Natuur22.06.2013

Stap van de olifant af en reis olifantvriendelijk!


Het lijkt zo leuk: een tocht maken op de rug van een olifant of een show bezoeken met deze machtige dieren. Niet voor niets bieden veel reisorganisaties dit soort excursies aan. ‘Een onvergetelijke ervaring, volgens vele aanbieders. Wat hier vergeten wordt is dat de ervaring voor de olifant verschrikkelijk is. Daarom roept WSPA met de campagne ‘stap van de olifant af’ toeristen op olifantvriendelijk te reizen.

Hoewel het vangen van olifanten illegaal is, groeit het aantal olifanten dat in de toeristenindustrie ‘werkt’ nog steeds. In Birma alleen al worden zo’n honderd, vooral jonge, olifanten per jaar gevangen voor deze zeer lucratieve handel. De moeder en soms ook tantes van de jonge olifant worden vaak gedood omdat zij het jong proberen te beschermen.

Nadat het olifantje bij zijn moeder is weggehaald wordt het dier dagenlang vastgebonden, uitgehongerd en mishandeld om zijn wilskracht te breken. Wanneer het dier voldoende is ‘afgericht’ om als toeristische attractie te worden ingezet, wordt het vaak op gevoelige plekken geprikt om gehoorzaamheid af te dwingen. En hoewel een olifant tot 1.000 kilo kan trekken, zijn de rugwervels niet gebouwd op het dragen van één of meerdere toeristen op zijn rug waardoor de olifant hier pijn en schade van ondervindt. Buiten zijn diensturen staat de olifant permanent aan te ketting, een ellendige positie voor deze sociale dieren die gewend zijn om vrij in kudden rond te zwerven.

Veel toeristen weten niet welk leed het beestje heeft meegemaakt. Dit is ook de reden dat WSPA toeristen hier bewust van wil maken en de campagne ‘stap van de olifant af’ is gestart.

Op de website www.wspa.nl/olifant kunnen reizigers de belofte doen om tijdens hun vakanties geen olifantenritjes te maken en olifantenshows te bezoeken. En om ook andere reizigers te overtuigen, kan iedereen een speciale ‘Stap van de olifant af!’ sticker en bagagelabel opvragen via deze website om zelf de boodschap al reizend te verspreiden.

Hoe sta jij tegenover olifant rijden op vakantie? Ik sla het in ieder geval over!

Avatar foto
Claire de Boer

Claire verruilt het Amsterdamse leven de komende maanden voor een tripje rond de wereld. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien en doet dit het liefst met haar backpack. Ze wordt gelukkig van een HIT workout, lekker eten en een goed feestje!