Algemeen08.12.2016

Deze wereldkaart laat zien waar elk land in uitblinkt


...en da's nog best verrassend soms

Informatie kan heel leuk zijn. Dat vinden ze ook bij Information is Beautiful, een website die niets anders doet dat interessante feiten vangen in leuke visualisaties. Geleid door de Londenaar David McCandless die zichzelf datajournalist en informatiedesigner noemt maakt het team hele leuke dingen. Een van de nieuwste dingen die ze gedaan hebben is deze wereldkaart die laat zien waar elk land het beste in is.

2552_IIB_International-Number-Ones-2016-1
2552_IIB_International-Number-Ones-2016-1

International Number Ones

Het is niet altijd positief waar een land in uitblinkt: Turkije zal bijvoorbeeld niet blij zijn met de status ‘beste in twittercensuur’ en Honduras heeft de twijfelachtige eer om ‘murder capital’ van de wereld te zijn. Libië? Dikste kinderen. China? Meeste opgesloten journalisten. Absolute winnaar in deze categorie is toch Togo, daar is men namelijk het beste in ongelukkig zijn.

Meh

Dan is er ook de categorie ’tja, heb je toch iets gewonnen’, met uitblinkers als Maleisië (beste rubberen handschoenen), Griekenland (kaas-eters), Noorwegen (consumptie van pizza’s), Nigerië (scrabble-spelers) of Portugal (kurk). Ook Nederland zit hier eigenlijk wel in, met ‘meeste koffiedrinkers’. Het klopt wel, daar niet van, maar toch.

West-Europa. Het beste in het beste zijn in saaie dingen.
West-Europa. Het beste in het beste zijn in saaie dingen.

Daar wil ik heen

Nee, dan landen als Zwitserland (Innovatie), Canada (persoonlijke vrijheid), Hongarije (pornosterren), Colombia (geluk), Paraguay (positiviteit), Singapore (gezondste mensen) of Litouwen (snelste WiFi).

Dat zijn winnaars waar je wat aan hebt en ondanks dat dat ene feitje nog niet wil zeggen dat verder alles koek en ei is in dat land (geldt zeker voor Hongarije, heren) is het wel leuk om te weten als je een keer op reis gaat. Voordat je trouwens denkt dat dit allemaal gefantaseerd is, de hele kaart is gebaseerd op harde data. Zinloze feitjes van het hoogste kaliber, daar kunnen we nou echt van genieten!

[Afbeeldingen © Information is Beautiful.net]

Avatar foto
Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.