Algemeen27.09.2017

9 vragen aan Marloes over haar reisboek Bucketlist Reizen


Op 17 oktober verschijnt het reisboek Bucketlist Reizen, dat is geschreven door Marloes – oprichter en hoofdredacteur van dit leuke reisblog. Het is een boek ter inspiratie: de wereld is mooi, maar ook zo groot. Wat zijn nu de plekken die je écht een keer in je leven gezien moet hebben? Marloes heeft ze voor je verzameld. Wil je meer weten, over waarom ze dit boek heeft gemaakt, welke reizen ze voor je uitkoos en hoe ze aan al die inspiratie is gekomen, lees dan verder: ik heb negen vragen over haar reisboek Bucketlist Reizen voorgelegd.

Waarom heb je dit boek geschreven?

Een hele tijd geleden schreef ik een artikel met daarin 10 reizen die je ooit een keer in je leven moet maken, inmiddels bijna honderdduizend keer gelezen en daarmee een van de best gelezen artikelen op Travelvalley. Toen ik dat artikel schreef was ik al in gesprek met Kosmos Uitgevers omdat ik heel graag een boek wilde uitbrengen. Bijna alles wat ik tot nu toe geschreven heb, is online terug te vinden. Het lijkt mij juist heel bijzonder om je eigen geschreven verhalen in de hand te kunnen houden, en door reisfoto’s heen te kunnen bladeren. Als kind droomde ik al van boeken schrijven, al wist ik toen nog niet dat dat een boek met reisverhalen zou worden. Samen met Kosmos Uitgevers kwam ik na het succes van dat artikel tot het idee van een boek met bucketlist reizen; omdat lijstjes nu eenmaal heel herkenbaar zijn voor mensen, en omdat het heel erg tof is om zoveel bijzondere reisbestemmingen in één boek te verzamelen. In het artikel staan er 10, maar we hebben besloten om er 25 van te maken; er zijn namelijk zoveel bijzondere reizen die je kunt maken, dat 25 eigenlijk nog steeds te weinig is.

Wat voor soort reizen vind je in dit boek?

Ik wilde een boek dat de ultieme mix is van allerlei soorten reizen, en dat het liefst ook goed verspreid over de wereld. Zo staan er meerdere stedentrips in, maar ook rondreizen, roadtrips en zonvakanties. En niet te vergeten wintervakanties, want hoeveel ik ook van zon hou, winter en sneeuw zitten ook heel diep in mijn hart. Ik ga natuurlijk niet verklappen welke 25 reizen het precies zijn geworden, maar ik ben ervan overtuigd dat het heel veel mensen zal inspireren. Het zijn namelijk 25 hele toffe bestemmingen! En als je goed naar de kaft kijkt en de achterflap leest, dan kun je misschien al wel een paar van die bestemmingen zelf ontdekken. Ieder werelddeel – op Antarctica na – komt meerdere keren aan bod; heb je al deze reizen gemaakt, dan heb je echt heel veel van de wereld gezien.

Wanneer is een reis een bucketlist-reis?

Bucketlist-reizen hebben allemaal iets heel speciaals: bijvoorbeeld omdat het een reis is naar een plek die je niet zomaar kunt bereiken. Nieuw-Zeeland en Hawaï zijn daar goede voorbeelden van, die liggen voor ons nagenoeg aan de andere kant van de wereld en alleen de ligging al maakt deze reizen bijzonder – los van de overweldigende natuur die je hier zult vinden. Maar er zijn ook reizen die ik een bucketlist-reis heb genoemd omdat je daar natuurwonderen vindt; zoals geisers en vulkanen in IJsland of wadi’s – tropische rivierdalen – in Oman. Ze hebben allemaal een unieke factor, en geven je een iets mee dat je je nergens anders ter wereld kunt kunt ervaren. Zolang ze dat hebben, denk ik dat je deze reizen wel op een lijstje mag zetten van dingen die je in je leven ooit een keer gedaan moet hebben.

Wat is jouw favoriete reis uit dit boek?

Die vraag heb ik al vaker gehoord – en zal ik zeker nog wel vaker gaan krijgen ook – maar eigenlijk is het voor mij onmogelijk om er eentje uit te kiezen. Het is namelijk onmogelijk om bestemmingen met elkaar te vergelijken, want een complete rondreis van vier weken is zo anders dan een stedentrip van vijf dagen. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat die stedentrip daardoor minder leuk is. Natuurlijk zijn er bepaalde reizen die voor mij persoonlijk een hele bijzondere ervaring hebben opgeleverd, en dan zou het logisch zijn om die als favoriet te kiezen. Ik ben gek op natuur, maar ook op afwisseling tijdens een reis. Ik denk dat daardoor de roadtrips die erin staan wel mijn favorieten zijn.

Wat vind je zo leuk aan reizen?

Het is denk ik een aangeboren nieuwsgierigheid; een behoefte om steeds maar weer nieuwe dingen te ontdekken en te leren. En ik heb ook een hele brede interesse, ik vind heel veel dingen interessant. Door te reizen heb ik ontdekt dat de wereld zoveel voor ons verbergt, er zijn zoveel mooie, bijzondere of overweldigende plekken te vinden en eigenlijk geldt; hoe meer je gezien hebt, hoe nieuwsgieriger je bent naar de rest. Iedere reis die ik heb gemaakt heeft me wel iets geleerd – bijvoorbeeld over de natuur, maar heel vaak ook over andere culturen. Dat wat je leert draag je met je mee, je kunt het gebruiken om aan andere mensen te vertellen en je hebt daardoor ook meer begrip voor mensen om je heen. Wanneer je bijvoorbeeld weet hoe mensen in andere delen van de wereld leven, ga je anders om met je eigen leven: je waardeert het veel meer. Net als thuis zijn: reizen leert je dat er geen plek is zoals thuis.

Wat maakt dit boek zo uniek?

Er verschijnen ieder jaar heel veel reisboeken, maar de meeste boeken gaan heel specifiek over één land. Ik wilde juist een reisboek maken waarin je inspiratie vindt voor een hoop verschillende reizen. Zo’n heerlijk bewaarboek waar je doorheen kunt bladeren wanneer je een nieuwe reis wilt gaan plannen, maar waar tegelijkertijd ook praktische tips in staan. De meeste reisboeken die wél over meerdere reizen gaan, missen naar mijn mening dat praktische deel. En ik hoop – en denk stiekem ook wel – dat dat goed gelukt is.

Welk reisverhaal uit het boek is je het meest bijgebleven en waarom?

Omdat er 25 reizen in één boek staan, was er natuurlijk niet oneindig veel ruimte per reis voor teksten – er moest ook ruimte over blijven voor foto’s. Toen ik net terug was uit Australië wilde ik meteen aan het verhaal voor in mijn boek beginnen – want dat is een absolute bucketlist-bestemming! – maar zat al heel snel aan het maximaal aantal woorden dat ik mocht gebruiken. En ik wilde nog zoveel meer vertellen! Daar heb ik echt goed over na moeten denken, wat past er wel in en wat niet. Maar uiteindelijk is het een heel erg leuk verhaal geworden.

Hoe heb je het schrijven van dit reisboek ervaren? Wat viel er mee/wat viel er tegen?

Normaal gesproken schrijf ik artikelen voor Travelvalley en DutchCowboys – ik schrijf dus altijd voor online – en wanneer iets online staat kan er altijd nog iets aangepast worden. Toen ik aan de teksten voor mijn boek begon, was ik me er meteen heel erg bewust van dat deze woorden straks zwart op wit staan en dus dacht ik in het begin over iedere zin wel tien keer na: vind ik dat wel écht, en klopt het wel wat daar staat? Maar ik heb dat ook vrij snel weer geprobeerd los te laten, om wel mijn enthousiasme over een bepaalde plek te kunnen overbrengen.

Waar kunnen we Bucketlist Reizen kopen?

Je kunt Bucketlist Reizen onder andere kopen in onze eigen webshop: 25bucketlistreizen.nl. Natuurlijk ben ik heel erg trots op het boek, maar ben ook super blij met deze shop, die gemaakt is door mijn broer Mark en zijn team van Red Banana. Je krijgt denk ik een heel goed beeld van wat je van het boek kunt verwachten. Daarnaast komt het boek ook bij een hoop grote boekhandels te liggen en zijn er webshops die ‘m aanbieden. Maar koop je ‘m in onze eigen webshop, dan kan ik ‘m natuurlijk signeren voor je. Wel zo leuk, toch? 😉

Een klein voorproefje: hiken in Australische regenwouden
Een klein voorproefje: hiken in Australische regenwouden
Een strandwandeling over Ipanema in Rio de Janeiro
Een strandwandeling over Ipanema in Rio de Janeiro
En een roadtrip langs de fjorden van Oman!
En een roadtrip langs de fjorden van Oman!
Avatar foto
Frédérique van Osta

Fréderique is werkzaam als social media marketeer. Nieuwsgierig, een tikkeltje tegendraads en energiek. Zo kun je haar het beste omschrijven.

Verder lezen over Travel Bucket List

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

Helemaal in het noorden van Noord-Ierland, in het land van romantische kastelen en fabelachtige legendes, ligt de Causeway Coastal Route. Een adembenemede weg langs ruige kusten, groene heuvels, fotogenieke dorpjes en we...

Natuur19.06.2024

Causeway Coastal Route: de roadtrip van je leven door Noord-Ierland

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Aurora Borealis, het noorderlicht, is een van de meest bijzondere natuurfenomenen. Het is de mooiste lichtshow ter wereld, aan ons gegeven door Moeder Natuur. Je kunt het noorderlicht alleen zien als het donker is en dan...

Natuur21.11.2023

De 5 mooiste plekken om het noorderlicht te zien!

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Cappadocië is een zo'n regio die je een keer gezien moet hebben. Zeker als je beeld van Turkije voorheen vooral bestond uit zon, zee en strand of een bezoek aan hoofdstad Istanbul. Zelfs als je nog niet eerder van Cappa...

Natuur27.06.2023

Het mooiste van Cappadocië in 20 foto’s

Zo bijzonder is deze regio van Turkije!
5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

Stel je even voor: sprookjesachtige landschappen, oneindige valleien en grotwoningen. De zon zien opkomen vanuit een luchtballon en ondergrondse steden verkennen: dat is Cappadocië. Deze regio ligt precies in het midden...

Algemeen02.06.2023

5 tips: dit wil je zien en doen in sprookjesachtig Cappadocië

de mooiste bezienswaardigheden en handige tips
Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

Het noorderlicht ken je ongetwijfeld wel. De veelal groene, dansende lichtgolven aan de hemel die je in Scandinavië kunt zien. Maar wist je dat er ook een zuiderlicht bestaat? De officiële naam van het zuiderlicht is a...

Natuur24.04.2023

Wist je dat er ook een Zuiderlicht bestaat?

aurora australis
23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Maak je klaar voor een nieuw jaar vol verrassingen, avontuur en mooie reizen. Zo maak je va 2023 een fantastisch jaar om nooit te vergeten. Dit zijn dé 23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen! 1. Plant e...

Algemeen31.12.2022

23 dingen die je in 2023 eindelijk een keer moet doen

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Noorwegen staat bekend om haar machtig mooie natuur. Het Scandinavische land heeft wat dat betreft een longlist van bijzondere en adembenemende locaties waarmee je je bucketlist voor een lang verblijf in het noorden moei...

Natuur23.11.2022

Dit zijn de drie mooiste fjorden van Noorwegen

Hardangerfjord, Sognefjord en Geirangerfjord
Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s

Er zijn weinig plekken op aarde die de schoonheid van Patagonië kunnen overtreffen. Patagonië is grofweg het zuidelijk deel van de landen Chili en Argentinië. Een echte grens van dit gebied is nooit vastgesteld. Patag...

Natuur06.09.2022

Dit is waarom je op reis naar Patagonië wil in 15 foto’s