Wine&Dine in Zuid Moravië

Vorig artikel Volgend artikel
13 tot 16 juni 2012 - Marij in Tsjechie - 213.jpg

Wijn, wijn en nog heel veel meer wijn. Zuid Moravie is door het zomerse klimaat uitermate geschikt om druiven te telen en dit gebeurd dan ook in overvloed. Als je door de kleine dorpjes rijdt zie je overal waar je kijkt wijnkelders, soms wel tientallen op een rij. Niet alle wijnkelder zijn in gebruik maar het geeft wel een goede indruk hoe de wijnproductie in Zuid Moravië is.

Zuid Moravië heeft een rijke wijn geschiedenis. Neem bijvoorbeeld het voormalig staatsbedrijf Znovin Znojmo, zij produceren 4 miljoen liter wijn per jaar, dat zijn ongeveer 17000 flessen per dag. Het grootste deel van de druiven komt van de eigen wijnranken maar ze maken ook gebruik van de oogsten van ongeveer 15 lokale wijnboeren. Sinds 4 jaar prijkt op het etiket van  Znovin een VOC label, zeg maar een keurmerk. Om dit label te verdienen moet je aan allerlei eisen voldoen, één regel is bijvoorbeeld dat er maar 2,5 kilo druiven aan 1 rank mag hangen.

Sommige wijnen krijgen de sticker van de "Jesterka Zelena" oftewel de Groene Hagedis, dit houdt in da op de wijnvelden ook de groene hagedis leeft, de hagedis leeft alleen op plekken wanneer het er echt schoon is.

13 tot 16 juni 2012 - Marij in Tsjechie - 073.jpg

Het klooster Louka is een plek waar veel flessen wijn liggen opgeslagen.  Het klooster heeft een rijke geschiedenis, het is een tabaksfabriek geweest maar ook een ziekenhuis. Je kan er diverse kunst tentoonstellingen zien.  Het draait allemaal wel om wijn, dus alle kunst heeft daar ook mee te maken. Het is voornamelijk moderne kunst. Je kan er verschillende wijnen proeven. Een leuk weetje is dat een er scènes van de Da Vinci Code zijn gefilmd.

In Valtice is het Nationaal Wijn Centrum gevestigd, een centrum waar je ruim 100 verschillende wijnen kunt proeven. Je kunt hier verschillende soorten rondleidingen doen waaronder een 90 minuten durende toch van alleen maar wandelen en wijn proeven. Momenteel liggen er 62 witte wijnen, 34 rode wijnen, 2 rose wijnen en 2 champagnes. Een walhalla voor de wijnproever en zeker een bezoekje waard. Werkelijk voor elk wat wils. 

13 tot 16 juni 2012 - Marij in Tsjechie - 132.jpg

Ben je meer liefhebber van kleine lokale wijnkelders dan is er ook volop keuze. Neem Popovi, een kleine wijnkelder met bed and breakfast, gerunt door het echtpaar Popovi. Ze produceren 1000 liter wijn per jaar. Popovi is alleen op afspraak open. Ze hebben 17 bedden en je kan er al slapen voor 16 euro per nacht per persoon. In de 350 jaar oude kelder liggen heerlijke wijnen waar Popovi je met liefde alles over wilt vertellen.

13 tot 16 juni 2012 - Marij in Tsjechie - 081.jpg

Er komen ook steeds meer burgerinitiatieven op, neem de Blauer Keller, de eigenaren van 20 van de 180 wijnkelders hebben de handen ineen geslagen en de Blauer Keller werd geboren. Iedere dag zijn er een paar van de 20 wijnkelders open die je kunt bezoeken, dit staat duidelijk op borden aangegeven zodat je nooit voor een dichte deur komt te staan. De Blauer Keller produceert bij elkaar 50.000 liter per jaar.

Door rond te fietsen of te wandelen kom je allerlei leuke wijnkelders tegen, met zelfs af en toe een wijnkraampje in de middle of nowhere waar je een heerlijk glaasje wijn kan nuttigen.

Zelf ben ik geen enorme wijndrinker, maar ik ben Tsjechische wijn erg gaan waarderen. Het merendeel is witte wijn. Mij is verteld dat het neigt naar wat zoeter dan andere wijnlanden maar dat is voor mij geen enkel probleem. Rieslings, palava, en nog heel veel meer wijnen. Heerlijk!

13 tot 16 juni 2012 - Marij in Tsjechie - 066.jpg

Naast dat wijnproeven moet er natuurlijk ook worden gegeten. De Tsjechische keuken is prima. Voor de vegetariërs zal het wat het minder zijn, vlees speelt namelijk een belangrijke rol.

De prijs van het eten in Zuid Moravie is erg laag vergeleken met wat wij gewend zijn. Je betaald rond de 3 euro voor een hoofdgerecht. Een veel terugkerend gerecht is kip en varken, een varkens- of kipschnitzel is in ieder restaurant wel te krijgen. Grote verschil met Nederland is toch wel dat er weinig groenten bij de maaltijd zitten. Dit kun je er overigens wel apart bij bestellen. 

13 tot 16 juni 2012 - Marij in Tsjechie - 067.jpg

In Havarniky kan je bij de mensen thuis eten,  daar is een paardenstal omgebouwd tot restaurant waar je in goed gezelschap echt authentiek Tsjechisch kan eten. Een oude dame staat dagen in de keuken om de heerlijkste gerechten aan je te serveren. Van Kulida (soep, gemaakt van aardappel, dille en sour cream met een ei) tot Dumplings (smaakloze deeghapjes) en zelfs geroosterde eend en heerlijke rode kool waar je de wijn in overduidelijk doorheen proeft. 

13 tot 16 juni 2012 - Marij in Tsjechie - 207.jpg

Een complete tegenstelling is het eten in het Michelin sterren restaurant Alcron in Praag. De verfijnde kreeftenbisque met een tortelline gevuld met kreeft en een geroosterd artissjok hart erin. Het stukje rundvlees op een bedje van gerookte aardappelpuree, schorseneren chips en afgemaakt met goddelijke jasmijnthee saus. Een genot om te ervaren.

Het Alcron is zeker de moeite waard om te gaan dineren als je in Praag bent. Reserveren en een goed gevulde portemonnee is wel noodzakelijk

13 tot 16 juni 2012 - Marij in Tsjechie - 191.jpg
13 tot 16 juni 2012 - Marij in Tsjechie - 192.jpg
Marij Kostons

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies