Algemeen31.12.2017

18 dingen die je in 2018 eindelijk een keer moet gaan doen


Morgen begint een nieuw jaar en vandaag is hét moment om plannen te maken voor 2018. Dit zijn dé 18 dingen die je in 2018 eindelijk een keer moet gaan doen!

1. Naar een museum in je eigen stad gaan

De meeste musea die je bezoekt – en bezocht hebt – bevinden zich waarschijnlijk in het buitenland. Maar hoe zit het met jouw eigen stad? Daar is vast ook een interessant museum te vinden. Ben eens een toerist in eigen stad voor één dag en doe iets cultureels.

2. Eten in een van de beste restaurants ter wereld

De beste restaurants ter wereld zijn vrij eenvoudig te herkennen: die hebben namelijk een Michelinster. Op de to do-list voor 2018: ga eens bij een van die beste restaurants ter wereld eten, en dan het liefst in het buitenland. Dat hoeft helemaal niet eens zo duur te zijn, want er zijn genoeg landen waar sterrendiners ook prima betaalbaar zijn. Hier vind je een lijst van alle Michelin restaurants over de hele wereld.

3. Een boom planten

Wie veel reist zorgt – zonder dat je je daarvan bewust bent – voor veel vervuiling aan het milieu. Het is een druppeltje op een gloeiende plaat, maar plant eens een boom (of twee). Bomen die in de groei zijn, zijn namelijk in staat om schadelijke stoffen uit de lucht te halen.

4. Een last-minute boeken op Schiphol

Ga naar Schiphol met een allround kofferinhoud (als in: je moet een beetje van alles inpakken) en beslis ter plaatse wat de volgende bestemming wordt. Last-minutes zijn hier super goedkoop en het is ook zó leuk om te doen.

5. Een nieuwe taal leren

2018 is het jaar om eindelijk een nieuwe taal te leren. Zoals Spaans bijvoorbeeld: een hele leuke taal waar je ook nog eens op zoveel plaatsen op aarde iets aan hebt.

6. Een echte spaarpot aanschaffen

Sparen – voor je volgende vakantie bijvoorbeeld – wordt pas leuk wanneer je je spaargeld voor je neus ziet toenemen. Koop een échte spaarpot en stop daar iedere week wat geld in. Veel leuker dan op de bank en daar krijg je tegenwoordig toch nauwelijks rente meer over.

7. Een land bezoeken waar je niets over weet

Er zijn vast een hoop landen waar je nauwelijks iets over weet. Of landen die je niet eens op de wereldkaart kunt aanwijzen: Tuvalu, Kiribati, Comoren en Tadzjikistan? Ooit van gehoord? En kan je er iets over vertellen? Nee? Dan weet je alvast waar je volgend jaar op vakantie kunt gaan.

8. Een camper huren – en roadtrippen met vrienden

Een camper is een van de leukste voertuigen om mee rond te reizen. Je hebt altijd een slaapplek bij de hand, kunt gaan en staan waar je wilt en bent dus super flexibel. Trommel je beste vrienden op en ga een roadtrip maken. Het wordt een van de leukste vakanties ooit.

9. Eindelijk dat ene fotoboek afmaken

Je hebt vast wel de afgelopen jaren één reis gemaakt die een fotoboek waard is. Maar zo’n boek maken is veel werk: je moet foto’s uitzoeken en collages maken. Stel jezelf voor 2018 als doel om eindelijk in ieder geval dat ene fotoboek af te maken. Er zijn trouwens ook manieren om dat binnen vijf minuten te doen.

10. Kamperen in het dichtst bijzijnde bos

Heb je een tentje? Ga dan eens kamperen in het bos van je eigen woonplaats. Er zijn vast wel plekken waar dat mag – en zo niet dan ga je toch. Een ‘micro adventure’ heet dat: even kort erop uit en dan het liefst niet eens zo ver weg. Wedden dat dit een van de leukste dingen wordt die je in 2018 zult doen?

11. Naar een festival in het buitenland gaan

Festivals in Nederland zijn leuk, maar in het buitenland nog veel leuker. Heb je jouw volgende vakantiebestemming op het oog, kijk dan eerst eens of er een leuk, bijzonder of gek festival georganiseerd wordt. En pas daar dan jouw vertrekdatum op aan.

12. In je eentje op reis

Hoe onaantrekkelijk en ongezellig dat ook klinkt: dit móet je ooit een keer gedaan hebben, in je eentje op reis. Ik reis vaker alleen – voor werk – maar dat zijn wel altijd hele bijzondere reizen. Je komt zo veel meer in contact met locals, kunt je dagen volledig zelf indelen en ziet en ontdekt in je eentje simpelweg veel meer. In 2018 echt een keer doen hoor!

13. Surfles nemen

Van uitstel komt afstel en dus is het nu eindelijk tijd om surfles te nemen. Surfen ziet er gewoon heel cool uit en hoe tof is het als jij het ook kunt? Wel even doorbijten, want het is niet heel eenvoudig om goed te leren surfen.

14. Een weekend zonder je telefoon

Probeer het eens uit wanneer je op reis bent – tijdens een stedentrip bijvoorbeeld – een heel weekend zonder je telefoon. Eindelijk écht tijd voor de wereld om je heen. Mensen aanspreken op straat om de weg te vragen en je laten leiden door wat er op je pad komt. Dat is zoveel leuker dan alles opzoeken en niets meer zelf ontdekken.

15. Een hardloopwedstrijd in het buitenland meedoen

Stop je hardloopschoenen in je koffer en schrijf je in voor een hardloopwedstrijd in het buitenland. Dat geeft zoveel meer voldoening dan hardlopen in Nederland. Kies bij voorkeur wel een hele leuke stad uit, waar je daarna ook nog een paar dagen door kunt brengen! Tip: in Spanje worden heel veel leuke hardloopwedstrijden georganiseerd.

16. Een berg beklimmen

Op eigen kracht naar boven klimmen en de top bereiken: adrenaline gegarandeerd. Of je nu kiest voor de Tafelberg in Zuid-Afrika of de Mont Blanc in Frankrijk: beklim in 2018 minimaal één berg. Hier vind je de vijf mooiste bergen om te beklimmen.

17. Slapen in een bijzonder hotel

Hotels zijn niet langer saai en standaard, de afgelopen jaren schieten bijzondere hotels als paddenstoelen uit de grond. Vooral boomhut hotels zijn tof om te slapen. Of wat dacht je van het IJshotel in Zweden? Of in een skylodge, hangend aan een berg? Wat je ook kiest, ga in 2018 in ieder geval één nacht in zo’n bijzonder hotel slapen.

18. Of toch die wereldreis?

Droom je al langer van het maken van een wereldreis? Maar heb je de stap nooit durven zetten? Beslis dan vandaag nog dat je eindelijk een wereldreis gaat maken. Er is namelijk nog nooit iemand geweest die van die keuze spijt heeft gekregen… Dus ga gewoon!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.