Algemeen13.12.2016

Indrukwekkende timelapse toont alle aardbevingen sinds 2001


Dit is wel even de moeite om te zien: de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) heeft een opmerkelijke animatie gemaakt die in een timelapse laat zien waar elke aardbeving sinds het begin van 2001 tot eind 2015 heeft plaatsgevonden. Je kunt de video kijken die de wereld zo draait dat de hele grote gebeurtenissen altijd op je scherm komen, maar er is ook een interactieve versie de je hier kunt zien.

Breuklijnen

De grote bevingen van Sumatra in 2004 en Japan in 2011 zijn goed te zien en los van de echte killers zal het je opvallen hoe veel kleinere aardbevingen er eigenlijk de hele tijd plaatsvinden. Een visualisatie als deze laat ook goed zien waar de breuklijnen op aarde lopen en dan kunnen we in Europa van geluk spreken dat het ergste ons vermoedelijk bespaard zal blijven.

Hoewel: niet alle aardbevingen komen voor langs de breuklijnen, ook factoren als fracking (het spontaan afbreken van stukken aardkorst) en de maan hebben invloed op aardbevingen dus het kan overal voorkomen.

Het rommelt

De grootste aardbeving ooit in Nederland was in Midden-Limburg, die in 1992 een 5,8 op de schaal van Richter bereikte. Dat is echter een peulenschil met de 20 grootste aardbevingen ter wereld die allemaal een 8 of hoger op de Richter schaal haalden in de laatste 15 jaar. Het enige goede nieuws daaraan is dat aardbevingen op die schaal maar heel zelden voorkomen. Laten we eerlijk zijn, sommige dingen zijn beter om in simulatie te beleven.

[Afbeelding © e-na-se – Fotolia]

Avatar foto
Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.