Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.
Reizen is een van de leukste dingen die je kunt doen, maar een reis boeken is lang niet altijd zo leuk. Hoewel het internet ons zoveel mogelijkheden heeft gegeven zijn de transparantie en het overzicht soms ver te zoeken wanneer je vliegtickets, een hotel of een huurauto zoekt. Om daar niet onnodig veel tijd aan kwijt te zijn is het slim om je te beperken tot een aantal websites. Dit zijn de websites die ik zelf vaak gebruik en die super handig zijn voor het boeken van een reis.
1. Google Flights
De website die ik altijd als eerste gebruik als ik op zoe ga naar vliegtickets is Google Flights. Een website die een aantal voordelen heeft. Ten eerste zijn dat de eenvoud en de snelheid, maar ten tweede – en dat is het belangrijkste – is dat je heel eenvoudig prijzen kunt vergelijken. Wanneer je een datum invoert van wanneer je mogelijk op reis wilt gaan, zie je meteen ook of dat goedkoper of duurder is wanneer je eerder of later vertrekt. Wanneer je inlogt met een Google-account kun je zo ook prijzen van vluchten blijven volgen (desnoods via alerts). Wil je direct boeken dan kun je doorklikken, want in Google zelf kun je geen vluchten boeken.
2. Seatguru
Ook meer dan handig is de website Seatguru. Die wordt handig als je weet met welk vliegtuig je vliegt en wanneer je een stoel moet gaan kiezen. Het is mij namelijk weleens overkomen dat ik een raamplaats koos, maar in plaats van buiten te kijken, keek ik tegen de wand van het vliegtuig aan. Er bleek daar helemaal geen raam te zitten. Seatguru is in zo’n geval de beste site om vooraf te checken omdat je daar een plattegrond kunt zien van het vliegtuig waar je daadwerkelijk mee gaat vliegen. Rijen in een vliegtuig lopen namelijk ook lang niet altijd gelijk met de raampjes (omdat airlines er meer stoelen in proppen). En je ziet er ook welke stoelen je niet moet kiezen in verband met bijvoorbeeld waardeloze beenruimte. Je kunt er overigens ook luchtvaartmaatschappijen vergelijken en de complete vloot bekijken.
3. Momondo
De website Momondo is ook een hele handige voor het boeken van een reis. Daar vind je vliegtickets, maar kun je ook autohuur en hotels vastleggen. Eén van de redenen waar ik Momondo zo fijn vind is dat je kunt zoeken naar meerdere bestemmingen. Dus niet alleen tickets vanaf één vliegveld naar een ander, maar je kunt vier trajecten tegelijkertijd doorzoeken. Ik vind dat handig omdat het bijvoorbeeld voor mij niet zoveel uitmaakt of ik vanaf Amsterdam of Brussel vlieg. En in geval van een rondreis wil je misschien ook wel weten of het vliegen naar een andere bestemming wellicht een goedkopere optie is. En dat kan dus via Momondo. Ook hier kun je niet direct boeken maar word je doorgestuurd naar andere websites. Oja, en ze geven een besteprijsgarantie. Wanneer je een reis boekt via Momondo, maar diezelfde reis elders goedkoper tegenkomt, krijg je het verschil terug.
4. Secret Flying
Stel je voor dat het je helemaal niet zoveel uitmaakt waar de reis naartoe gaat, maar je wilt wel graag heel goedkoop op reis. Dan is het slim om de website Secret Flying in de gaten te houden. Iedere dag worden hier reizen gepost die spotgoedkoop zijn (ook wel error fares genoemd). Voor 200 euro retour naar Hawaï, een rondreis Thailand voor 300 euro, dat soort deals. Het zijn vluchten van over de hele wereld, naar bestemmingen over de hele wereld. Als je niet te kieskeurig bent en flexibel bent in wanneer je kunt vertrekken, dan kun je via Secret Flying echt heel voordelig een reis boeken. Het nadeel is wel dat je deze website vaak moet checken, want het aanbod wisselt dagelijks en dus kan het even duren voor er een reis naar jouw keuze tussen zit.
5. Booking & Agoda
In de zoektocht naar hotels beperkt ik me altijd tot booking.com en Agoda. Omdat je daar simpelweg een groot aanbod hebt, kunt filteren tot je een specifieke zoekopdracht geeft die bij jouw wensen aansluit en je veelal tot het laatste moment kunt annuleren. Of dat dan echt de aller- allerlaagste prijs is maakt me dan niet zoveel uit, want gemak en snelheid bij het boeken van een hotel vind ik zeker zo prettig. Niets is vermoeiender dan uren door hotelboekingssites spitten. En er zijn er een heleboel, en allemaal beloven ze je het grootste aanbod en de beste prijs te hebben, maar ik vind één zo’n aanbieder vaak meer dan voldoende. Bij reizen naar Azië kies ik soms voor hotels via Agoda en eigenlijk alle andere bestemmingen via Booking.com.
Nog handiger dan Booking of Agoda: vraag vrienden of familie die er zijn geweest of zij een goede hoteltip hebben. Of wie weet vind je een goede hoteltip op een reisblog. Dat scheelt pas echt tijd en uitzoekwerk!
6. Reisadvies checken
Voor de meeste reizen die je maakt zal het helemaal niet nodig zijn, maar er zijn genoeg landen te bedenken waarvan het best wel handig is om voor vertrek het reisadvies te checken. En dat doe je het beste via onze eigen overheid. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt per land een actueel reisadvies op. Dat zijn dan wel geen bindende adviezen, maar toch is het slim om het voor vertrek door te lezen. Zo kun je namelijk beter inschatten wat je op de plaats van bestemming wel en niet moet doen. Misschien had deze tip wat hoger in dit lijstje moeten staan, want eigenlijk kun je het beste beginnen bij het reisadvies (al geldt dat natuurlijk niet voor iedere bestemming).
7. Vliegen of met de trein?
In sommige gevallen is het goedkoper, makkelijker en/of leuker om met de trein te reizen in plaats van te vliegen. Er zijn volop toffe bestemmingen in Europa die met de trein goed bereikbaar zijn. En eerlijk gezegd vind ik reizen met de trein ook veel leuker en ontspannender dan met het vliegtuig. Je stapt in en de vakantie begint, een gevoel wat je in een vliegtuig niet snel zult krijgen. Internationale treinreizen zijn ook goedkoper dan je denkt, zeker wanneer je ze een tijdje van tevoren boekt. Via NS International kun je meer dan 1.000 bestemmingen in heel Europa bereiken. Een voordeel ten opzichte van reizen met het vliegtuig is dat je met de trein ervoor kunt kiezen om in de ochtend, middag of avond te reizen. En je hebt veel meer mogelijkheden qua vertrektijden omdat treinen veel vaker per dag rijden – en met vliegtuigen ben je vaak beperkt.
8. Geld terug bij vertraging
De laatste tip is niet zozeer een handige weisite tijdens het boeken van een reis, maar wel achteraf. Stel je voor dat je vertraging hebt gehad tijdens een reis met het vliegtuig, dan is de kans best groot dat je rect hebt op geld terug. Het handige is dat jij zelf helemaal niets hoeft uit te zoeken en dus kijken hoe dat precies zit, maar alleen maar Vlucht Vertraagd in hoeft te schakelen. Dat kost jou niets en levert alleen geld op als je dus een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht die aan bepaalde voorwaarden voldoet. Het is no cure, no pay. Even onthouden dus!
Verder lezen over Reistips
Algemeen11.12.2024
7x goedkope vakantiebestemmingen in Europa
Winter04.12.2024
10 tips voor het boeken van een goedkope wintersport
Algemeen30.03.2024
7 handige tips tegen een jetlag
Algemeen07.04.2022
5 top tips voor digital nomads
Remote werken en reizenAlgemeen30.03.2022
Van plan om met de auto op vakantie te gaan? Lees dan deze tips!
Ontspanning09.12.2021
Inpaklijst en checklist voor reizen in coronatijd: dit moet je niet vergeten
Algemeen31.03.2021
5 tips om geld te (be)sparen voor een wereldreis
Stedentrips21.04.2020