Algemeen04.07.2017

“Geef vrouwen de regie over de vakantie-uitgaven”


Er zijn in het leven een paar zekerheden. Eén daarvan is dat een vakantie elke keer duurder uitpakt dan verwacht. Er zijn altijd leuke restaurantjes die net buiten het budget gaan, dure excursies die je niet kunt missen en terrasjes op mooie plekjes waar de ijsjes een klein vermogen kosten. Maar je bent op vakantie, nietwaar? Dat is niet de tijd om te veel na te denken over geld.

Bij bijna negen op de tien Nederlanders kost de vakantie weleens meer dan gepland. Ongeveer de helft van de vakantiegangers geeft een bedrag tussen de 100 en 500 euro extra uit. Dat gaat dan vooral naar uitstapjes en uitgaan. Vrouwen zijn strikter met het vakantiebudget, ook dat zou je een van de zekerheden in het leven kunnen noemen. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vaker bepalen hoeveel ze maximaal willen uitgeven en dat ze tijdens de vakantie de uitgaven ook vaker bijhouden dan mannen.

Voldoende marken, franken of peseta’s?

Vroeger kon het nog wel eens een probleem zijn als je op vakantie meer uitgaf dan de bedoeling was. Het was niet zo eenvoudig om ergens in Frankrijk of Spanje aan extra geld te komen. Er moest altijd voldoende geld overblijven om in ieder geval de benzine en de tol voor de terugweg te betalen. We gingen op reis met contant geld – liefst al grotendeels omgewisseld in marken, franken of peseta’s – en een setje cheques als back-up. Eurocheques (in 2002 definitief verdwenen) kon je bij de plaatselijke bank inwisselen voor maximaal 300 gulden (zo’n 140 euro), de geavanceerde reizigers namen Traveller Cheques mee. Voor de echte calamiteiten was er dan altijd nog de reis- en kredietbrief van de ANWB.

Een financiële back-up blijft prettig

Dat is volslagen ouderwets natuurlijk. Zelfs in de meest afgelegen oorden staan geldautomaten waarmee je met je Hollandse pinpas geld kan opnemen. En met een creditcard kun je ook die dure ijsjes op dat schitterende terras afrekenen. Toch blijft het idee van een financiële back-up, dat buiten het circuit van de reguliere vakantie-uitgaven staat, wel prettig. Niet alleen om de kosten overzichtelijk te houden, maar ook uit veiligheid. Contant geld kan gestolen worden en als de pinpas in verkeerde handen komt, ben je mogelijk niet alleen je vakantiegeld, maar ook de rest van je saldo kwijt.

Een moderne variant van de Traveller Cheques (of Eurocheques) is een prepaid creditcard. Daarmee kun je overal betalen en geld opnemen. Het risico op ongemerkte budgetoverschrijdingen is tegelijkertijd klein, omdat vooraf bepaald is hoeveel met de kaart uitgegeven kan worden. Deze creditcard is beveiligd met pin en chip. Mocht de kaart toch gestolen worden, dan is het prettig te weten dat er geen koppeling is met de bankrekening.

Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de mannen van tevoren helemaal niet of slechts enigszins van tevoren bepaalt hoeveel ze maximaal willen uitgeven tijdens de vakantie. En meer dan 70 procent van de mannen zegt niet of nauwelijks bij te houden hoeveel er op de plek van bestemming uit wordt gegeven. Het is misschien verstandiger om het beheer van zo’n prepaid creditcard of Cash Passport aan vrouwen over te laten. Het is maar een tip.

Dit is een gesponsord artikel, geschreven door: Leonard Stolk, Managing Director Europa bij Travelex.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.