Stedentrips07.12.2020

Kerst in New York: dit is wat je wil doen!


New York is bucketlist-stad nummer één. Geen stad ter wereld heeft zo’n gigantische aantrekkingskracht als New York City. En helemaal in aanloop naar kerst. In de winter is het fantastisch om in New York te zijn. De periode rondom de feestdagen is heel speciaal. De straten zijn prachtig verlicht en er is zoveel leuks om te doen en zien! Wil jij de ultieme kerstsfeer opsnuiven en met kerst naar New York? Dan is dit wat je wil doen!

▸ Let op: dit artikel is geschreven voor de coronacrisis. Houdt er rekening mee dat de huidige situatie in New York kan afwijken van wat hier staat. De actuele situatie voor Amerika check je op nederlandwereldwijd.nl.

Het weer in New York in de winter

New York ken échte winters, zoals wij die jammer genoeg niet vaak meer hebben. Dat wil zeggen dat het er heel koud kan worden (dik onder nul) en er veel sneeuw kan vallen. De koudste maanden zijn januari en februari. Wanneer je in de aanloop naar kerst naar New York gaat – december dus – is de temperatuur nogal wisselend. Het kan koud zijn, maar op een dik pak sneeuw hoef je (nog) niet te rekenen. Dat neemt niet weg dat een warme winterjas, een muts en handschoenen alsnog essentieel zijn om mee te nemen. Gemiddeld is het in december 4 °C.

1. Schaatsen in Bryant Park

Met kerst in New York vind je op verschillende schaatsbanen. De allermooiste vind je in Bryant Park. Overdag is de magie misschien niet heel zichtbaar, dus zorg dat je hier pas bent als het donker is. Omgeven door duizenden lichtjes, een gigantische kerstboom en natuurlijk de ultieme kerstklassiekers uit de boxen is het alsof je in het decor van een romantische kerstfilm bent beland.

Schaatsen op de schaatsbaan in Bryant Park is misschien geen goedkope activiteit, maar als je echt van schaatsen houdt zoals ik, dan vind je het de 100 euro echt wel waard (met z’n tweeën). Je moet namelijk entree betalen, schaatsen huren en verplicht een klusje huren voor je schoenen (of neem vanuit huis een hangslot mee, dan is het kluisje gratis). Je mag dan een uur schaatsen.

Tip: neem daarna zeker ook de tijd voor de kerstmarkt in Bryant Park. Het is de grootste kerstmarkt van New York, waar je super leuke kerstcadeaus en accessoires kunt kopen.

Kerstshoppen kun je doen op de gezellige kerstmarkt in Bryant Park
Kerstshoppen kun je doen op de gezellige kerstmarkt in Bryant Park
Bryant Park is `s avonds de allermooiste plek om te schaatsen
Bryant Park is `s avonds de allermooiste plek om te schaatsen

2. Bezoek de Rockefeller kerstboom

De beroemdste kerstboom in New York is die op Rockefeller Centre. Daar vind ook altijd de Tree Lighting Ceremony plaats. In New York worden namelijk al jaren traditiegetrouw de lichtjes in de kerstboom aangestoken alsof het oudjaar is. Duizenden mensen komen erop af en om te zien hoe de Rockefeller Christmas Tree aangaat, een groot spektakel. En die kerstboom móét je natuurlijk gezien hebben. Al is het alleen maar omdat Kevin in Home Alone 2: Lost in New York hier ook was.

Ook onder deze kerstboom vind je een schaatsbaan. Die is een stuk kleiner dan de schaatsbaan van Bryant Park, maar de ervaring is zeker niet minder leuk. Schaatsen is nu eenmaal een van de dingen die je met kerst in New York gedaan móét hebben.

De kerstengelen op Rockefeller Center
De kerstengelen op Rockefeller Center
De beroemdste kerstboom van New York. En ook hier kun je schaatsen!
De beroemdste kerstboom van New York. En ook hier kun je schaatsen!

3. Etalages kijken op Fifth Avenue

Fifth Avenue is de beroemdste winkelstraat van New York. Zo vlak voor kerst is het heel tof om hier rond te lopen want aan de etalages op Fifth Avenue is flink wat aandacht besteed. De grote warenhuizen maken er een echt spektakel van en verpakken de buitenkant alsof het een cadeautje is. Je kijkt er je ogen uit. Bij sommige etalages is het zo druk, dat er zelfs rijen staan om er langs te mogen lopen. Bloomingdale’s pakt altijd flink uit, net als Saks Fifth Avenue en Louis Vuitton.

Tip: wandel ’s avonds over Fifth Avenue want meet lichtjes is de sfeer nog veel leuker dan overdag.

Etalages op 5th Avenue zijn zo mooi versierd
Etalages op 5th Avenue zijn zo mooi versierd
Overal lichtjes en versieringen
Overal lichtjes en versieringen

4. Fietsen door Central Park

In de winter is het heerlijk om door Central Park te fietsen. Zeker als het flink gevroren heeft en er sneeuw ligt. Zo vlak voor kerst is de kans op sneeuw in New York nog niet zo groot, maar wie weet heb je wel geluk. Omdat het flink koud kan zijn, is fietsen door Central Park de beste en leukste optie. Dan blijf je lekker warm en kun je veel zien in kort tijd.

Het is sowieso een aanrader om de hele ronde te fietsen, de Central Park Loop. Aan de noordzijde van het park is het namelijk een stuk rustiger dan de zuidzijde. En mocht je geen genoeg kunnen krijgen van schaatsen, dan is ook in Central Park een schaatsbaan te vinden (Wollman Rink). Het bijzondere aan deze schaatsbaan is dat je er de beroemde skyline van de stad op de achtergrond ziet.

Schaatsen in Central Park met uitzicht op de beroemde skyline
Schaatsen in Central Park met uitzicht op de beroemde skyline
Een dun laagje sneeuw in Central Park
Een dun laagje sneeuw in Central Park

5. De kerstmarkt op Union Square

Een vrij onbekende plek, maar eentje waar je stiekem de gezelligste kerstsfeer vindt, is de kerstmarkt op Union Square. Dit plein is normaal gesproken niet echt een van de hotspots van de stad, maar met kerst is het juist de place to be. Het is een kerstmarkt zoals je die misschien wel kent uit Duitsland, met kleine houten kraampjes. Je koopt er allerlei leuke kerstaccessoires voor thuis, maar uiteraard ook glühwein, warme chocolademelk en zoete koekjes voor erbij.

Het leuke aan de kerstmarkt op Union Square dat deze totaal niet toeristisch aanvoelt, in tegenstelling tot de drukke schaatsbanen. Alsof de locals hier ook hun kerstinkopen komen doen. En niets is leuker dan je een local voel in NYC.

Ook hier drink je natuurlijk Gl\u00fchwein
Ook hier drink je natuurlijk Glühwein
De gezellige kerstmarkt op Union Square
De gezellige kerstmarkt op Union Square

6. Wandel over The High Line

Stadspark The High Line is het leukste park van New York, waar je over een oud treinspoor loopt. The High Line ligt een flink stuk hoger dan de straten van Manhattan en dus heb je op een hoop plekken leuke doorkijkjes. Het leuke aan wandelen over The High Line met kerst zijn al die versieringen die je onderweg ziet. New Yorkers maken er echt een feestje van en dat is heel leuk om te zien.

7. Kerstshoppen in Brooklyn

Als je in New York bent, moet je zeker niet alleen in Manhattan blijven. Daar vind je dan misschien de meeste schaatsbanen en mooiste kerstversiering, maar het is zeker zo leuk om de hoogbouw achter je te laten en Brooklyn in te duiken. Het is de leukste wijk van de stad, zeker als je even goed wilt shoppen.

Bedford Avenue in de de subwijk Williamsburg is waar je moet zijn. Hier vind talloze boetieks (zeker geen bekende ketens), koffietentjes en restaurants. En ook in Dumbo kun je heel goed kerstshoppen. Omdat je hier nauwelijks hoogbouw hebt, ogen de straten veel knusser en gezelliger.

Tip: meer tips om te doen in Brooklyn vind je hier

Kerstshoppen in Brooklyn is zo leuk met al die gekleurde lichtjes
Kerstshoppen in Brooklyn is zo leuk met al die gekleurde lichtjes

Met kerst naar New York

Heb jij zin om met kerst naar New York te gaan? Dan komen deze tips goed van pas!

Boek je reis
  • Goedkope vliegtickets naar New York vind je via TIX.nl.
  • Via Booking.com vind je de beste hotels in NYC. Aanraders zijn CitizenM Times Square en Pod 39
  • Liever een pakketreis, dus vlucht én hotel? Boek je reis dan het beste bij TUI.
  • Boek toegangskaartjes voor musea en andere attracties online bij Tiqets voor je vertrekt. Dat scheelt veel geld en je hoeft niet te plaatse in de rij!
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h3{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h2{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h2:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Gerelateerde artikelen

De 15 coolste dingen om te doen in New York City

New York is misschien wel de coolste stad ter wereld! Het is de energie die de stad geeft die het extra bijzonder maakt om hier te zijn. De straten, de gebouwen, de mensen, alles lijkt te bruisen van energie. Ga je cityt...

Stedentrips22.03.2021

De 15 coolste dingen om te doen in New York City

De zeven leukste en verrassendste plekjes van Brooklyn

Ik ben er heel eerlijk in: New York is echt geweldig. Manhattan moet je absoluut uitgebreid hebben gezien, en in ieder geval over High Line Park hebben gewandeld. Maar als er één plekje is waar ik best wel een tijdje z...

Stedentrips09.12.2018

De zeven leukste en verrassendste plekjes van Brooklyn

6 droombestemmingen om de kerstdagen door te brengen

Kerstmis 2016 komt nu in rap tempo dichterbij. De dagen worden al een stuk korter, we gaan bijna de klok weer verzetten en langzaamaan kun je ook de plannen voor de kerstdagen weer gaan maken. Nu kun je kiezen voor lekke...

Stedentrips28.10.2016

6 droombestemmingen om de kerstdagen door te brengen

Kerstinkopen doen in New York City: waar moet je zijn?

Een van de leukste plekken op aarde op kerstinkopen te doen, is New York City. Alleen al de etalages op 5th Avenue zijn prachtig om naar te kijken, de Amerikanen hebben de kunst van het etaleren als geen ander onder d...

Stedentrips03.12.2014

Kerstinkopen doen in New York City: waar moet je zijn?

Hier scoor je de beste christmas gifts

Verder lezen over New York City

Edge is het coolste uitkijkpunt van New York

Iedereen kent wel de foto's van de skyline van New York City die zijn gemaakt vanaf het Empire State Building of het Rockefeller Center. Maar daar is inmiddels een compleet nieuw en zeer spectaculair uitkijkpunt bij geko...

Stedentrips27.09.2022

Edge is het coolste uitkijkpunt van New York

nu geopend
Slapen in het appartement van Carrie uit Sex and the City in New York?

Het appartement van Carrie Bradshaw is al jaren een toeristische trekpleister in New York City. De iconische trap en deur komt in Sex and the City regelmatig voorbij. In Perry Street in de Upper East Side van Manhattan v...

Algemeen05.11.2021

Slapen in het appartement van Carrie uit Sex and the City in New York?

Vanaf 8 november op Airbnb
Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

Goed nieuws als je binnenkort op reis wil naar de Verenigde Staten: vanaf 8 november opent het land de grenzen weer voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Voor volledig gevaccineerde reizigers is het vanaf...

Vliegen22.10.2021

Reizen naar de Verenigde Staten vanaf 8 november weer mogelijk

+ 3 tips voor toffe bestemmingen deze winter
De 15 coolste dingen om te doen in New York City

New York is misschien wel de coolste stad ter wereld! Het is de energie die de stad geeft die het extra bijzonder maakt om hier te zijn. De straten, de gebouwen, de mensen, alles lijkt te bruisen van energie. Ga je cityt...

Stedentrips22.03.2021

De 15 coolste dingen om te doen in New York City

Zo leuk is The Vessel, de nieuwste hotspot van New York

De stad New York is sinds een tijdje een nieuwe hotspot rijker: The Vessel. Deze futuristische uitkijktoren in de vorm van een honingraat ligt aan het einde van The High Line. Het is een echte eye-catcher met een open st...

Stedentrips31.01.2020

Zo leuk is The Vessel, de nieuwste hotspot van New York

Shoppen in New York City, waar moet je zijn?

New York City is een van de beste plekken ter wereld om te shoppen. Maar New York City is groot, dus waar moet je nu precies zijn? New York bestaat uit een vijftal wijken, waaronder Brooklyn en Manhattan. En die twee wij...

Stedentrips29.12.2019

Shoppen in New York City, waar moet je zijn?

Uit eten in New York: dit zijn de zes leukste restaurants

Eten in New York is als zuurstof: je kunt niet zonder en het is er gelukkig overal. Op straat barst het van de kraampjes met hotdogs, pretzels en donuts en op iedere hoek kom je een Mc Donalds, Shake Shack of Five Guys t...

Stedentrips24.12.2019

Uit eten in New York: dit zijn de zes leukste restaurants

Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te parkeren

Wie weleens in Amsterdam parkeert weet dat dat de afgelopen jaren krankzinnig duur is geworden. Het vinden van een parkeerplek is sowieso een uitdaging, maar ook van het betalen word je niet blij. Maar hoe zit het eigenl...

Algemeen05.12.2019

Dit zijn de 10 duurste steden ter wereld om te parkeren

met Amsterdam op nummer één