Zomer08.10.2015

Île d’Oléron, een eiland zonder stress, met oesters en duurzaam toerisme


Het eiland Île d’Oléron is een van de mooiste plekjes langs de kust van de het Franse departement Charente-Maritime. Het gezellige en kleurrijke eiland met een kustlijn van ruim 100 km is na Corsica het grootste eiland van Frankrijk en echt een heerlijk plekje om eens heerlijk te onthaasten. Stress lijkt hier niet bestaan en de atmosfeer op het eiland zorgt ervoor dat je als je de brug eenmaal over bent, je vanzelf alles in een lagere versnelling gaat doen. Het eiland is een optelsom van leuke dorpjes, kleurrijke vissershuisjes, oesterbekkens, zoutproductie en duurzaam toerisme in een landschap waarbij de zee altijd aanwezig is. Île d’Oléron is tevens een paradijs voor (trek)vogels en het zachte klimaat bevordert ook de groei van de rijke flora op het eiland.

Natuur Ile d’Oléron

Op het eiland komt de natuur op de eerste plaats en dat merk je pas echt als je het eiland per fiets gaat verkennen. Île d’Oléron beschikt over inmiddels over 130 km aan fietsroutes die over het gehele eiland slingeren. Dit fietsnetwerk wordt nog steeds ieder jaar verder uitgebreid en wordt er alles aan gedaan om het Oléron zo groen mogelijk te houden. Dit vind je terug in allerlei zaken zoals een ecologisch wegdek, regenwater voor openbare toiletten en zonne-energie voor reddingsposten. Verder vind je er twee natuurpunten (pôle nature) waar je zelf op verkenning kunt om de flora en fauna te ontdekken. Naast dit alles vind je er ook een aantal traditionele landbouwbedrijven voor de productie van wijn, geitenkaas, groenten en niet te vergeten zout.

Oesterwoningen

Wie naar de haven van Salines rijdt komt terecht in de bijzondere omgeving van de oude houten woningen van de Oestervissers die nu veelal worden bewoond door kunstenaars en andere creatievelingen. De gekleurde woningen zijn een waar feest voor iedere fotograaf. Wat het kleurrijke plaatje nog wat extra’s cachet geeft is het ongewone getijde van de zee met soms een verval van 6 meter. De natuur is hier nog steeds de baas en geeft je het gevoel op een bijzonder plekje te zijn. In de haven zijn de boten van de oestervissers als net zo vrolijk gekleurd. Aan de waterkant zijn een aantal van de oude woningen omgetoverd in gezellige restaurantjes waar het in de middagzon prima vertoeven is met een lekker glas rosé. Favoriete gerechten hier laten zich makkelijk raden. Vooral de mosselen die in veel verschillende smaken op de kaart zijn scoren er hoog.

Oude woningen in frisse kleuren
Oude woningen in frisse kleuren
Veel woningen zijn omgetoverd tot ateliers
Veel woningen zijn omgetoverd tot ateliers
Het verschil tussen eb en vloed is hier goed te zien
Het verschil tussen eb en vloed is hier goed te zien
Nog steeds wordt het tij gebruikt voor aan en afvoer van goederen
Nog steeds wordt het tij gebruikt voor aan en afvoer van goederen
Kleuren die aanspreken
Kleuren die aanspreken
In de haven liggen de platbodems waar de oesters mee uit het water worden gevist
In de haven liggen de platbodems waar de oesters mee uit het water worden gevist
Ook de boten hebben dezelfde frisse kleuren
Ook de boten hebben dezelfde frisse kleuren

Atlantische Oceaan

Île d’Oléron wordt omringd door het water van de Atlantische Oceaan. De westkant, de Côte Sauvage, is een ideale plek voor liefhebbers van surfen, zeilen en kajakken op zee. Wie liever wil genieten van de rust en op zoek gaat naar wat meer kindvriendelijke stranden kan het beste de oostkant van het eiland opzoeken. Het zeewater is van zeer goede kwaliteit hetgeen Oléron in 2012 maar liefst 16 ‘Pavillons bleu’s’ opleverden, een Europees label voor plekken die een bijzondere inspanning leveren voor de kwaliteit van schoon kustwater. Aan de kant van de zee liggen een aantal oude militaire bouwwerken zoals Chateau d’Oleron en Bourcefranc. Het bekendst is echter Ford Boyard dankzij de vele internationale tv-uitzendingen.

Ile d`Oleron
Ile d`Oleron

Zoutwinning

De productie van zeezout is heel lang een van de belangrijkste pijlers geweest voor de economie op het eiland en nog steeds is productie van het gewilde mineraal, wat ooit ‘Or blanc’ (het witte goud) werd genoemd onlosmakelijk verbonden met het gebied Oleron-Marennes. Op dit moment zijn er nog zeven zoutboeren op het eiland aanwezig die op traditionele wijze de zoutproductie met behulp van de vele zoutmoerassen voor hun rekening nemen.

Bij ‘Le Port des Salines’ vind je het zoutmuseum wat bestaat uit een aantal geschakelde en uiteraard gekleurde ‘oesterwoningen’. Naast video’s en veel historische materialen valt het kleine museum binnen vooral op door zijn overvloed aan interactieve spelletjes voor kinderen. Dit keer nu eens niet met behulp van spelcomputers maar vooral door heel veel zelf te doen.

Achter het museum liggen de zoutschorren, die met een gids te bezoeken zijn. Het blijft bijzonder dat het winnen van zout nog steeds op gelijke wijze gebeurt als 100 jaar geleden. De meeste zoutboeren zijn bijna vanzelfsprekend familiebedrijven zodat de techniek van zoutwinning kan worden doorgegeven aan een volgende generatie. Natuurlijk vind je er een zoutwinkeltje waar je de vele variaties die er zijn te maken met zout kunt proeven en kopen. Het bijzondere en soms heerlijk gekruide zout wordt vooral gebruikt om als laatste toe te voegen aan een gerecht en is niet te vergelijken met het zout wat wij in kilopakken kopen.

Zoutbekkens op \u00eele d`Oleron
Zoutbekkens op île d`Oleron
Volgens de kenners het `lekkerste` zout natuurlijk van ile d`Oleron
Volgens de kenners het `lekkerste` zout natuurlijk van ile d`Oleron
Het zoutwinkeltje waar nog steeds het `Or blanc` wordt verkocht
Het zoutwinkeltje waar nog steeds het `Or blanc` wordt verkocht

Ile d’Oléron culinair

Île d’Oléron is een feestje voor liefhebbers van vis en schaaldieren. Op het eiland vind je echt een zeer grote hoeveelheid restaurantjes die niet alleen gezellig lijken maar dat ook zijn. Het is de sfeer van de houten huizen en hun opvallende kleuren, vaak in de buurt van de zee of bij de pittoreske haventjes die zorgen voor de zo relaxte sfeer. Op de menukaart vind je er natuurlijk heel veel visgerechten die bijna overal feestelijk worden opgediend. Wie lekker uit eten gaat moet zeker de wat zoete Pineau als aperitief proeven. De lokale wijnen van het eiland zijn van een prima kwaliteit en na een heerlijk diner wil natafelen kan dat doen met bijvoorbeeld een cognac of een plaatselijke likeur.

In de paar dagen dat wij Île d’Oléron bezochten hebben we echt heerlijk gegeten bij Les Poissons Rouges in Saint-Trojan-les-Bains. Dit kleine sfeervolle restaurant waar je ook buiten onder de luifel of zelfs aan de kade van de haven kunt gaan zitten is een aanrader. Op de kaart vind je een groot aantal heerlijk gerechten die op originele wijze worden geserveerd. Ook voor wie geen vis willen eten biedt het restaurant voldoende mogelijkheden. Het is wel een van de plekjes waar je het beste van te voren kunt reserveren want mede door zijn locatie in combinatie met zeer betaalbare en lekkere gerechten is deze plek niet alleen populair bij de vele toeristen maar ook bij de eilandbewoners.

Gezellig lunchen kun je ’s middags onder andere bij Le Port des Salines. Daar aan de haven tegenover Le Chateay d’Oléron met de vele gekleurde oude oesterkwekers huisjes vind je volop leuke plekjes om heerlijk te genieten van een lunch. Wij kozen voor restaurant Les Goulands bij Le Port des Salines aan de havenkant. Buiten heb je een mooi uitzicht over het leuke haventje met z’n velen oesterkweker boten. De prijzen voor een menu liggen er tussen de 15 en 20 euro. Dit pittoreske plekje is een walhalla voor fotografen. Door de bonte kleuren, de vele bijzondere details en eb en vloed levert het plekje voldoende materiaal op voor iedere amateur- of professionele fotograaf.

Restaurant Les Poissons Rouges in Saint-Trojan-les-Bains
Restaurant Les Poissons Rouges in Saint-Trojan-les-Bains
De haven van Saint-Trojan-les-Bains
De haven van Saint-Trojan-les-Bains
Restaurant Les Goulands bij Le Port des Salines<span class=\
Restaurant Les Goulands bij Le Port des Salines
Mosselen voor de ware liefhebbers
Mosselen voor de ware liefhebbers
Oester fiets
Oester fiets

Vismarkt van La Cotinière

Wie wat extra cultuur wil opsnuiven en zelf wil zien hoe het er aan toe gaat op de vismarkt op het eiland moet ’s ochtends vroeg opstaan voor de vroegmarkt van La Cotinière. De visverkoop gebeurt daar nog ouderwets per opbod en dat blijft een leuk en bijzonder spektakel om mee te maken.

Bereikbaarheid

Île d’Oléron is te bereiken via een 3 km lange brug vanuit Saintes. Om daar te komen neem je vanuit Nederland via Parijs de A10 richting Bordeaux. Vanaf Poitiers kun je via de A837 en de ‘route nationale’ 137 over Rochefort naar Saintes rijden. Vandaar staat overal de route naar Oléron duidelijk aangegeven.

De bijzondere kleuren op het eiland vergeet je nooit
De bijzondere kleuren op het eiland vergeet je nooit
Bourgondi\u00ebrs herkennen ze direct, oesters van Ile d`Oleron
Bourgondiërs herkennen ze direct, oesters van Ile d`Oleron
_DSC9477
_DSC9477
Avatar foto
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Gerelateerde artikelen

De abdij van Mont Saint-Michel: labyrint met verborgen schatten

Het is een van de mooiste plekken van Frankrijk: Mont Saint-Michel in Normandië. Een toeristische plek en dat is niet voor niets. Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig schiereiland met een unieke ligging. Vroeger w...

Zomer04.04.2022

De abdij van Mont Saint-Michel: labyrint met verborgen schatten

De Loire, een heerlijk stukje Frankrijk!

Frankrijk is en blijft een van mijn favoriete vakantielanden. De zomervakanties met mijn ouders en broers op campings in de Dordogne, later ons eigen huis in de Dordogne, voor het eerst 'alleen op wintersport' met vriend...

Algemeen25.07.2015

De Loire, een heerlijk stukje Frankrijk!

Citytrip Montpellier: de beste tips om te doen!

Montpellier heeft álles. Dat klinkt misschien gek, maar wil je er een paar dagen tussenuit, dan heb je hier letterlijk álles wat je nodig hebt. Het is een prachtige stad om te zien - zeker de oude binnenstad. Het is ni...

Stedentrips07.06.2015

Citytrip Montpellier: de beste tips om te doen!

De perfecte combi van een stedentrip en relaxen aan het strand
Natuurpark Forêt d’Orient is een paradijs voor natuurliefhebbers

Waar het in de champagnesteek in Frankrijk vooral draait om het genieten van heerlijke glazen bubbels, is het zeker ook voor natuurliefhebbers een fantastische regio. In deze streek, en met name in de Aube, vind je name...

Natuur12.07.2014

Natuurpark Forêt d’Orient is een paradijs voor natuurliefhebbers

Verder lezen over Duurzaam op vakantie

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

Natuurlijk kun je vliegen of een cruise maken om de oceaan over te steken. Een duurzamere optie is een reis per zeilschip. En als je die zelf niet hebt, dan kun je nu een reis boeken met de 'Fair Ferry': een veerdienst d...

Ontspanning02.02.2022

Een droomreis: zo steek je duurzaam de oceaan over

10 tips om duurzaam te reizen

Duurzaam reizen is een enigszins dubbel begrip. Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het wél mogelijk om dit op een zo duurzaam mogelijke wijze te doen. Maak bewuste keuzes,...

Algemeen06.12.2021

10 tips om duurzaam te reizen

Ga plastic-vrij op reis met deze zes duurzame reisproducten

Duurzaam reizen is niet langer een trend, het is een lifestyle geworden. We zijn ons steeds beter bewust van de impact van reizen op het milieu. Daarbij is het gebruik van met name duurzame reisproducten in opkomst: prod...

Lifestyle24.01.2020

Ga plastic-vrij op reis met deze zes duurzame reisproducten

The Bamboovement
Je CO2-uitstoot door vliegen compenseren: dit zijn je opties

Hoe ongelofelijk leuk en verrijkend reizen ook is, er kleven ook nadelen aan. Zo is de reisbranche onder andere vervuilend voor het milieu en dat heeft voor een groot deel te maken met de CO2-uitstoot die vliegtuigen ver...

Vliegen11.01.2018

Je CO2-uitstoot door vliegen compenseren: dit zijn je opties

+ tips voor duurzaam reizen
Klimaatneutraal op vakantie? Steeds meer hotels beperken slim CO2

CO2. Niet het eerste waar je aan denkt als je het woord 'vakantie' hoort, maar misschien wel iets om over na te denken. We zijn met zijn allen aan het proberen om zo weinig mogelijk uit te stoten (als er niet gesjoemeld...

Algemeen12.08.2017

Klimaatneutraal op vakantie? Steeds meer hotels beperken slim CO2

Deze magische boomhut in de jungle van Mexico moet je gezien hebben

Het Papaya Playa Project (heerlijke naam alleen al) heeft als doel om een zo goed als ecologisch neutraal hotel te bouwen aan de kust van Mexico, een stuk ten zuiden van Cancun en midden in de jungle. Tot nu toe is het g...

Natuur30.01.2017

Deze magische boomhut in de jungle van Mexico moet je gezien hebben

Heel duur(zaam)
Hoe schadelijk is jouw vakantie voor het milieu?

Gisteren was het breed in het nieuws: reisorganisaties zijn van plan om te gaan uitrekenen hoe schadelijk jouw vakantie is voor het milieu en ze willen dat naar jou gaan communiceren. Wanneer je van plan bent om een vaka...

Algemeen13.04.2016

Hoe schadelijk is jouw vakantie voor het milieu?

ANVR komt met een tool die het voor je gaat berekenen
9 plekken die je móet zien voordat ze voorgoed veranderen

Nu de klimaattop in Parijs in volle gang is, is er weer heel veel aandacht voor de veranderingen in het klimaat en wat de gevolgen zijn voor het milieu. Maar de wereld verandert niet alleen door klimaatveranderingen, ook...

Algemeen04.12.2015

9 plekken die je móet zien voordat ze voorgoed veranderen

Verder lezen over Frankrijk

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Frankrijk is al jaren het favoriete vakantieland van vele Nederlanders. Omdat dit land simpelweg álles heeft: mooie steden, knusse dorpjes, schitterende berggebieden en adembenemende stranden. Maar waar vind je nu de mo...

Ontspanning04.07.2024

Dit zijn de vijf mooiste stranden van Frankrijk

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Île de Ré bewijst nogmaals waarom ik zo gek ben op Frankrijk. Île de Ré is een eiland in Midden-Frankrijk en ligt aan de Atlantische Oceaan ter hoogte van de leuke havenstad La Rochelle. In deze regio liggen meer eil...

Zomer03.07.2024

Île de Ré: dit eiland is dé grote verrassing van Frankrijk

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Orange is een authentiek Frans stadje in het hart van de Vaucluse. Het is een van de departementen van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur in het zuiden van Frankrijk. Wie de beroemde Autoroute du Soleil rijdt, komt er vanzelf langs.

Stedentrips03.06.2024

Ontdek de charme van de stad Orange in Zuid-Frankrijk

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Niet ver van de Zuid-Franse stad Orange ligt een vermaard plaatsje: Châteauneuf-du-Pape. Het is de naam van een stadje, een wijnregio, maar vooral bekend van de gelijknamige wijnen uit deze regio. Het is een van de plekken in de Vaucluse waar je een keer geweest moet zijn.

Ontspanning01.06.2024

Dit is waarom je wijn moet proeven in Châteauneuf-du-Pape

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

Het Romeins theater van Orange - officieel Théâtre Antique d'Orange - is het historisch monument van deze Zuid-Franse stad. Het theater werd gebouwd tijdens de Romeinse overheersing in de eerste eeuw na Christus.

Stedentrips29.05.2024

Werelderfgoed in de Vaucluse: zo uniek is het Romeins theater van Orange

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

De Franse Provence hoef je eigenlijk nauwelijks te beschrijven. Populair bij Nederlanders en Vlamingen welke houden van kamperen en wandelen. Misschien nog populairder bij de vele wielertoeristen en liefhebbers die hun s...

Zomer23.04.2024

5 tips voor een geslaagd verblijf in de Provence

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

Een zomervakantie op de camping wordt nóg leuker wanneer er een tof zwembad is met een spectaculaire waterglijbaan. Zeker wanneer je kinderen hebt die helemaal gek zijn van water, zwemmen en glijbanen, dan is het een gr...

Zomer21.03.2024

Dit is de top 13 met de leukste waterglijbanen in Zuid-Frankrijk

campings met spectaculaire zwembaden
Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij