Claire verruilt het Amsterdamse leven de komende maanden voor een tripje rond de wereld. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien en doet dit het liefst met haar backpack. Ze wordt gelukkig van een HIT workout, lekker eten en een goed feestje!
De Champagnestreek is de Noordelijkste wijnstreek van Frankrijk en in zo’n vijf uur rijden vanaf Utrecht ben je er. Champagne mag alleen champagne genoemd worden als het daadwerkelijk in die streek gemaakt is. Het drankje dat van oorsprong een elitedrankje is, was zelfs de favoriet van Napoleon. Voordat hij aan een veldslag begon, sloeg hij een aantal flesjes champagne in, want ja er moest wel wat gevierd kunnen worden.
Een bijzondere regio
In de regio vind je heel veel champagnehuizen, waarvan de meeste eigenaren je maar al te graag een rondleiding geven door hun kelder. In deze streek vind je de zogenaamde champagneroute, deze is 500 km lang en er bevinden zich zo’n 80 champagnehuizen langs de route.
Tijdens de trip maak je niet alleen kennis met de heerlijkste champagnes, ook kun je genieten van de bijzondere omgeving. Overal waar je rijdt zie je wijngaarden, wat een idyllisch beeld geeft. De mensen in de omgeving zijn vriendelijk en proberen je in hun beste Engels het verhaal achter hun wijnhuis te vertellen. Zo ontmoetten wij Olivier Horiot, samen met zijn vrouw heeft hij verschillende stukken land waar hij zijn druiven op verbouwd. Met veel liefde en zorg worden de struikjes behandeld. Zo nu en dan wordt er een streng afgeknipt, om ervoor te zorgen dat de overgebleven knopjes beter kunnen groeien. Dit zorgt aan het einde van het seizoen voor minder druiven, maar wel een oogst van betere kwaliteit.
Natuurlijk is het proeven van de champagne een heel belangrijk onderdeel. En waar het bij ons eigenlijk ‘not done’ is om elke dag te drinken, drinkt men hier het liefst de hele dag door. Niet enorm veel, maar het is natuurlijk van groot belang om te weten hoe de champagne die je zelf maakt nou smaakt.
Hoe maak je champagne?
Tijdens ons bezoek aan deze bijzonder streek hebben we kennis gemaakt met het ‘bereidingsproces’ van die heerlijke bubbels: champagne. Hoe wordt het precies gemaakt?
Champagne wordt net als wijn gemaakt. De druiven worden geperst en het sap gaat in een gistingtank. Hier wordt er gist en suiker aan de druivensap toegevoegd en kan het proces beginnen. De gist neemt de suiker tot zicht, waardoor hij groeit. Een afvalstof van het gistingsproces is onder andere alcohol en hierdoor ontstaat wijn. Deze wijn gaat in een fles met een mengel van suiker en gist. Nadat de fles is afgesloten met een kurk zal er koolzuur ontstaan, wat zorgt voor de bubbels. Na dit proces moeten de dode gistcellen de fles nog uit, maar zonder dat de bubbels ook verdwijnen. Hiervoor is een speciale methode ontwikkeld. De wijnboeren zetten de flessen champagne op hun kop, zodat de resten van het gistingsproces naar beneden kunnen zakken. Hierna wordt in een speciale machine de hals van de fles bevroren en de fles ontkurkt. Door de kracht hiervan schieten de bevroren cellen mee naar buiten en wordt er een nieuwe kurk op de fles gezet. Op deze manier verdwijnen de dode cellen, maar blijft het koolzuur behouden.
Een compleet andere wereld niet ver van huis, dat is de champagnestreek in mijn ogen. Als je van een bubbeltje houdt en benieuwd bent naar het verhaal achter champagne dan is een bezoek aan deze regio zeker de moeite waard. Combineer het bijvoorbeeld met een sportief dagje bij het Lac du Der.
Verder lezen over Frankrijk
Winter06.10.2024
Skiën in La Rosière is sprookjesachtig mooi
Ook voor beginnersZomer12.08.2024
Roadtrip door Loire-Atlantique en Vendée aan de Franse Atlantische kust
Leven met de getijden en eten wat de natuur geeftZomer22.07.2024
Mini roadtrip langs de 4 mooiste, kleurrijke dorpen in de Provence
Ontspanning04.07.2024
Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk
Zomer03.07.2024
Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk
Stedentrips03.06.2024
Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk
Ontspanning01.06.2024
Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape
Stedentrips29.05.2024