Algemeen28.05.2015

Bezoek deze 5 prachtige plekken nu het nog kan!


De wereld is schitterend, maar op sommige plekken ook fragiel. Er zijn namelijk behoorlijk wat bijzondere plekken die er over een aantal jaar zomaar anders uit kunnen zien, omdat ze bedreigd worden door door de mens of de natuur. Deze 5 plekken moet je nú bezoeken, voor het te laat is!

1. De Galapagoseilanden

Het is een van de meest bijzondere plekken op aarde: de Galapagoseilanden in de Stille Oceaan. Deze plek is bijzonder om de unieke planten en diersoorten die hier voorkomen, die nergens anders ter wereld te vinden zijn. Een deel van de evolutietheorie van Darwin is de danken aan de Galapagoseilanden, waar de wetenschapper een tijdje doorbracht. Het probleem van de Galapagoseilanden is de mens: omdat het zo’n bijzondere plek is, willen vele reizigers dat met eigen ogen zien. Dat betekent dat bepaalde diersoorten verdwijnen en er worden diersoorten uit andere delen van de wereld hier naartoe gebracht die invloed hebben op het natuurlijke evenwicht. Heel snel zal het niet gaan, omdat flora en fauna langzaam evolueren, maar de Galapagoseilanden is zo’n plek die jammer genoeg zal gaan veranderen.

De Galapagoseilanden
De Galapagoseilanden

2. De Taj Mahal in Agra, India

Het is één van de zeven nieuwe wereldwonderen: de Taj Mahal in Agra, India. Het imposante bouwwerk werd ooit gebouwd door Shah Jajan (heerser in het zeventiende eeuwse Mogolrijk), als grafmonument voor zijn overleden echtgenote. Ook zijn eigen resten zijn in de Taj Mahal bijgezet. Het feit dat de Taj Mahal één van de nieuwe wereldwonderen genoemd wordt en het bouwwerk is aangemerkt als UNESCO werelderfgoed, zorgt voor een gigantische stroom toeristen. Nu kun je er zeker nog van genieten, maar het bouwwerk wordt ook bedreigd: lucht- en watervervuiling zijn de boosdoeners. Het gebouw wordt zo goed mogelijk onderhouden door de overheid, maar langzaamaan brokkelt de Taj Mahal af en verliest het de bijzondere charme. Wacht dus niet te lang, wanneer je dit gebouw nog op haar mooist wil zien!

De Taj Mahal
De Taj Mahal

3. Glacier National Park in de Verenigde Staten

Wie van natuur houdt, mag een reis naar de Verenigde Staten niet missen. Het land barst van de schitterende nationale parken waar de natuur steeds weer anders en iedere keer weer bijzonder is. Zo ook in Glacier National Park in de staat Montana. Het park ligt op de grens met Canada, in de Rocky Mountains, en heeft zes bergtoppen boven de 3.000 meter. Het park dank haar naam aan de vele gletsjers, maar het zijn ook diezelfde gletsjers die worden bedreigd. Het worden er namelijk steeds minder, omdat door klimaatverandering het ijs van de gletsjers in hoog tempo smelt. Dat heeft grote gevolgen voor de natuur, maar zeker ook voor de dieren die hier leven. Wie gletsjers in Glacier National Park wil zien moet daar dus niet te lang meer mee wachten.

Glacier National Park
Glacier National Park

4. Cuba

Nu is Cuba zelf een plek die niet zozeer zal verdwijnen, maar de bijzondere charme die er nu heerst wél. Er komt een tijd dat er andere mensen aan de macht komen op Cuba en dat de strenge handelsbeperkingen opgeheven wordt. Er komt een moment en dan rijden er weer nieuwe auto’s rond, en kun je er misschien wel bij de Mc Donald’s eten. Wil je het land nog ervaren inclusief vervallen huizen en oldtimers, dan moet je NU naar Cuba!

Op naar Cuba!
Op naar Cuba!

5. Venetië

Je kunt Venetië nu nog zonder problemen met eigen ogen zien, maar onze klein- en achterkleinkinderen zullen de stad misschien wel anders gaan zien. Venetië zinkt namelijk en komt op lange termijn echt onder water te staan. Het zinken van de stad gaat super langzaam, maar ieder jaar staat Venetië weer een paar millimeter lager, vooral door toedoen van de vele toeristen die de stad bezoeken. Dan is er ook nog een theorie over de stijging van de zeespiegel door klimaatverandering, dus op naar Venetië nu het nog kan!

Veneti\u00eb zinkt...
Venetië zinkt...

Foto credits: Fotolia.com.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.