Wijn drinken uit een watergeul
De volgende ochtend maken we eerst een korte tussenstop bij een ‘mag je niet missen’ plek: Les Království Reservoir. Manmanman, wat een beauty, vooral in dit golden hour. Gewoon even over de dam lopen en je waant je in Sisi-tijden.
We blijven in de barokstijl, next stop is Areál Žireč. Een barok landgoed met dito kerk en heeft een prachtig mooi initiatief: jaarlijks is hier plaats voor 400 ms-patiënten die alles krijgen wat hun hartje begeert, zelfs nieuwe liefdes worden hier geboren. Het complex is open voor toerisme (en ga maar even, en sponsor mee) met een gezellig café, kruidentuin en een superleuk fietsmuseum.
Na verse, verfrissende kruidenlimonade rijden we door naar kasteel Kuks, één van de mooiste barokke complexen in Tsjechië en was ooit een belangrijk kuuroord. De belangrijkste monumenten van Kuks zijn het monumentale ziekenhuis met de kerk van de Allerheiligste Drie-eenheid en de apotheek uit 1743. De op twee na oudste van Centraal-Europa. Let ook even op de bijzondere, statige beelden voor het klooster, die de 10 zonden en 10 deugden uitbeelden. Leuk weetje: de voormalige eigenaar van dit complex liet in de 18de eeuw de watergeulen naast de trap schoonmaken en in plaats van water, liet hij wijn stromen. Nu het mooiste: dit gebeurt jaarlijks nog, ik zeg: gaan!
We lunchen bij restaurant Baroque met uitzicht op Kuks en vertrekken daarna naar Praag waar we het heerlijke echt Tsjechische gerecht Svickova (vlees, groenten en room) leren koken onder leiding van twee topchefs. Met natuurlijk verrukkelijke lokale wijnen. Want wijn maken kunnen ze wel in Tsjechië.