Stedentrips12.10.2020

Dit is ook Praag! 5 plekken die je misschien nog niet kent


Praag, de stad die schittert van de barok, waar Kafka bijna om elke hoe van de stad aanwezig is en waar romantiek de rode leidraad is. Bijna iedereen is er wel een keertje geweest. Allemaal kennen we de rondvaarten over de Moldau, de musea en de paleizen/ kastelen in de kleurrijke hoofdstad van Tsjechië. En nu heb je een reden om nog een keer te gaan, want wij geven je vijf tips in Praag die je misschien nog niet hebt bezocht of klakkeloos aan voorbij bent gelopen.

Tip: je kunt nu ook met de nachttrein naar Praag!

Goed begin is het halve werk

In anderhalf uur ben je vanaf Amsterdam in hartje Praag. Een goed begin om deze prachtige stad te verkennen is Hotel Vienna House Diplomat, dichtbij het historische centrum in het diplomaten district. Mooie kamers en een prachtig spa & wellness, wel zo lekker na kilometers te hebben gestruind. Dit hotel staat bekend om zijn stylische jazzbar en de culinaire hoogstandjes.

Struinen door een buitenlandse stad is – by far – een van mijn favoriete bezigheden, en de verborgen pareltjes, het nog niet ontdekte en de non-toeristische spot hebben mijn voorkeur. Ik laat me graag onderdompelen in de verrassingen waarin ik wegdroom, en daar leent Praag zich zeker voor. Het is in Praag echter een uitdaging om die pareltjes te vinden die niemand, of niet veel mensen, kennen. Ik denk dat het gelukt is.

Vijf pareltjes in Praag

Hieronder mijn vijf plekken van Praag die je misschien nog niet kent of wel van gehoord hebt, maar waar je echt naar toe móét. In volgorde, en dan loop je zo’n 18 kilometer, als je bij het hotel eindigt.

  1. Vlakbij het hotel zit het Vitezne Namesti plein. Lokaal zeer bekend om zijn zaterdag farmer markten van 8.00 tot 12.00 uur. Dit is kakelverse lokale producten en hebbedingen scoren, maar vooral socializen. Alle lokalen komen hier op zaterdag eten, drinken en muziek maken.
  2. Praag kent vele parken, maar veruit de mooiste en beste, maar nog niet zo overdonderd met toeristen is het Letna park. Een groot park met wat super leuke restaurantjes, loop ook even langs het geruïneerde Lenin-, bijzonder om z’n romantische skyline walk en het majestueuze uitzicht over Praag city.
  3. Františkánská zahrada tuin. Deze tuin heeft verschillende interessante sculpturen, fonteinen, een prieeltje, fruitbomen en kruidenbedden, die teruggaan naar de voormalige eigenaren, de karmelieten en de franciscanen, die hier ooit kruiden en specerijen verbouwden.
  4. Synagoge Cyril a Metodej. Prachtige synagoge met de kogelgaten van de Duitse mitrailleurs nog te zien in de gevel. Echt, gaan.
  5. Het eilandje Streclecky ostrov. Het lijkt een eilandje van niets. Ga halverwege de rug Most Legii naar beneden en laat je onderdompelen in pop-up hippe eko-cafeetjes (met als je geluk hebt live muziek) en wandel het romantische eilandje rond.
  6. Als extra noem ik toch even de wijk Mala Strana. Een wijk aan de overkant van de rivier van het historisch centrum, gebouwd op een heuvel. Met de beroemde John Lennon wall, de kleine Eiffeltoren, het Kinskeho zahrada park met watervalletjes, meertjes en prachtige wandelroutes en andere historische bezienswaardigheden.
Een pop-up-barretje tegenover Vitezne Namesti plein
Een pop-up-barretje tegenover Vitezne Namesti plein
Uitzicht vanuit het Letna park
Uitzicht vanuit het Letna park
Een break in een van de kleine restaurantjes in Letna Park
Een break in een van de kleine restaurantjes in Letna Park
Een van de vele fruitbomen in de Frantis\u030cka\u0301nska\u0301 zahrada tuin
Een van de vele fruitbomen in de Františkánská zahrada tuin
Van het ene eilandje naar het andere
Van het ene eilandje naar het andere
Verrassingen op het eilandje Streclecky ostrov
Verrassingen op het eilandje Streclecky ostrov
Mabeko op het eilandje Streclecky ostrov
Mabeko op het eilandje Streclecky ostrov
Uitzicht vanaf Streclecky ostrov
Uitzicht vanaf Streclecky ostrov
De beroemde John Lennon Wall in de wijk Mala Strana
De beroemde John Lennon Wall in de wijk Mala Strana

Handig om te weten voordat op ontdekking in Praag gaat:

  • Liever niet zo veel lopen, koop een dagkaartje voor de tram. Ze brengen je kriskras door Praag en je toert een hele dag voor nog geen 3 euro.
  • In Tsjechië betaal je met de Tsjechische Kroon. 10 EUR is ongeveer 271 CZK.
  • Boek een Praag city tour met Prague Local Friends . Ik had de gezellige, wervelwind Kristian als inside friend. Leuker wordt het niet, een insider die je de verborgen pareltjes van Praag laat zien én de beste/ leukste food and drinks in town.
  • Laatste tip, eten in Praag: Goedkoop én lekker eten in Café Oriënt met kubusinrichting uit 1910. Dit is het enige kubuscafé in de wereld. Restaurant Djevicken 34, Restaurant Next Door by Imperial, van dezelfde eigenaar als het immens populaire, altijd uitverkochte en genomineerd voor een ster, Café Imperial.
Cafe\u0301 Imperial, een must eat in Praag!
Café Imperial, een must eat in Praag!
Het enige Kubus-restuarant in de wereld
Het enige Kubus-restuarant in de wereld

Op reis naar Praag

Will jij deze toffe plekken in Praag zelf ontdekken? Plan dan nu een reis naar Praag!

Boek je trip .affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist zijn, Vietnam, Japan en Chili. Nadat Mozambique, Zuid-Afrika, Peru en Argentinië afgevinkt zijn, waar ze zo weer naar terug zou gaan, so much epic things to do, so much beauty to discover. Reizen gevuld met adrenalinestootjes wordt ze ontzettend gelukkig van.

Verder lezen over Tsjechië

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Reis met de trein door Europa. Laat het landschap aan je voorbij razen, terwijl je een boek leest of een dutje doet. Het is een ideale manier om op een rustige tempo naar een bestemming te komen. Bovendien is het duurzaa...

Stedentrips15.09.2022

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Sky Bridge 721 in Tsjechië wordt de langste hangbrug ter wereld

Over de hele wereld vind je lange hangbruggen voor voetgangers. Dat zijn spectaculaire wandelingen die veel toeristen trekken. In China heb je een aantal lange hangbruggen en ook in Europa zijn er een paar te vinden. Zo...

Natuur17.03.2022

Sky Bridge 721 in Tsjechië wordt de langste hangbrug ter wereld

geopend mei 2022
Overdonderd en verrast worden? Ga naar het Reuzengebergte in Tsjechië

Dat Tsjechië het fantastische 'Reuzengebergte' heeft, wist je misschien al. Maar wist je ook dat hierin zoveel wonderen te zien zijn, en dat Tsjechië – de Bohemen gewoon een absolute must-go-to is? Ik was er op bezoe...

Natuur29.09.2020

Overdonderd en verrast worden? Ga naar het Reuzengebergte in Tsjechië

Video: Zie het schilderachtige Praag bewegen

Als je naar een stad reist betekent dat ook dat vaak dat je dóór een stad reist. Die ervaring weet onafhankelijk filmmaker Alex Soloviev heel goed te vangen in zijn korte film genaamd 'Prague Moves' die allerlei versch...

Stedentrips26.07.2017

Video: Zie het schilderachtige Praag bewegen

Eén van de mooiste plekjes van Praag: het Clementinum

Het Clementinum (in het Tsjechisch: Klementinum) is het voormalig jezuïetencollege in Praag. Vandaag is het een museum en vind je er de Nationale Tsjechische Bibliotheek, het eerste Mozarteum van de wereld en een unieke...

Stedentrips05.01.2016

Eén van de mooiste plekjes van Praag: het Clementinum

Het voormalig Jezuïetencollege in Praag en tegenwoordig de Nationale Tsjechische Bibliotheek.
Villa Tugendhat, meesterwerk van architectuur in Brno Tsjechië

Villa Tugendhat in het Brno (Tsjechië) is het absolute meesterwerk van modernistische architectuur. De villa werd in 1930 ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe in opdracht van Joodse echtpaar Fritz...

Stedentrips15.12.2015

Villa Tugendhat, meesterwerk van architectuur in Brno Tsjechië

De architectuur is zo uniek dat UNESCO in 2001 besloot deze op de lijst van werelderfgoed te plaatsen.
De leukste kerstmarkten van Tsjechië vind je in Brno

Brno is de leukste kerststad van Tsjechië Op zo’n 200 kilometer ten zuidwesten van Praag ligt Brno, de tweede stad van Tsjechië. Praag is met z’n vele historische gebouwen en miljoenen bezoekers de onbetwiste publi...

Stedentrips11.12.2015

De leukste kerstmarkten van Tsjechië vind je in Brno

Met 3 kerstmarkten in één stad is Brno de leukste kerststad en een echte aanrader voor een stedentrip!
Colours of Ostrava, het leukste muziekfestival van Tsjechië

Ostrava is the place to be in juli. Ostrava, de Tsjechische industriestad met het grootste folkfestival van het land. In een vorig verhaal heb je al kennis kunnen maken met het veelzijdige karakter van de stad, maar bove...

Zomer15.05.2015

Colours of Ostrava, het leukste muziekfestival van Tsjechië