Algemeen10.03.2017

Deze surfer steekt suppend de Atlantische Oceaan over


Zin in een flinke work-out? Misschien kun je een voorbeeld nemen aan Chris Bertish. Deze Zuid-Afrikaanse surfer is er namelijk in geslaagd om al suppend de Atlantische Oceaan over te steken. Hij begon zijn reis in het Marokkaanse Agadir en eindigde op het Caribische eiland Antigua. Een reis van 6.500 kilometer waar hij slechts 93 dagen over deed. Dat is dus zo’n 70 kilometer per dag staand peddelen… Een buitenaardse prestatie.

Bertish is een voormalige professioneel surfer en is dus graag op het water. Maar hij wilde geschiedenis schrijven door de eerste persoon te zijn die op een sup de Atlantische Oceaan overstak. Deze reis omschrijft hij echter als “het meest gevaarlijke dat ik ooit deed“. En gevaarlijk was het zeker, maar gisteren lukte het hem om veilig op Antigua aan te komen.

Hij maakte zijn reis natuurlijk niet op een normaal paddle board, die van Chris was speciaal op maat gemaakt voor zijn reis. Het lijkt eerder op een bootje: hij had een plek om te slapen, een watertank, zonnepanelen en GPS. Maar zonder motor dus, met alleen peddels om zich voort te bewegen want dat moest dus echt op eigen kracht gebeuren.

Tijdens zijn hele reis deed hij ook verslag van zijn avonturen op het water, die je terug kunt vinden op zijn website the sup crossing.

Goede doelen

Chris deed het allemaal voor drie goede doelen: Signature of Hope Trust, The Lunchbox Fund en Operation Smile. Alle doelen willen een betere wereld voor kinderen: met nieuwe scholen, gezond eten en de mogelijkheid om kinderen die zijn geboren met een visuele afwijking in het gezicht te opereren.

Hij was overigens niet de eerste man die op eigen kracht de Atlantische Oceaan overstak, de Pool Aleksander Doba stak deze al twee keer eerder over in een kajak.

Het `paddle board` van Chris
Het `paddle board` van Chris
Chris Bertish op zijn bijzondere sup
Chris Bertish op zijn bijzondere sup
Binnenkijkje in de sup
Binnenkijkje in de sup
Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.