Foodie hype: Amerikanen eten tegenwoordig cronuts in plaats van donuts

Foodie hype: Amerikanen eten tegenwoordig cronuts in plaats van donuts

Vorig artikel Volgend artikel

De foodies onder ons kennen het natuurlijk al een tijdje, maar voor veel mensen is het nieuw. De lekkernij 'cronut'. Als we zeggen dat de naam een mix is van twee bekende lekkernijen, dan ben je er al snel achter. Het is een mix van een Franse croissant met een Amerikaanse donut. Bedacht door de Franse chef Dominique Ansel, die ze verkoopt in zijn bakkerij in het hippe Soho in Manhattan (New York), in de bakkerij Ansel's SoHo. En ze zijn niet aan te slepen...

cronut-ansel.png
The original by Ansel

Maar toch wil bakker Ansel 'zijn geheim' exclusief houden: hij bakt er per dag maar maximaal 300 stuks, en klanten mogen maximaal 2 cronuts kopen. Een cronut is niet goedkoop, je telt er wel 4 Amerikaanse Dollars voor neer. Maar de smaaksensatie moet geweldig zijn. 

Op YouTube zijn er inmiddels filmpjes verschenen over hoe je een cronut maakt. Ook een regelrechte hit. Benodigheden? Croissantdeeg, rozensuiker, vanillecrème en glazuur. En dat moet dan gefrituurd worden.
Volgens de chef zelf is het niet zomaar een combinatie van een croissant en een donut. Je bent er namelijk drie dagen mee bezig voor de lekkernij klaar is. Voor mensen met geduld dus. 

Gezien de lange rijen voor de winkel in SoHo zou je denken dat de cronut al jaren retepopulair is, maar niets is minder waar. Pas begin mei lanceerde Ansel de cronut, die nu dus al bekendheid krijgt over de hele wereld. 

Cronuts in Nederland

Natuurlijk kan je in Nederland ook zo'n cronut proeven. Banketbakkerij Van Orsouw in Zwolle maakt ze ook, en loopt er aardig op binnen. Ik heb ze zelf nog niet geproefd, maar zodra ik in de buurt van Zwolle ben, zal ik uitgebreid verslag doen van hoe de cronut nu echt smaakt :-) Of zijn er al foodies die dat kunnen vertellen?

The Cronut™ is first proofed and then fried in grapeseed oil at a specific temperature. Once cooked, each Cronut™ is flavored in three ways: 1. rolled in sugar; 2. filled with cream; and 3. topped with glaze. Cronuts™ are made fresh daily, and completely done in house. The entire process takes up to 3 days
- Chef Ansel
Marloes de Hooge

Marloes is founder van Travelvalley en werkt daarnaast als tekstschrijver. Naast reizen is hardlopen haar grote passie. Haar favoriete vakantiebestemming...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies