Algemeen17.06.2016

De 10 veiligste landen ter wereld in 2016


Het Institute of Economics and Peace maakt ieder jaar de zogenaamde Global Peace Index, een lijst die laat zien wat wereldwijd veilige en onveilige landen zijn. Daarbij wordt gekeken naar verschillende factoren, 24 om precies te zijn, zoals de stabiliteit van de politiek, het aantal geweldsdelicten in een land, import en export van wapens en het gevoel van veiligheid om straat. Dat resulteert in een lijst die aangeeft hoe veilig het in landen is. De wereldwijde conclusie is dat de wereld over het algemeen het afgelopen jaar onveiliger is geworden. Daarnaast zijn ook de verschillen groter geworden: de landen waar het al relatief veilig was, zijn nog veiliger geworden terwijl de situatie in onveilige landen verslechterd is.

Deze afbeelding laat zien hoe het met de veiligheid wereldwijd anno 2016 gesteld is.

Rood = onveilig Groen = veilig
Rood = onveilig Groen = veilig

Global Peace Index 2016

Het zal je niet verbazen dat dit het lijstje met meest onveilige landen is: Syrië, Zuid-Soedan, Afghanistan, Irak en Somalië. Maar in welke landen is het nu juist wel heel veilig? Dit is de top 15: de Global Peace Index 2016.

 1. IJsland
 2. Denemarken
 3. Oostenrijk
 4. Nieuw-Zeeland
 5. Portugal
 6. Tsjechië
 7. Zwitserland
 8. Canada
 9. Japan
 10. Slovenië
 11. Finland
 12. Ierland
 13. Bhutan
 14. Zweden
 15. Australië

Mocht je je afvragen op welke plaats Nederland is beland: dat is plaats 21. Over het algemeen kun je zeggen dat Europa het meest veilige continent is. In Panama, Sri Lanka en Thailand is de veiligheid procentueel het meest gestegen.

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.