Aruba wordt culinair aantrekkelijker

Aruba wordt culinair aantrekkelijker

Vorig artikel Volgend artikel

Aruba maakt een kleine culinaire revolutie door. Met de komst van restaurant White Modern Cuisine van chef-kok Urvin Croes krijgt de Europese keuken op het eiland stevige grond onder de voeten. Zijn idee is het verfijnde eten op een hoger plan te brengen, het liefst gemixt met relatief onbekende kruiden van Arubaanse bodem. ,,Veel bewoners weten niet eens dat je sommige plantjes op het eiland kunt eten.’’

foto37.JPG

Natuurlijk kent Aruba al een paar mooie en goede restaurants van hetzelfde kaliber als White Modern Cuisine: van Carte Blanche en Amuse tot Screaming Eagle en Flying Fishbone. En dan zijn er ook nog eetzaken als Zeerover, een kleine visafslag die het midden houdt tussen een restaurant en een viszaak. Je geeft je bestelling op bij een loket en neemt die mee naar achteren waar ander personeel de vis of schelpdieren bakt of frituurt. Die peuzel je vervolgens heerlijk aan de waterkant op. Wie bezorgt me een betere lunchtijd.

Hetzelfde geldt voor The Blue Lobster. ,,Als je het lekker vindt, zeg het tegen je vrienden. Als je het niet lekker vindt, zeg het tegen je vijanden,’’ lacht de eigenaar een eventuele tegenvaller weg. De kaart staat vol met kreeftgerechten in alle variaties: met lasagne, met garnalen, met spinazie en kaas, met champignons en met citroen en knoflook. Om je vingers bij af te likken, ook al is het soms wat te veel van het goede.

Aan de andere kant van het spectrum is er vernieuwing nodig om de tong van de culinaire toerist te blijven strelen. Bovendien raken culinaire toeristen verwend met al die reizen en de verschillende keukens die ze daar aantreffen. White Modern Cuisine mixt de klassieke Franse keuken met variaties uit het grotere Europa. Bovendien lijkt Croes vooral jonger publiek te willen interesseren voor zijn culinaire hoogstandjes, want bij zijn gerechten kunnen de nieuwste cocktails worden besteld.

Precies wat het hippe, jonge publiek gewend is in het uitgaansleven op Aruba. Sommige cocktails passen naadloos bij de gerechten die Croes en zijn brigade maken. En om het allemaal in een moderner jasje te steken, staat er geen cocktailshaker achter de bar maar een moleculair mixoloog. Ga er maar aan staan in het laboratorium dat White Modern Cuisine heet.

Croes was eerder chef d' partie van één sterrenrestaurant Karel V in Utrecht. Dat zijn de mensen die Aruba nodig heeft: koks die weten hoe je niet alleen verfijnd gerechten kunt serveren, maar ook hoe je nieuwe, verrassende combinaties kunt maken. Natuurlijk is het leuk en bijzonder om te eten in het restaurant waar koningin Beatrix altijd komt als ze Aruba bezoekt, maar culinaire hoogstandjes is wat anders.

foto38.JPG
foto39.JPG
foto41.JPG
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies