Algemeen15.09.2015

5 creatieve ideeën voor het maken van een reisvideo


Op reis maak je vaak veel dingen mee die de moeite waard zijn om vast te leggen. Vaak gebeurt dat op foto, maar een film kan juist een veel mooiere optie zijn. Het geeft je vakantieherinneringen een extra dimensie. Omdat het maken van een leuke reisvideo misschien iets minder eenvoudig is dan het maken van foto’s, vind je in dit artikel 5 creatieve ideeën voor het maken van je eigen reisvideo.

1. Timelapse

Het idee van een timelapse is simpel: het is een video samengesteld uit foto’s die met tussenpozen zijn genomen. De foto’s die gedurende een langere periode zijn gemaakt, worden in de video in een fractie van tijd afgespeeld. Daardoor wordt de actie versneld en kunnen processen die in werkelijkheid enorm lang duren, snel getoond worden. Voor het maken van een timelapse is geen speciale apparatuur vereist, je kunt de timelapse zelfs gewoon met je mobiele telefoon maken.

In onderstaande video zie je de timelapse van Christoph Rehage. Hij wandelde een jaar lang door China en liet tijdens zijn reis zijn haar en baard groeien. Hij maakte gedurende deze reis talloze foto’s van zichzelf, die in de timelapse achter elkaar zijn gezet. Hierdoor zie je overduidelijk hoe zijn uiterlijk veranderde.

2. 360 graden video’s

Een paar maanden geleden introduceerde YouTube de 360 graden video’s. Met behulp van speciale camera’s wordt het voor de kijker mogelijk om de hele omgeving te bekijken. De filmpjes kunnen momenteel alleen nog afgespeeld worden in Google Chrome en de Android app van YouTube. Door te slepen met de muis of je telefoon te bewegen kan het gezichtspunt veranderd worden. De 360 graden video’s kunnen onder andere gemaakt worden met een Bublcam, Giroptic’s 360cam, IC Real Tech’s Allie en Kodak’s SP360.

Omdat de 360 graden video een vrij nieuwe techniek is, zijn er nog weinig voorbeelden te vinden. Deze video van mediabedrijf Omniception geeft echter een goede indruk van wat er allemaal mogelijk is met 360 graden video’s.

shadow2

3. GoPro

Een meer toegankelijkere manier om je vakantie vast te leggen is met behulp van een GoPro. De kleine cameraatjes zijn waterdicht, schokbestendig en met de juiste accessoires bijna overal aan vast te maken. Dat maakt de GoPro ideaal om mee op reis te nemen en ook al je sportieve activiteiten vast te leggen, zonder dat je een grote camera mee moet slepen.

De GoPro neemt steeds verder in populariteit toe ook en er zijn dan ook talloze voorbeelden te vinden van video’s die met een GoPro zijn gemaakt. Hieronder vind je de prachtige beelden van een duiker die met een GoPro de zee in gaat bij de Kaaimaneilanden.

4. Drone

Drones zijn tegenwoordig voor iedereen verkrijgbaar en kunnen mooie vakantiebeelden opleveren. Deze mogelijkheid voor het maken van video’s wint dan ook steeds meer aan populariteit. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je je drone mee op reis neemt. In enkele gevallen kun je je drone beter thuislaten want drones zijn namelijk niet overal toegestaan. Zoek dus voor vertrek uit of het op je vakantiebestemming toegestaan is om je drone mee te nemen.

In de Verenigde Staten is het filmen met een drone in ieder geval wel toegestaan. Hieronder zie je de video die Gregg en Valerie Fidan maakten tijdens hun roadtrip.

5. Mini documentaire

Zijn de nieuwe technieken zoals een 360 graden video, GoPro of drone niets voor jou? Dan kun je het ook anders aanpakken door van je reisvideo een mini documentaire te maken. Bedenk vooraf goed wat je wilt filmen en hoe je het vast wilt leggen. Met de juiste montage achteraf, goede muziek onder je video én een (zelf ingesproken) voice-over maak je van je reisvideo een prachtige mini documentaire.

Hieronder zie je een mooi voorbeeld van zo’n mini documentaire, gemaakt door een stel dat 5 weken door Chili en Patagonië heeft gereisd.