Natuur05.07.2014

Champagne proeven in de Champagnestreek


De Champagnestreek is de Noordelijkste wijnstreek van Frankrijk en in zo’n vijf uur rijden vanaf Utrecht ben je er. Champagne mag alleen champagne genoemd worden als het daadwerkelijk in die streek gemaakt is. Het drankje dat van oorsprong een elitedrankje is, was zelfs de favoriet van Napoleon. Voordat hij aan een veldslag begon, sloeg hij een aantal flesjes champagne in, want ja er moest wel wat gevierd kunnen worden.

Uitzicht over de wijngaarden
Uitzicht over de wijngaarden

Een bijzondere regio

In de regio vind je heel veel champagnehuizen, waarvan de meeste eigenaren je maar al te graag een rondleiding geven door hun kelder. In deze streek vind je de zogenaamde champagneroute, deze is 500 km lang en er bevinden zich zo’n 80 champagnehuizen langs de route.

Tijdens de trip maak je niet alleen kennis met de heerlijkste champagnes, ook kun je genieten van de bijzondere omgeving. Overal waar je rijdt zie je wijngaarden, wat een idyllisch beeld geeft. De mensen in de omgeving zijn vriendelijk en proberen je in hun beste Engels het verhaal achter hun wijnhuis te vertellen. Zo ontmoetten wij Olivier Horiot, samen met zijn vrouw heeft hij verschillende stukken land waar hij zijn druiven op verbouwd. Met veel liefde en zorg worden de struikjes behandeld. Zo nu en dan wordt er een streng afgeknipt, om ervoor te zorgen dat de overgebleven knopjes beter kunnen groeien. Dit zorgt aan het einde van het seizoen voor minder druiven, maar wel een oogst van betere kwaliteit.

Natuurlijk is het proeven van de champagne een heel belangrijk onderdeel. En waar het bij ons eigenlijk ‘not done’ is om elke dag te drinken, drinkt men hier het liefst de hele dag door. Niet enorm veel, maar het is natuurlijk van groot belang om te weten hoe de champagne die je zelf maakt nou smaakt. 

What a view
What a view

Hoe maak je champagne?

Tijdens ons bezoek aan deze bijzonder streek hebben we kennis gemaakt met het ‘bereidingsproces’ van die heerlijke bubbels: champagne. Hoe wordt het precies gemaakt?

Champagne wordt net als wijn gemaakt. De druiven worden geperst en het sap gaat in een gistingtank. Hier wordt er gist en suiker aan de druivensap toegevoegd en kan het proces beginnen. De gist neemt de suiker tot zicht, waardoor hij groeit. Een afvalstof van het gistingsproces is onder andere alcohol en hierdoor ontstaat wijn. Deze wijn gaat in een fles met een mengel van suiker en gist. Nadat de fles is afgesloten met een kurk zal er koolzuur ontstaan, wat zorgt voor de bubbels. Na dit proces moeten de dode gistcellen de fles nog uit, maar zonder dat de bubbels ook verdwijnen. Hiervoor is een speciale methode ontwikkeld. De wijnboeren zetten de flessen champagne op hun kop, zodat de resten van het gistingsproces naar beneden kunnen zakken. Hierna wordt in een speciale machine de hals van de fles bevroren en de fles ontkurkt. Door de kracht hiervan schieten de bevroren cellen mee naar buiten en wordt er een nieuwe kurk op de fles gezet. Op deze manier verdwijnen de dode cellen, maar blijft het koolzuur behouden. 

Cheers!!
Cheers!!

Een compleet andere wereld niet ver van huis, dat is de champagnestreek in mijn ogen. Als je van een bubbeltje houdt en benieuwd bent naar het verhaal achter champagne dan is een bezoek aan deze regio zeker de moeite waard. Combineer het bijvoorbeeld met een sportief dagje bij het Lac du Der.

Avatar foto
Claire de Boer

Claire verruilt het Amsterdamse leven de komende maanden voor een tripje rond de wereld. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien en doet dit het liefst met haar backpack. Ze wordt gelukkig van een HIT workout, lekker eten en een goed feestje!

Verder lezen over Frankrijk

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

De Franse Azuurkust is vooraal zo aantrekkelijk vanwege de mooie stranden. Het water is super helder en het zand zacht en goudgeel. In de hele regio vind je smalle baaien en onontdekte zandstanden, afgewisseld met brede populaire stranden met de hipste strandtenten van het land.

Zomer12.03.2024

De 11 mooiste plekken en bezienswaardigheden aan de Côte d’Azur

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De Côte d’Azur, een gebied dat zich uitstrekt van Saint-Tropez tot de Frans-Italiaanse grens. Het is een van ’s werelds bekendste en beste bestemmingen aan zee. Dit is natuurlijk niet zonder reden! Je vindt er prach...

Zomer22.02.2024

Roadtrippen langs de kust van de Côte d’Azur: de 7 mooiste stops

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal...

Zomer08.01.2024

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne