Algemeen12.01.2018

Droom jij van wonen in het buitenland? VertrekNL maakt je droom waar!


Emigreren doe je niet zomaar. Dat is in de meeste gevallen een weloverwogen keuze. Een toekomstige emigrant is vooral op zoek naar praktische ervaringsverhalen van mensen die hem of haar zijn voor gegaan. Van andermans fouten leer je immers het meeste. Dat zie je ook bij de mateloos populaire tv-programma’s als Ik-Vertrek en Het roer om. Als hét emigratiemagazine van Nederland is VertrekNL een bron van ervaringsverhalen.

Specials met informatie over emigreren

Sinds juli 2015 maakt VertrekNL landen specials vol emigratie-informatie over het land waar je mogelijk naar toe zou willen verhuizen. Canada, Italië, Zweden, Verenigde Staten, Frankrijk maar ook Australië, Spanje en Denemarken passeerden de revue. Onlangs verschenen het Noorwegen en het Nieuw-Zeeland nummer. Ieder land is uniek. En daarom is het ook lastig om een lijstje te maken met dé ultieme emigratie tips. Bij VertrekNL bekijken we dat liever per land. Toch willen we graag een paar tips geven: houd de volgende punten zeker in je achterhoofd mocht je willen emigreren.

  • Noorwegen wordt ook wel het Mañana Mañana van het noorden genoemd. “Ting tar tid” zeggen de Noren zelf. Dingen kosten tijd. Afspraken worden er soms helemaal niet nagekomen. Maar het is dan ook minder erg als je zelf eens iets vergeet. Wel positief, Noren kennen een relaxte werkstructuur. Om half vier klappen werknemers, die hun kinderen van school moeten halen, hun laptop dicht. Een carrière en kinderen zijn in Noorwegen makkelijk te combineren.
  • In Italië regel je alles via via. Iedereen kent wel een mannetje voor het een of ander. Deze vriendendiensten zijn erg gebruikelijk. Soms gaat het allemaal echter niet zo snel als je zelf zou hebben gewild. Het begrip efficiëntie komt namelijk niet voor in het vocabulaire van de meeste Italianen.
  • In Denemarken moet je niet schrikken van de financiën. De kosten van een huis, auto, verzekeringen en belastingen liggen er veel hoger dan in Nederland. Maar je zorgverzekering is daarentegen wel helemaal gratis.
  • In Spanje gaat men veel losser met de tijd om. Spanjaarden eten laat en de tijden van de siësta vallen vaak ongelukkig. Houd er rekening mee dat winkels gewoon gesloten zijn op deze uren. Lastig als je net bepaalde zaken wilt regelen. Kinderen gaan in Spanje vaak pas om tien uur naar bed, dat is er heel normaal. De dagen zijn langer en mensen leven veel meer buiten.
  • In Duitsland is alles nogal bureaucratisch. Er zijn veel meer regeltjes die gelden bij onze oosterburen. De zondagsrust is er bijvoorbeeld nog altijd heilig. Duitsers stoppen ook trouw voor het zebrapad. En een Duitser die je niet kent spreek je aan met ‘Sie’ (u) in plaats van ‘Du’. Ze houden er meer vast aan de traditionele omgangsvormen.

Nieuwsgierig geworden? Neem dan nu een abonnement op VertrekNL of bestel een los nummer via: vertreknl.nl/magazine.

Foto: naruedom – Adobe Stock

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.