Algemeen30.12.2014

Belgisch frietkot werelderfgoed?


Als Brabantse – op slechts een paar kilometer van de Belgische grens – ben ik uiteraard opgegroeid met Belgische friet. De friet is dikker dan bij ons en de mayonaise is zuurder, maar uit een puntzak voor de deur van een frietkot smaakt Belgische friet uitstekend. Een prima snacks dus.

Maar… De Belgen hebben nu besloten dat hun
frietekes wat meer waardering verdienen en willen op de Werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst worden. Allee, De Galapagos Eilanden, Yellowstone National Park en een Belgisch frietkot op een rijtje, dat gaat niet gebeuren toch?

Zoals de Belgen het lekker vinden, met Piccalilly (of bij onze zuiderburen gewoon `pickles`)
Zoals de Belgen het lekker vinden, met Piccalilly (of bij onze zuiderburen gewoon `pickles`)

De Vlaamse minister van Cultuur was in ieder geval zó trots op zijn eigen Belgische friet, dat hij de frietkotcultuur al bestempelde tot nationaal erfgoed. En ook de Walen zijn het ermee eens – het kan dus toch – want ook in het Franstalige deel van België zijn de frieten inmiddels ook heilig verklaard. Maar de Belgen willen meer en dienden een verzoek in tot internationale erkenning bij Unesco.

Frietkotcultuur

Chocolade, bier en friet. Dat is wel de beste omschrijving van het dieet dat de meeste Belgen hanteren, niet per se in die volgorde. Om draagvlak te creëren voor de internationale erkenning werd in 2013 al een Week van de friet georganiseerd, met een bijbehorende petitie. En met succes, want als het aan de Belgen ligt dan worden de
frietekes wereldberoemd. Maar mogen wij alsjeblieft ook meestemmen?

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over België

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Antwerpen is dé stad voor foodies en lekkerbekken. Een stad waar je naartoe gaat om vooral lekker te eten en drinken. Antwerpen staat synoniem voor gezelligheid, en dat gaat veel verder dan een terrasjes pakken. Heb je...

Stedentrips18.06.2024

De 10 leukste restaurants in Antwerpen

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Wandelen is een ideale manier om in beweging te blijven. Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024. We weten zeker dat er ook voor jou nog heel veel mooie natuur te ontdekken valt!

Natuur07.04.2024

Dit zijn de 5 mooiste wandelroutes van de Benelux in 2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Ontdek de groenste gemeente van Vlaanderen - Hechtel-Eksel - op een duurzame manier: op e-bikes van Gazelle. Hoe kan het ook anders in fietsparadijs Belgisch-Limburg?

Natuur26.03.2024

Fietsen door de Bomen in fietsparadijs Belgisch-Limburg

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

In de zoektocht naar avontuurlijke reisbestemmingen worden nabije juweeltjes vaak over het hoofd gezien. De verleiding van verre oorden is groot, maar ondertussen liggen er parels van bestemmingen verscholen in onze eigen omgeving. Het is tijd voor de herontdekking van wat dichtbij is. Dat is namelijk ook een duurzame keuze. Ik neem je mee naar vijf bijzondere plekken, niet ver weg, waar je ook compleet verrast kunt worden. Soms is het ware avontuur dichterbij dan je denkt.

Ontspanning21.03.2024

Vakantie dicht bij huis: 8 toffe bestemmingen dichtbij

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De lijst met mooie plekken in België is oneindig. Onze zuiderburen hebben zoveel sfeervolle steden en dorpen, leuke kustplaatsjes en mooie natuurgebieden. Zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Maar wat zijn nu de echte parels van België? Welke plekken zijn zo bijzonder dat je er een keer geweest moet zijn? Deze historische steden en natuurwonderen in België mag je niet missen: de 15 mooiste plekken in België die je gezien móét hebben!

Algemeen10.01.2024

De 13 mooiste plekken in België die je gezien moet hebben

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Antwerpen is de zonder twijfel de leukste stad van België. Het is de stad van mode, de diamanten en het speciaalbier. Antwerpen ligt praktisch naast de deur en is dus heel goed bereikbaar. Met de trein ben je er zo. Je...

Stedentrips05.12.2023

De 11 leukste dingen om te doen in Antwerpen!

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

De 27 vakantieparken van Center Parcs zijn fameus. Je vindt ze in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Al tientallen jaren is het een van de meest geliefde bestemmingen voor gezinnen. Voor een weekendje weg met de...

Ontspanning31.10.2023

Ontdek het vernieuwde Center Parcs de Vossemeren in België

7 tips voor een bezoek aan Mechelen

Op zoek naar een leuke stad om een dag of weekend naartoe te gaan? Het Belgische Mechelen is een superleuke bestemming en je bent er zo! De Vlaamse stad ligt precies tussen Antwerpen en Brussel in. Hordes toeristen zoals...

Stedentrips14.08.2023

7 tips voor een bezoek aan Mechelen