Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

Dit zijn de acht mooiste plekken in de Dordogne

Vorig artikel Volgend artikel

De Dordogne is een van de mooiste streken van Frankrijk. Zonder twijfel ook mijn favoriete Franse regio. Het leven is hier namelijk precies zoals het volgens mij zou moeten zijn: puur, gemoedelijk en het is er nu eenmaal bijna altijd lekker weer. De Dordogne barst van de mooie (middeleeuwse) dorpjes, kastelen, prachtige natuur en fijne campings. Niet voor niets weten zoveel Nederlanders dit Franse departement in de zomer dan ook zo goed te vinden.

De naam Dordogne slaat niet alleen op het departement, maar ook op de rivier die door dit gedeelte van Frankrijk stroomt. Die rivier is in de zomermaanden een verademing: het biedt zoveel mogelijkheden voor verkoeling op warme dagen. Wie hier vakantie viert móet dan ook een kano huren en een dagje peddelen op de Dordogne. Er zijn zoveel leuke strandjes en plekken waar je kunt aanmeren. Het uitzicht onderweg is simpelweg fenomenaal - je komt langs de mooiste dorpjes en kastelen van de Dordogne - en er is weinig leukers dan een dagje kanoën in een van de mooiste streken van Frankrijk.

Als een god in Frankrijk...

Hoewel de meeste ‘Francofielen’ denken de Dordogne aardig te kennen, vallen sommige bekende plekken officieel gezien net buiten het departement. De rotswoningen van Rocamadour, de gezellige stad Brive-la-Gaillarde en het stadje Cahors liggen in andere departementen rondom, maar tegelijkertijd zijn het absolute aanraders voor een dagje weg. Er is ook zoveel moois dat wél binnen de officiële grenzen valt. Eén van de dingen waar de regio Dordogne om bekend staat zijn de grotten. Je vind hier namelijk een aantal prachtige grotten met prehistorische rotstekeningen. De bekendste zijn de grotten van Lascaux, Grotte de Rouffignac en Grotte du Grand Roc. Maar ook kastelen zijn er volop te vinden, die vaak gebouwd zijn in de middeleeuwen. De een nog mooier dan de ander. Chateau de Castelnaud spant de kroon. De uitspraak “als een god in Frankrijk” moet wel zijn uitgevonden door iemand uit de Dordogne. Het moge duidelijk zijn dat je je hier geen seconde gaat vervelen: het is dé perfecte vakantieregio. Ik heb er m'n hart aan verloren en jij misschien ook wel, als je het een kans geeft...

Het weer in de Dordogne

Qua natuur is het een glooiend gebied met uitgestrekte akkers, wijnvelden en bossen. In de zomermaanden staan de zonnebloemen hier in bloei, zijn de luchten strakblauw en is het er aangenaam warm. In de maanden juli en augustus is het in de Dordogne gemiddeld 28 graden. Door de gunstige ligging is dat een gemiddelde dat een stuk hoger ligt dan de temperaturen in Nederland. Het weer in de Dordogne is het beste te omschrijven als 'Franse warmte'. Dat wil zeggen niet te plakkerig, maar fijn. Al kan het er ook flink spoken in de zomer: onweersbuien verschijnen vanuit het niets, maar gelukkig zijn ze na een paar uur vaak weer voorbij.

De mooiste plekken

Ga je op vakantie naar de Dordogne in Frankrijk, of ben je je aan het oriënteren, lees dat dit lijstje nog even door. Dit zijn de mooiste plekken in de Dordogne die je absoluut niet mag missen!

kanoen-dordogne
Doen in de zomer: kanoën op de rivier Dorodgne

1. Belvès

Belvès in de Dordogne behoort tot de mooiste dorpjes van heel Frankrijk. Het is een middeleeuws stadje dat nog steeds ommuurd is met de originele muur. Om er te komen moet je een flink stuk naar boven rijden. De geschiedenis van Belvès gaat heel ver terug en dat is goed te zien. In de knusse oude straatjes zitten winkeltjes en cafés. Belvès ligt niet direct aan de rivier de Dordogne maar er een stukje vandaan. De oude markthal is het pronkstuk van het dorpje, waar het nog steeds iedere week markt is. Rij je net iets voorbij Belvès dan heb je aan de kant van de weg het mooiste uitzicht op dit prachtige dorpje in de Dordogne.

bekijk vakantiehuizen in Belvès

bekijk campings in Belvès

dordogne-belves
Het dorpje Belvès is een van de mooiste plekken van de Dordogne
belves-dordogne
Slenteren door de prachtige middeleeuwse straatjes van Belvès

2. Sarlat-la-Canéda

Sarlat-la-Canéda is absoluut het mooiste stadje van de Dordogne, en waarschijnlijk ook wel het bekendste. Sarlat - zoals het afgekort genoemd wordt - is de parel van de regio en stamt uit de middeleeuwen. Het stadje is goed bewaard gebleven en daardoor is het een genot om er doorheen te wandelen. Het is ook echt een stadje, net iets groter dan de meeste dorpen in de regio.

Het is er, zeker in de zomer, gezellig druk. Iedere vakantieganger wil wel een dagje of een dagdeel naar dit sfeervolle stadje. Place de la Liberté is het centrale plein in Sarlat, omgeven met prachtige oude huizen en kerken. Mocht je Sarlat-la-Canéda ook een keer willen bezoeken, ga dan op zaterdagochtend. Dan is het namelijk markt en dit is de leukste Franse markt die je gaat zien. Er is van alles te koop - en te proeven, met name lokale producten zoals kaas, wijn en paté.

bekijk vakantiehuizen in Sarlat-la-Canéda

bekijk campings in Sarlat-la-Canéda

sarlat-dordogne
Op het centrale plein in Sarlat is het ieder weekend markt
dordogne-sarlat
Zoveel leuke restaurants in de straatjes van Sarlat

3. Beynac-et-Cazenac

Het dorpje Beynac-et-Cazenac behoort zonder twijfel ook in dit rijtje thuis. Beynac-et-Cazenac ligt direct aan de rivier de Dordogne. Het dorpje lijkt wel tegen de rotsen aan geplakt. Kijk je vanuit de doorgaande weg omhoog dan zie je het Kasteel van Beynac hoog boven alles uitsteken. Het kasteel stamt al uit de twaalfde eeuw. Vanaf het Kasteel van Beynac kun je overigens Castelnaud zien liggen. Beynac zelf is klein, niet veel meer dan een doorgaande weg en een paar zijstraatjes, maar het is de fenomenale ligging die het tot een van de mooiste plekken van de Dordogne maakt. De meeste kanotochten op de Dordogne komen hier ook voorbij en vanaf het water is Beynac nóg mooier. Maar doorvoor moet je dus wel het water op.

bekijk vakantiehuizen in Beynac

bekijk campings in Beynac

beynac-dordogne
Beynac en het Kasteel van Beynac behoren tot de mooiste plekken van de Dordogne
dordogne-beynac
Het dorpje Beynac ligt op een schitterende plek direct aan de rivier

4. La Roque-Gageac

Nóg zo’n lieflijk dorpje dat compleet verweven lijkt te zijn met de gigantische rotspartij op de achtergrond: La Roque-Gageac. Het is een van de pareltjes van de Dordogne. In de zomermaanden is het gezellig druk in La Roque-Gageac. De doorgaande straat barst namelijk van de leuke winkeltjes en terrasjes. Kijk tijdens een bezoek aan La Roque-Gageac zeker omhoog want de rotsen boven het dorpje zijn indrukwekkend. Wie goed kijkt ziet dat delen van de rotsen gestut lijken te zijn. Het heeft alles te maken met het verleden, toen een deel van de rotspartij instortte. La Roque-Gageac ligt net als Beynac direct aan de oevers van de Dordogne.

bekijk vakantiehuizen in La Roque-Gageac

bekijk campings in La Roque-Gageac

dordogne-La-Roque-Gageac
Het dorpje La Roque-Gageac ligt aan de rivier, maar ook direct onder een indrukwekkende rotspartij
La-Roque-Gageac-dordogne
Een gezellige straat met winkeltjes en terrasjes op een fenomenale plek

5. Château de Castelnaud

Château de Castelnaud mag je zeker ook niet overslaan, het is een van de hoogtepunten van de regio. Dit middeleeuwse kasteel ligt op ongeveer 20 minuten rijden ten zuiden van Sarlat-la-Canéda. De ligging van Château de Castelnaud is schitterend; tegen de rotsen aan. Wanneer je naar boven naar het kasteel klimt, heb je een fenomenaal uitzicht over de groene omgeving. Alleen al dat uitzicht is het waard om dit kasteel een keer te bezoeken tijdens je vakantie. Château de Castelnaud stamt uit de 13e eeuw maar is in de vorige eeuw flink gerestaureerd. Het is absoluut een plaatje om te zien. Vergeet ook niet om ook door de kleine straatjes van het gelijknamige dorpje Castelnaud la Chapelle te wandelen, want die zijn zeker zo mooi. Je komt er doorheen om bij het kasteel te komen.

bekijk vakantiehuizen in Castelnaud

bekijk campings in Castelnaud

castelnaud-dordogne
Castelnaud is het mooiste kasteel van de Dordogne
dordogne-castelnaud
Een prachtig middeleeuws kasteel aan oevers van de Dordogne

6. De grotten van Lascaux

In 1940 werd in de Dordogne een bijzondere ontdekking gedaan: in een grot in een vallei van de Vézère werden wandschilderingen op de rotsen ontdekt. Een spectaculaire vondst. Volgens experts stammen de oudste tekeningen in de grotten van Lascaux al van 15.000 jaar voor Christus. Het zijn schilderingen van dieren zoals bizons, paarden en rendieren. Het geeft aan hoe ver de geschiedenis van deze Franse regio terug gaat. UNESCO heeft de grotten van Lascaux ook uitgeroepen tot werelderfgoed. Je begrijpt dat dit een van de mooiste plekken in de Dordogne is, die je absoluut een keer moet gaan zien tijdens je zomervakantie.

bekijk vakantiehuizen in Lascaux

bekijk campings in Lascaux

grotten-lascaux-dordogne
Een spectaculaire vondst in de grotten van Lascaux
© Centre International de l'Art Pariétal, Montignac-Lascaux

7. Domme

Ook het middeleeuwse dorpje Domme mag je niet overslaan. Het hoort bij de mooiste plekken in de Dordogne. Het wordt een zogenaamde bastide genoemd, een ommuurde nederzetting. En die muren staan er nog steeds: via een oude smalle poort rij je het dorpje binnen. Domme ligt behoorlijk hoog en dat levert een aantal schitterende uitkijkpunten op. Op het hoogste punt van het dorp ligt een prachtig breed balkon waarvandaan je uitkijkt over de rivier de Dordogne - je ziet de rivier door het groene landschap kronkelen - maar ook over de groene heuvels van de regio.

De oude markthal in Domme is de moeite waarom om even te bekijken maar slenter vooral op je gemak door het dorpje, het is namelijk een fijne plek om doorheen te wandelen. In de kleine, smalle straatjes barst het van de gezelligheid met leuke winkeltjes, restaurants en terrasjes.

bekijk vakantiehuizen in Domme

bekijk campings in Domme

domme-stadspoort
Via deze oude en smalle stadspoort kom je Domme binnen
dordogne-domme
Gezelligheid in de straatjes van Domme

8. Bergerac

Ooit gehoord van Cyrano de Bergerac, de Franse schrijver met een enorm lange neus? Of misschien ken je wel de beroemde wijnen uit Bergerac? Er is genoeg waar deze stad om bekend staat, maar bovenal is het een van de leukste steden in de Dordogne. Qua grootte is de stad vergelijkbaar met Périgueux, maar Bergerac is leuker. De ligging van de stad is schitterend, direct aan de rivier Dordogne. In de zomermaanden is hier van alles te beleven. Wandel door het middeleeuwse centrum, er zijn zoveel mooie straten en pleinen in deze stad te vinden. Je kunt er leuk shoppen, terrasjes pakken en natuurlijk bij het standbeeld van Cyrano even kijken hoe lang zij neus nu daadwerkelijk is.

bekijk alle hotels in Bergerac

bekijk campings in Bergerac

bergerac-dordogne
De sfeervolle stad Bergerac aan het water
bergerac-cyrano
Cyrano de Bergerac, de beroemde schrijver met de grote neus

Mooie campings in de Dordogne

Om te kamperen ga je geen betere plek in Frankrijk vinden dan de Dordogne. Ben je nog op zoek naar een leuke camping in de Dordogne? Dan heb ik een paar goede tips voor je. Het zijn de campings waar ik vroeger als kind al kwam, en die inmiddels zijn uitgegroeid tot de mooiste campings van de regio - en zelfs van heel Frankrijk.

  • Camping Saint Avit Loisirs ligt net buiten het kleine plaatsje Le Bugue. Saint Avit Loisirs is een van de mooiste campings van Frankrijk, die met liefde en passie gerund wordt door de familie Leger. Het is een camping met vijf sterren met alles erop en eraan. Er zijn een paar grote zwembaden, uitgebreide recreatiemogelijkheden, twee goede restaurants. Er wordt namelijk zoveel georganiseerd, van sportieve toernooien tot muzikale avonden. Voor gezinnen met kinderen is Camping Saint Avit Loisirs een paradijs, die hier een fantastische vakantie gaan hebben.
  • Camping Le Paradis is een kleurrijke oase. Het is een gezellige familiecamping die prachtig is aangelegd met allerlei fleurig en tropische bloemen en planten. Het bijzonder aan deze camping is dat Le Paradis aan het water ligt: aan de oevers van de rivier de Vézère. En dat in de warme zomermaanden echt genieten. In de omgeving kun je overigens niet alleen heel mooi varen, maar vanuit Camping Le Paradis vertrekken ook een hoop wandel- en fietsroutes.
uitzicht-rivier-dordogne
Uitzicht op de rivier Dordogne vanuit het dorpje Domme
les-plux-beaux-villages-france
Een aantal van deze plekken behoren tot Les Plus Beaux Villages de France
La-Roque-Gageac-rotsen
De rotsen boven La Roque-Gageac zijn vroeger deels ingestort, vandaar deze constructie
huizen-La-Roque-Gageac
La Roque-Gageac op een zomerse dag
dordogne-platteland
De Dordogne, voor altijd in mijn hart!

Dordogne vakantie tips

Wil je op vakantie naar de Dordogne in Frankrijk? Deze tips kunnen je wellicht helpen bij het boeken van je vakantie.

Plan je reis

  • De mooiste campings in de Dordogne vind je het beste via All Camps.
  • Luxe accommodaties en glamping op mooie campings in de Dordogne boek je het beste via Vacanceselect.
  • Bekijk alle hotels in de Dordogne via Booking.com. Overnachten op een kasteel doe je in Château la Fleunie in Condat-sur-Vézère.
  • Via TUI vind je goede accommodaties voor een vakantie in de mooiste regio van Frankrijk.
Marloes de Hooge

Marloes is editor in chief van Travelvalley. Auteur van Bucketlist Reizen en Bucketlist Stedentrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen. Mail:...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies