Lifestyle10.10.2015

Op een oester van Île d’Oléron moet je kauwen


Nederlands oesterkweker maakt furore in Frankrijk

Nicholas Werkhoven is oesterkweker op Île d’Oléron, een Nederlander die via het bedrijf van schoonvader nu furore maakt in West-Europa met zijn ‘zelf’ gekweekte oesters. Wie net als ik echt helemaal niets afweet van deze weekdieren staat een half uur lang vol verbazing en met open mond te luisteren naar ‘de korte versie’ van ‘hoe kweek je nu eigenlijk’ oesters.

Oesters kweken

Oesters kweken duurt zo’n 3,5 jaar tot 4 jaar. Dat betekent dat vanaf het eerste moment dat een oester ter grote van je nagel wordt gevangen tot aan een volwassen oester die je bij de vishandel of in restaurant koopt er meer dan 500 handelingen plaats moeten vinden voor het zover is. Het woord monnikenwerk kan hiermee gerust worden vervangen door een nieuw begrip ‘een oesterklus’ want het kweken van oesters kost heel veel geduld en liefde voor oesters.

Nicholas en zijn echtgenote hebben het bedrijf een aantal jaren geleden overgenomen van zijn schoonouders. Op het oesterbedrijf met 250.000 m2 eigen grond mogen de ruim 7 miljoen oesters die jaarlijks het keelgat van hun liefhebbers opzoeken daar de laatste 3 maanden van hun leven de stress van het gehannes en gesol zien kwijt te raken en op smaak komen. Want dat het leven van een oester niet bepaald relaxed is wordt ons al snel duidelijk.

Oesterkweker Nicholas Werkhoven en Christelle Werkhoven
Oesterkweker Nicholas Werkhoven en Christelle Werkhoven

Baby oesters worden met behulp van speciaal ontworpen stokken met ronde kunstof schijven gevangen op de bodem voor de kust van eiland Île d’Oléron. Als ze zich eenmaal gesetteld hebben op de schijven, op dat moment voelen ze dat zo, worden ze uit het water gevist en met behulp van een trilmachine verwijderd en tegelijkertijd handmatig gesorteerd op grootte. Nadat dat is gedaan worden de oesters in speciale plastic zakken met mazen terug gezet in de zee. Daarna begint pas echt de ‘oesterklus’ en start het bijna 3 jaar lange kweekproces van de jonge oesters.

Maandelijks worden de oesters uit het water gehaald via speciale platbodems die nauwelijks diepgang nodig hebben en worden zij aan de wal keer op keer bekeken, losgemaakt van elkaar en wederom gesorteerd op grootte. Dat gebeurt op twee locaties, hier op Île d’Oléron en in het noorden van Frankrijk. Tijdens het kweekproces worden de oesters vervoerd in speciaal daarvoor aangepaste koelwagens naar de kust van Normandië om daar uit te rusten en te groeien in het schone en meer voedingsrijke water. Doordat de oesters bij Oléron gewend zijn aan eb en vloed en zij daarvoor vaker open en dicht gaan zijn ze beduidend beter geconditioneerd dan bijvoorbeeld de Zeeuwse oesters die gedurende het kweken altijd onder water blijven.

Zodra de oesters uitgegroeid zijn komen zij terug naar Île d’Oléron om daar 3 maanden lang in de scharren van het grote gebied van de familie Werkhoven uit te rusten van hun lange reis en op die speciale soms bijna zoete en zilte smaak te komen. Voordat ze definitief worden verkocht worden ze eerst nog schoongespoeld in speciale bassins. Wie het verhaal hoort gelooft zijn oren niet als Nicholas vertelt dat er in totaal meer 500 handelingen zijn geweest voor de productie van oesters. Daarbij komt dat één oester zomaar 40 – 50 maal door mensenhanden is gaan.

Christelle toont de speciale stokken waarop de jonge oester zich vastzet
Christelle toont de speciale stokken waarop de jonge oester zich vastzet
Jonge oesters
Jonge oesters
De speciale zakken waarmee de oesters worden vervoerd uit de zee
De speciale zakken waarmee de oesters worden vervoerd uit de zee

Marennes-Oléron

Het gebied van de Marennes-Oléron, mede bekend door zijn zoutwinningsbekkens, is bij uitstek geschikt voor de kweek van oesters. Oude zoutbekkens (claires) zijn dankzij de getijden perfect geschikt voor rijping (affinage) van de bijna niet te vergelijken Marennes-Oléron-oesters die met hun smaak en kwaliteit een eigen kwaliteitslabel hebben verkregen.

Het bijzondere gebied waar eb en vloed het landschap doet veranderen, samen met de vele gekleurde huisjes en opvallende bootjes brengen je in een andere wereld waar stress niet voorkomt. De sfeer en atmosfeer in dit gebied op het eiland is relaxed en wie neer strijkt bij een van de vele restaurantjes kan er nog eens genieten van verrukkelijke en heel betaalbare gerechten waarbij er natuurlijk oesters en ander seafood op de kaart prijkt.

Oester restaurantjes vind je overal op het eiland
Oester restaurantjes vind je overal op het eiland
Het gebied waar de oester ligt te rusten
Het gebied waar de oester ligt te rusten
Het schoonspoelen van de oesters
Het schoonspoelen van de oesters

Oesters eten: driedubbele smaaksensatie

Over het eten van oesters is Nicolas heel duidelijk, dat doen we gemiddeld niet goed dus. Je hebt even een aanloop nodig wanneer je je voor de eerste keer waagt aan ‘de smaaksensatie’ van een oester. Nadat je met een mes de schelp hebt geopend ligt er binnenin een levend weekdier te wachten tot het moment suprême, het moment waarop je hem vanuit de schelp je mond in laat glijden en hem verlost van zijn krappe woning waarin hij 3,5 jaar heeft mogen genieten. Vanaf dit punt gaat het mis want schrikkend van de zilte zee-smaak ben je geneigd het kleine diertje gelijk door te slikken. Stop, hier gaat het fout, want het doorslikken is een regelrechte doodzonde en zo mis je de vele smaaksensaties.

Nadat de oester is geopend maak je hem los met het puntje van je mes. Zodra de oester je mond binnenkomt is de opdracht vooral hem niet gelijk door te slikken. Wie dat wel doet gaat een hoop missen volgens Nicholas. Om echt te smullen moet je op gemak de oester fijn kauwen tussen je tanden en ervaar je smaaksensatie nummer twee. Pas als je ten volle hebt genoten van dat moment mag je hem doorslikken. Daarna blijft er een derde smaaksensatie over die blijft hangen in je mond. Alleen je op deze wijze geniet je ten volle van de smaak van de oesters.

Wie ze bakt, frituurt of er andere fratsen mee uithaalt kan natuurlijk ook genieten volgens de oesterkweker, want je eet er dan makkelijker meer, goed voor de omzet maar je gaat toch een hoop smaak missen.

Op een oester moet je kouwen
Op een oester moet je kouwen

1e Prijs

De familie Werkhoven praat met passie en respect over het kweken van oesters en het is duidelijk dat niets aan het toeval wordt overgelaten. Wie de perfecte oester wil kweken zal heel veel tijd moeten besteden aan een proces wat niet is te automatiseren. Oesters kweken is handwerk en als je dat goed doet kun je zo maar net als Nicholas Werkhoven jaarlijks prijzen winnen voor kwaliteit en smaak tijdens de speciale concours die hiervoor in Frankrijk worden georganiseerd. Meer over de oesters van Werkhoven is te vinden op hun website.

Oesters in alle soorten en maten
Oesters in alle soorten en maten
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Frankrijk

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne