Natuur29.09.2020

Overdonderd en verrast worden? Ga naar het Reuzengebergte in Tsjechië


Dat Tsjechië het fantastische ‘Reuzengebergte’ heeft, wist je misschien al. Maar wist je ook dat hierin zoveel wonderen te zien zijn, en dat Tsjechië – de Bohemen gewoon een absolute must-go-to is? Ik was er op bezoek en werd overdonderd door de natuur, de serene omgevingen en de begeesterde mensen. En natuurlijk de schoonheid van de romantische barok, dat de rode draad is in Tsjechië en wat het land nog charmanter maakt.

On top of the trees

In anderhalf uur vanaf Amsterdam landen we op Praag. Met de auto cruisen we een kleine twee uur omhoog, naar de hoogste bergeketen van Tsjechië in de regio Hradec Králové. De eerste stop is Janské lázně, bekend om de spa en tevens de toegangspoort tot het Reuzengebergte. We slapen aan de voet van de bergkam in Hotel Arnika, een handig hotel om met je tocht te starten. Of je nu gaat skiën of hiken, Janské lázně is the place to start. We bezoeken het nieuwste in Tsjechië (ze hebben er nogal wat) en langste boomkroonpad van Europa, 45 meter hoog. Dit is puur genieten, elke bochtje weer, van een majestueus uitzicht. Ik word er helemaal zen van. De zon schijnt uitbundig, er staat een klein briesje en je hoort niets.

Tip: ga met de spiraalglijbaan weer naar beneden, wat een vet ritje van 30km p/u! Daarna neem ik een kijkje in het populaire wandel- /skigebied Černá Hora Pec, lekker groen nog natuurlijk. Dit gebied staat bekend om zijn 50 kilometer mooie pistes die reiken tot in Polen en allemaal met elkaar verbonden zijn. Geen sneeuw? Geen zorgen, dan ga je gewoon kamikazend de berg af per mountainbike of step! Na een stevige wandeling dineren we op 1.274 meter hoogte in een typische Tsjechische berghut Kiosku U Staré lanovky. Het uitzicht is ook hier adembenemend, de lucht kleurt rood aan de horizon en je voelt de kou al. Snow is coming.

Het langste boomkroonpad van Europa
Het langste boomkroonpad van Europa
Ga met deze spiraalglijbaan weer naar beneden
Ga met deze spiraalglijbaan weer naar beneden
Wat een uitzicht!
Wat een uitzicht!

Van robuuste rotsformaties naar brullende leeuwen

Na een goed ontbijtje vertrekken we naar Teplice en bezoeken we de iconische Teplické rotsen waar ik super nieuwsgierig naar ben. Gelegen in een geweldig mooi natuurgebied met imposante, robuuste en enorme zandstenen rotsformaties. We wandelen door het noordelijke gedeelte van het gebied waar het in tegenstelling tot de zuidkant wat langer duurt voordat je bij de formaties komt. Er zijn diverse wandelroutes (blauw, geel en groen, wij nemen een gedeelte van de blauwe wandelroute die totaal 5,9 km bedraagt.

Advies: trek goede wandelschoenen aan en geniet van de natuur. Na ongeveer drie kilometer komen ze, als in een canyon opgesteld. Elke rots heeft een symbolische naam die de gelijkenis weergeeft. Wat is dit bijzonder. Ik vergaap me aan de rotsen en loop langzaam door tot een soort vallei. Hier is een houten vlonderpad aangelegd die me zigzaggend langs en door de rotsen leidt. Dit moet je écht zelf gezien hebben, wat een pracht, wat een geweld en toch zo sereen. Dit natuurgebied is trouwens één van de jongste van Tsjechië en werd ontdekt na een bosbrand. Terwijl de formaties al eeuwen oud zijn. Sommige rotsen lenen zich trouwens ook goed voor klimmen.

Nog in de ban van de mysterieuze, prachtige rotsformatie, stappen we in de auto op weg naar het sprookjesachtige Benedictijnen Klooster in Broumov. Een indrukwekkend en elegant bouwwerk (veel goudbewerkingen en schitterende plafondschilderingen) met tientallen mummies uit de 17 de en 18de eeuw. Tijdens de uitgebreide rondleiding bezoeken we ook de kloosterbibliotheek met alle oude werken van de meesters nog op de planken (in love!).

Lunchen doen we in het hippe restaurace U Tří růží. Daarna rijden we door naar het Safaripark in Dvůr Králové nad Labem. Het bijzondere van dit ruim opgezette park is dat zij de enige in de wereld zijn die door een ‘breading program’ bijdragen aan het voortbestaan van de witte neushoorn die met uitsterven bedreigt wordt. We overnachten hier ook en terwijl ik de gordijnen dichtschuif na een superlekker diner hoor ik de leeuwen brullen. Ik heb veel gezien, maar dit park komt wel heel dicht in de buurt van het authentieke, Afrikaanse safarigevoel.

In natuurgebied Teplice kun je prachtige wandelingen maken
In natuurgebied Teplice kun je prachtige wandelingen maken
Oog in oog met de iconische Teplick\u00e9 rotsen
Oog in oog met de iconische Teplické rotsen
Vergapen aan deze rotsen
Vergapen aan deze rotsen
Via een houten vlonderpad ontdekken we weer nieuwe rotsformaties
Via een houten vlonderpad ontdekken we weer nieuwe rotsformaties
Hier moet je een keer geweest zijn!
Hier moet je een keer geweest zijn!
Tijd voor cultuur snuiven in Broumov
Tijd voor cultuur snuiven in Broumov
het sprookjesachtige Benedictijnen Klooster in Broumov
het sprookjesachtige Benedictijnen Klooster in Broumov
Verdwalen in het oude klooster
Verdwalen in het oude klooster
Logeren in Afrikaanse sferen Safaripark in Dvu\u030ar Kra\u0301love\u0301 nad Labem
Logeren in Afrikaanse sferen Safaripark in Dvůr Králové nad Labem

Wijn drinken uit een watergeul

De volgende ochtend maken we eerst een korte tussenstop bij een ‘mag je niet missen’ plek: Les Království Reservoir. Manmanman, wat een beauty, vooral in dit golden hour. Gewoon even over de dam lopen en je waant je in Sisi-tijden.

We blijven in de barokstijl, next stop is Areál Žireč. Een barok landgoed met dito kerk en heeft een prachtig mooi initiatief: jaarlijks is hier plaats voor 400 ms-patiënten die alles krijgen wat hun hartje begeert, zelfs nieuwe liefdes worden hier geboren. Het complex is open voor toerisme (en ga maar even, en sponsor mee) met een gezellig café, kruidentuin en een superleuk fietsmuseum.

Na verse, verfrissende kruidenlimonade rijden we door naar kasteel Kuks, één van de mooiste barokke complexen in Tsjechië en was ooit een belangrijk kuuroord. De belangrijkste monumenten van Kuks zijn het monumentale ziekenhuis met de kerk van de Allerheiligste Drie-eenheid en de apotheek uit 1743. De op twee na oudste van Centraal-Europa. Let ook even op de bijzondere, statige beelden voor het klooster, die de 10 zonden en 10 deugden uitbeelden. Leuk weetje: de voormalige eigenaar van dit complex liet in de 18de eeuw de watergeulen naast de trap schoonmaken en in plaats van water, liet hij wijn stromen. Nu het mooiste: dit gebeurt jaarlijks nog, ik zeg: gaan!

We lunchen bij restaurant Baroque met uitzicht op Kuks en vertrekken daarna naar Praag waar we het heerlijke echt Tsjechische gerecht Svickova (vlees, groenten en room) leren koken onder leiding van twee topchefs. Met natuurlijk verrukkelijke lokale wijnen. Want wijn maken kunnen ze wel in Tsjechië.

Les Kr\u00e1lovstv\u00ed Reservoir, wat een beauty
Les Království Reservoir, wat een beauty
Zeker even over deze dam wandelen
Zeker even over deze dam wandelen
Het kapelletje van Area\u0301l Z\u030cirec\u030c
Het kapelletje van Areál Žireč
De entree van kasteel Kuks
De entree van kasteel Kuks
Een wandeling door de kruidentuin van het kasteel
Een wandeling door de kruidentuin van het kasteel
De gangen van Kuks waar het wemelt van de dood
De gangen van Kuks waar het wemelt van de dood
De apotheek van Kuks uit 1734, niets is veranderd
De apotheek van Kuks uit 1734, niets is veranderd
De beruchte beelden van Kuks
De beruchte beelden van Kuks

Praag is een stad apart

We overnachten in Vienna House Diplomat Prague om de volgende dag Praag te ontdekken. Aanradertje trouwens, superrelaxt hotel op loopafstand van bijna alles. De tram stopt voor de deur. Openbaar vervoer is zelfs met mondkapje heel goed te doen en heel goedkoop (ongeveer 3 euro voor 24 uur onbeperkt reizen). Maar Praag is een stad apart en krijgt dus een apart blog ‘Dit is ook Praag.’ Hier vind je een mooi overzicht van de minder bekende hotspots in de hoofdstad, die ook jij misschien nog niet kent.

Verrassing

Tsjechië heeft mij echt ontzettend verrast. Op een heel positieve manier. Ik wil hier nog een keer terug, ik wil de zuidkant van de rotsformaties met watervallen zien, ik wil hiken, ik wil skiën en nog zoveel meer. Ga het zelf maar ontdekken, pak een lang weekend en wedden dat ook jij met een vette glimlach terugkomt. Uitgerust en bijgetankt.

Belangrijk om te weten: Tsjechië is druk bezig met de invoering van de euro, maar dit is nog geen officieel betaalmiddel. De munteenheid is de Tsjechische kroon (CZK): 1 euro is 27,02 CZK.

Houd je van fietsen? Er zijn ongelooflijk mooie fietsroutes langs de Elbe die stroomt door de Bohemen en de regio waar ik ben geweest. En je kunt echt overal mountainbiken, ook bij de rotsformaties.

kookworkshop-tsjechie
kookworkshop-tsjechie
We maken het typisch Tsjechische gerecht Svickova
We maken het typisch Tsjechische gerecht Svickova
Avatar foto
Wanda Bregman

Wanda heeft viertal ernstige verslavingen: reizen, schrijven, sport en avontuur. En het liefst in combinatie. Bovenaan verschenen op haar travel bucketlist zijn, Vietnam, Japan en Chili. Nadat Mozambique, Zuid-Afrika, Peru en Argentinië afgevinkt zijn, waar ze zo weer naar terug zou gaan, so much epic things to do, so much beauty to discover. Reizen gevuld met adrenalinestootjes wordt ze ontzettend gelukkig van.

Verder lezen over Tsjechië

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Reis met de trein door Europa. Laat het landschap aan je voorbij razen, terwijl je een boek leest of een dutje doet. Het is een ideale manier om op een rustige tempo naar een bestemming te komen. Bovendien is het duurzaa...

Stedentrips15.09.2022

Een stedentrip naar Praag met de nachttrein

Sky Bridge 721 in Tsjechië wordt de langste hangbrug ter wereld

Over de hele wereld vind je lange hangbruggen voor voetgangers. Dat zijn spectaculaire wandelingen die veel toeristen trekken. In China heb je een aantal lange hangbruggen en ook in Europa zijn er een paar te vinden. Zo...

Natuur17.03.2022

Sky Bridge 721 in Tsjechië wordt de langste hangbrug ter wereld

geopend mei 2022
Dit is ook Praag! 5 plekken die je misschien nog niet kent

Praag, de stad die schittert van de barok, waar Kafka bijna om elke hoe van de stad aanwezig is en waar romantiek de rode leidraad is. Bijna iedereen is er wel een keertje geweest. Allemaal kennen we de rondvaarten over...

Stedentrips12.10.2020

Dit is ook Praag! 5 plekken die je misschien nog niet kent

Video: Zie het schilderachtige Praag bewegen

Als je naar een stad reist betekent dat ook dat vaak dat je dóór een stad reist. Die ervaring weet onafhankelijk filmmaker Alex Soloviev heel goed te vangen in zijn korte film genaamd 'Prague Moves' die allerlei versch...

Stedentrips26.07.2017

Video: Zie het schilderachtige Praag bewegen

Eén van de mooiste plekjes van Praag: het Clementinum

Het Clementinum (in het Tsjechisch: Klementinum) is het voormalig jezuïetencollege in Praag. Vandaag is het een museum en vind je er de Nationale Tsjechische Bibliotheek, het eerste Mozarteum van de wereld en een unieke...

Stedentrips05.01.2016

Eén van de mooiste plekjes van Praag: het Clementinum

Het voormalig Jezuïetencollege in Praag en tegenwoordig de Nationale Tsjechische Bibliotheek.
Villa Tugendhat, meesterwerk van architectuur in Brno Tsjechië

Villa Tugendhat in het Brno (Tsjechië) is het absolute meesterwerk van modernistische architectuur. De villa werd in 1930 ontworpen door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe in opdracht van Joodse echtpaar Fritz...

Stedentrips15.12.2015

Villa Tugendhat, meesterwerk van architectuur in Brno Tsjechië

De architectuur is zo uniek dat UNESCO in 2001 besloot deze op de lijst van werelderfgoed te plaatsen.
De leukste kerstmarkten van Tsjechië vind je in Brno

Brno is de leukste kerststad van Tsjechië Op zo’n 200 kilometer ten zuidwesten van Praag ligt Brno, de tweede stad van Tsjechië. Praag is met z’n vele historische gebouwen en miljoenen bezoekers de onbetwiste publi...

Stedentrips11.12.2015

De leukste kerstmarkten van Tsjechië vind je in Brno

Met 3 kerstmarkten in één stad is Brno de leukste kerststad en een echte aanrader voor een stedentrip!
Colours of Ostrava, het leukste muziekfestival van Tsjechië

Ostrava is the place to be in juli. Ostrava, de Tsjechische industriestad met het grootste folkfestival van het land. In een vorig verhaal heb je al kennis kunnen maken met het veelzijdige karakter van de stad, maar bove...

Zomer15.05.2015

Colours of Ostrava, het leukste muziekfestival van Tsjechië