Winter17.02.2016

Wintersport, hoe gezond is het eigenlijk?


Een week wintersport gaat vaak gepaard met calorierijke maaltijden en après-skiën met flink wat alcohol. Je eet en drinkt veel meer dan je in een normale week thuis zou doen. Maar aan de andere kant ben je wel de hele dag actief bezig en doet een week in de bergen veel meer met je mentale gezondheid dan je denkt. Dus hoe gezond is wintersport nou eigenlijk? Omdat ik heb geluk heb om een paar keer per jaar op wintersport te gaan vroeg Annemerel de Jongh me hoe ik daarover denk voor de wekelijkse pagina health in Metro.

Wintersport en eten

Een hoop mensen zijn in hun dagelijkse leven bezig met gezondheid, en daarmee wordt met name een gezond eetpatroon bedoeld. En dat gezonde eetpatroon is het eerste wat sneuvelt tijdens de jaarlijkse wintersportvakantie. Ik ken niemand die ook daar ’s morgens op z’n gemak een gezonde smoothie staat te persen en die tussen de middag een uitgebalanceerde en vitaminerijke salade bestelt. Nee, tijdens de wintersport komen ’s morgens de gebakken eieren met spek op tafel, tijdens de lunch is het schnitzel, spaghetti en een hamburger met friet om daar tussen 16.00 en 19.00 nog wat bier, wijn of shotjes aan toe te voegen. Nu vind ik in de meeste wintersportgebieden het eten op de piste niet per definitie gezond, maar als je een beetje je best doet dan is het echt wel mogelijk om de hele week redelijk gezonde maaltijden te nemen – al is de vraag of je dat moet willen. Want wat mij betreft is wintersport namelijk ook een vakantie voor de geest en als je ongelofelijk veel zin hebt in friet, pijnig jezelf dan vooral niet met een salade en ga er lekker voor.

Er is dus meer dan alleen het eten. Ik ben heel graag buiten – het liefst de hele dag – want zonder frisse lucht functioneer ik minder goed. En daarom is wintersporten voor mij zo ontzettend leuk om te doen: je bent lekker de hele dag buiten in de frisse berglucht en met iedere ademhaling voel je je gezonder worden. De lucht in de bergen is namelijk een heel stuk schoner dan in de stad dus daarmee doe je al wat goeds voor je gezondheid en als je geluk hebt dan scoor je (als de zon schijnt) ook flink wat vitamine D. En dan komt er ook nog via je ogen behoorlijk wat gezondheid naar binnen, want een week lang uitzicht op de hoge witte bergtoppen doet ieder mens heel veel goeds. Dat is wat mij betreft waar wintersport om draait, om genieten van het buiten zijn, genieten van het uitzicht, lekker actief bezig zijn en dat met leuke mensen om je heen. Is wintersport dus gezond? Ja, wat mij betreft is dat heel erg gezond!

Skiën versus andere sporten

De afgelopen dagen was ik in Livigno in Italië. Echt een fantastische plek, maar daarover later meer. Om mijn pols draag ik de Garmin Forerunner 235, een sporthorloge met activiteitsmeter die de hele dag voor je bijhoudt hoe actief je bent geweest. En na een lange dag skiën stond de teller dus op nog geen 2.000 stappen en kreeg ik non-stop pushmeldingen dat ik meer moest bewegen. Maar ik was van ’s morgens 07.30 uur tot laat op de avond volop in beweging geweest, voor mijn gevoel had ik meer dan genoeg beweging gehad, maar het horloge dacht daar anders over. Dus hoe gezond is skiën of snowboarden nu in vergelijking met andere sporten?

Om te beginnen kan zo’n horloge een activiteit als skiën niet meten. Het enige wat zichtbaar is, zijn de pieken in m’n hartslag bijvoorbeeld, maar verder lijk je met skiën inactief. Het voordeel van skiën of snowboarden is dat je dat niet één of anderhalf uur doet, zoals met de meeste andere sporten. Nee, je maakt lange dagen en doet dat ook nog eens een hoop dagen achter elkaar. Daar verbrand je in één week echt wel meer mee dan wanneer je twee keer per week een uurtje naar de sportschool gaat. Onderschat ook niet het gesjouw met spullen en lopen op skischoenen niet, je bent de hele dag calorieën aan het verbranden. Dus vergelijk je een wintersportweek met een normale week van werken en af en toe een keertje sporten, dan ga je met die wintersportweek zoveel meer calorieën verbranden dan dat je normaal gesproken zou doen, dat dat extra bord friet echt wel moet kunnen.

H\u00e9\u00e9l veel vitamine D!
Héél veel vitamine D!
Dit is waar wintersporten om draait: genieten!
Dit is waar wintersporten om draait: genieten!

Wil je iets anders dan skiën?

Annemerel vroeg me ook wat je nog meer kunt doen voor je gezondheid als je op wintersport bent en volgens mij heb je daarvoor hele leuke opties. Ik heb er drie op een rijtje gezet.

  • Toerskiën: je kunt de skilift naar boven nemen, maar je kunt ook zelf naar boven klimmen. Toerskiën heet dat en daar heb je wel speciale bindingen voor nodig. Met vellen onder je ski’s – die voorkomen dat je naar beneden glijdt – klim je dan naar boven en dat is op alle mogelijke manieren goed voor je. Het is een echte cardio workout want je bent wel even bezig om naar boven te klimmen, maar het gevoel dat het geeft wanneer je boven staat is met geen enkele skilift te evenaren. Je verbrand veel meer calorieën dus dan met normaal skiën en het geeft een enorme kick. Twee vliegen in één klap!
  • Sneeuwschoenwandelen: een van mijn favoriete dingen om te doen is sneeuwschoenwandelen. Met een soort tennisrackets onder je voeten en skistokken in je handen wandel je door de verse sneeuw. Alleen al het knetterende geluid van de sneeuw onder je schoenen geeft zo’n goed gevoel! In Livigno gingen wij ’s avonds met sneeuwschoenen de berg op om in een onwijs leuke berghut te eten en vervolgens weer naar beneden te wandelen. Dat zijn in ieder geval weer een hoop calorieën die je verbrand hebt, maar ook dit is vooral voor je mentale gezondheid zo goed! Zo’n wandeling op sneeuwschoenen hoeft natuurlijk niet ’s avonds, het is bijvoorbeeld ook de perfecte activiteit wanneer het zo hard sneeuwt dat de liften dicht zijn of wanneer je gewoon even geen zin hebt om te skiën of snowboarden en je wilt toch naar buiten om iets actiefs te doen.
  • Wellness! Dat lijkt niet zo sportief en je zult er ook geen duizenden calorieën mee verbranden, maar ook een paar uurtjes wellness is super goed voor je. Wat baantjes trekken in het zwembad, buiten in een verwarmd bubbelbad onder de sterrenhemel zitten, de sauna in: ontspanning van de spieren zorgt ervoor dat je de volgende dag op de piste weer vol gas kan gaan.
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wintersport

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Hét grote voordeel van lenteskiën is de zon. In de lente ervaar je veel meer zonuren, zijn de dagen langer en de temperaturen mild. In hooggelegen gebieden hoef je je over sneeuwkwaliteit geen zorgen te maken. En in het Oostenrijkse Obertauern (in het SalzburgerLand) hoeft dat al helemaal niet, dat is namelijk een van de skigebieden die ieder jaar de meeste sneeuw krijgt. Zin om in het naseizoen nog lekker te skiën - én après-skiën? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Winter27.03.2024

Lenteskiën in Oostenrijk? Dan moet je in het gezellige Obertauern zijn!

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!