet er niet smakelijk uit, maar is toch super populair.

De prijzen van maaltijden in de berghutten kunnen nogal uiteenlopen. Om te laten zien hoe prijzen in wintersportgebieden variëren, heeft Snowplaza.nl de ‘Germknödel Index’ bedacht. Aan de hand van wat deze maaltijd kost op de skipiste, worden wintersportgebieden gerangschikt. In de index zijn de hoogstgelegen bergrestaurants van de 20 populairste skigebieden van Oostenrijk meegenomen. De prijs van de germknödel is natuurlijk niet bepalend voor de prijs van alle andere dingen in een wintersportgebied, maar kan wel dienen als een van de indicatoren.

De verschillen blijken behoorlijk groot. De duurste germknödel eet je in Lech am Arlberg, waar je 10 euro betaalt. De goedkoopste germknödel eet je in Sölden. Nu is Lech am Arlberg inderdaad een van de meest dure wintersportoorden uit dit lijstje, maar Sölden is normaal gesproken niet bepaald de goedkoopste. De index zegt jammer genoeg niets over smaak, ion relatie tot de prijs. De laagste prijs van Sölden kan namelijk ook betekenen dat het ook niet te eten was.

germknodel
germknodel

Ook germknödel maken?

Voor degene die van deze specialiteit houden, deel ik graag het recept met je. Al moet je er wel rekening mee houden dat het thuis heel anders smaakt dan op de piste. Want na lekker actief bezig zijn in de frisse buitenlucht, met een lekker zonnetje in je gezicht, smaakt alles lekker.

Ingrediënten
500 gram bloem
250 milliliter lauwe melk
50 gram suiker
30 gram gist
30 gram boter
2 eieren
1 theelepel zout
1 geraspte schil van citroen
1 zakje vanillesuiker
Maanzaad
Pruimenmoes of abrikozenjam voor de vulling
Vanillesaus of vanillevla

Bereiding
1. Doe de bloem in een grote schaal en doe er een lepel suiker, de gist en vijf theelepels warme melk bij. Doorroeren met een vork.
2. Dek de schaal af laat het 15 minuten rusten bij de verwarming.
3. Smelt de boter in een pan en voeg warme boter, eieren, rest van de suiker, het zout, de vanillesuiker en de citroenschil bij het deeg.
4. Mix het deeg met je handen en begin in het midden.
5. Voeg de melk toe, maar zorg ervoor dat het deeg niet te plakkerig wordt.
6. Bedek het deeg in de kom en zet het apart op een warme plaats. Laat het deeg vervolgens een uur rijzen.
7. Zorg dat het deeg goed gekneed is en maak de bollen.
8. Stop een beetje pruimjam (of andere vulling) in het midden van elke bol. Zorg dat de bol sluit en er geen vulling uit kan lopen.
9. Zet de bollen op een plaat. Laat ze nog eens tien minuten op een warme plaats staan.
10. Vul een grote pan met water en zout en laat het koken.
11. Doe de bollen in het water en doe de deksel erop. Laat de bollen 20 minuten staan in het heet (maar niet) kokend water.
12. Maal het maanzaad fijn en meng met wat poedersuiker.
13. Haal de bollen uit het water halen en strooi het mengsel van maanzaad en poedersuiker erover. Serveer met vanillesaus.

En dat ziet er dan zo uit. Eet smakelijk!
En dat ziet er dan zo uit. Eet smakelijk!
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.