Algemeen19.06.2014

Eerste hulp op reis: wat neem je mee?


Als je op reis gaat naar het buitenland is het belangrijk dat je je hier op voorbereid. Natuurlijk is er een groot verschil of je in de binnenlanden van Azië zit of aan de Spaanse kust. Maar desondanks hoop je natuurlijk dat je geen last krijgt van je buik en dat de blaren je bespaard zullen blijven, maar je weet het natuurlijk nooit. Zorg daarom dat je op dit soort situaties goed voorbereid bent en dat je in het bezit bent van een set handige pillen, poeders en verzorgingsproducten. Wij maakten alvast een lijst met de basic dingen die van goed pas zullen komen tijdens je reis.

Eerste hulp op reis: dit moet je altijd meenemen!
Eerste hulp op reis: dit moet je altijd meenemen!

EHBO-set

Het belang van een EHBO-set mag niet onderschat worden. Tijdens je reis zit een ongeluk in een klein hoekje. Natuurlijk denk je, “hoe groot is de kans” en “dat zie ik dan wel weer”. Toch is het belangrijk om wondjes snel en goed te behandelen, helemaal in een warm en vochtig klimaat. Door de warmte en vochtigheid hebben wonden meer kans om te ontsteken en dus is behandeling noodzakelijk. Op zo’n moment komt een EHBO-set goed van pas. Een dergelijke set hoeft niet veel ruimte in beslag te nemen, je hebt ze namelijk in alle soorten en maten. Neem bijvoorbeeld de EHBO-set Compact van Careplus, deze weegt slechts 235 gram en heeft een afmeting van 17 x 6 x 12 centimeter. Hierdoor past hij prima in je tas en qua gewicht zal je hem nauwelijks voelen. Je vindt in deze set alles wat je nodig hebt om kleine en middelmatige wonden te verzorgen.

Before bite

Voorkomen is beter dan genezen en dit geldt zeker voor insectenbeten. Je kunt natuurlijk gebruik maken van Deet, een insect werend middel dat er hoofdzakelijk voor zorgt dat je beschermd wordt tegen beten teken en muggen. Je hebt Deet in lotion of in een sprayvariant. Voor sommige mensen is het niet mogelijk om DEET te gebruiken, bijvoorbeeld bij een gevoelige huid of bij een zwangerschap. Voor deze groep zijn er ook naturel sprays. Deze werende spray is gemaakt uit natuurlijke stoffen en beschermt zowel binnen als buiten Europa tegen muggen, teken en zandvliegen. 

Tip: wees zuinig met zoete geuren zoals parfums en bodylotion, dit trekt namelijk insecten aan.

After bite

Als je dan toch gebeten bent, is verzachten de enige optie. Gelukkig heb je hier tal van middeltjes voor die de jeuk en pijn deels wegnemen. Je hebt bij de drogist verschillende merken ‘relieken sprays’. Deze is vaak gemaakt op basis van ammoniak, wat ervoor zorgt dat de jeuk grotendeels verdwijnt. Verder wordt er vaak gebruik gemaakt van de stof ‘kamfer’ wat de huid verhard. Een nieuwe uitvinding is de Click Away Bite Relieve van Careplus. Met dit apparaatje klik je drie keer op de beet waarna het de jeuk direct wegneemt. 

Eten en drinken in Azi\u00eb, niet wat je thuis gewend bent. 
Eten en drinken in Azië, niet wat je thuis gewend bent. 

Pillen & Poeders

Je hoop het natuurlijk niet, maar vooral in subtropische landen ontkom je er bijna niet aan: buikklachten. Door de warmte en het andere voedsel dan je gewend bent, zijn je darmen gevoeliger en dus prikkelbaar. Zorg daarom dat je altijd een pakje Norit of andere diarreeremmers bij je hebt. In de hitte is het heel belangrijk om vocht binnen te krijge. Door diarree verlies je dit alleen maar. ORS zorgt ervoor dat je vochthuishouding wordt aangevuld, wanneer je last heb je buik of maag. Een pakje paracetamol mag natuurlijk ook niet ontbreken. Dit is niet alleen fijn voor buikklachten en ander ongemak, maar ook mega handig na een avondje stappen 😉

Avatar foto
Claire de Boer

Claire verruilt het Amsterdamse leven de komende maanden voor een tripje rond de wereld. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien en doet dit het liefst met haar backpack. Ze wordt gelukkig van een HIT workout, lekker eten en een goed feestje!