Algemeen03.09.2015

Must see: de film ‘Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice’


Op dit moment draait de film Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice in de Nederlandse bioscopen, maar op 9 september kun je de ingekorte versie van een uur gewoon thuis zien. Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice is een indrukwekkende documentaire die zich afspeelt in het kleine dorpje Muang Ngoi in het noorden van Laos. Het draait om de backpackers die het dorpje inmiddels gevonden hebben, en om de locale bevolking die op hun manier omgaat met de veranderingen die dat teweeg brengen. De film begint op 9 september om 23.00 uur (NPO2) en duurt een uur.

Muang Ngoi

Het dorpje Muang Ngoi kom je inmiddels op veel internationale reisblogs tegen. Het wordt getipt als een verborgen parel in Laos, omdat de omgeving prachtig is en het er een soort paradijs op aarde moet zijn. Hoe meer reissites schrijven over dit dorpje, hoe meer backpackers er naartoe willen. En in de wereld van backpackers gaat mond-tot-mondreclame sneller dan het licht. Het was dus een kwestie van tijd voordat de eerste faciliteiten voor toeristen werden gebouwd: souvenirwinkeltjes werden geopend, steeds meer mensen gingen kamers verhuren aan backpackers en er werd zelfs een weg aangelegd.

De film Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice laat deze ontwikkeling in Muang Ngoi zien, door verschillende ogen. Je kunt je voorstellen dat de een het toerisme omarmt en de ander juist niet. Zo zie je bijvoorbeeld ook twee vrienden wiens levens verschillende kanten opgaan.

Ik heb de film ook gezien en vind het in alle opzichten indrukwekkend. De shots van de natuur zijn adembenemend, maar ook de woorden van de locals maken indruk. Je gaat op een andere manier naar reizen en toerisme kijken, zonder dat dat goed of fout is. Je moet eigenlijk gewoon zelf kijken.

Wil je Banana Pancakes and the Children of Sticky Rice – een film van de Nederlandse regisseur Daan Veldhuizen – zelf zien, kijk dan op 9 september om 23.00 uur naar NPO2. Het is absoluut de moeite waard! Hieronder alvast de trailer. Wil je de complete film zien, dan kun je natuurlijk nog steeds naar de bioscoop!

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Azië

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

Eén van de mooiste rondreizen die je in Zuidoost-Azië kunt maken is een combinatie van de landen Vietnam en Cambodja. En de mooiste hoogtepunten kun je perfect samen zien in één rondreis! Wij geven je handige tips voor het maken van een reis naar deze bijzondere landen.

Algemeen17.05.2024

Combineer het mooiste van Vietnam en Cambodja in één rondreis

dit zijn dé vijf hoogtepunten
Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Wil je een avontuurlijke roadtrip maken? De Mae Hong Son Loop in Thailand voert je 800 kilometer lang door bergen, jungle, rijstvelden en langs de mooiste grotten en watervallen. Het is een aanrader voor iedereen die houdt van roadtrippen en daar de tijd voor wil nemen.

Natuur14.05.2024

Mae Hong Son Loop: maak de mooiste roadtrip door Thailand

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

De tempels van Angkor in Cambodja horen thuis op elke bucketlist. Met onze 5 tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op een bezoek aan het schitterende tempelcomplex.

Zomer27.04.2024

Angkor Wat tempels bezoeken: 5 handige tips

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

Houd je van avontuur én natuur? Dan hebben wij de perfecte bestemming voor je, namelijk Sabah. Sabah ligt in het Maleisisch deel van Borneo en is een van de gaafste natuurbestemmingen van Azië. Sabah is 72.500 km² gr...

Natuur14.12.2022

7 tips voor een onvergetelijke reis op Sabah – Maleisisch Borneo

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

Wij zijn groot fan van Thailand. Het land in Zuidoost-Azië is ontzettend veelzijdig, de bevolking is supervriendelijk, de natuur is schitterend en het Thaise eten is onovertroffen. Dit is typisch een bestemming waar je...

Algemeen19.11.2022

De 7 leukste dingen om te doen in de omgeving van Bangkok

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

Bali is het Indonesische eiland dat je hart gaat stelen. De mensen zijn ontzettend lief, de zon schijnt er altijd, je vindt er fantastische stranden en een prachtig binnenland en dan zijn er ook nog eens heel erg veel le...

Zomer15.04.2022

De 10 coolste dingen om te doen op Bali

De leukste reistips voor een vakantie naar Bali ☆
De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

Staat een reis naar de Filipijnen ook op jouw bucketlist? Dat begrijpen wij heel goed! In totaal bestaat het land uit 7.641 eilanden. Je vindt er volop tropische stranden, maar ook jungles, rijstvelden en een ontzettend...

Vliegen17.12.2021

De mooiste route voor een rondreis door de Filipijnen

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan

Een rondreis door Japan is er eentje voor op je bucketlist. Rondreizen door het land van de rijzende zon is een onvergetelijke ervaring. De indrukwekkende Japanse cultuur, het veelzijdige landschap en het genot van de ve...

Algemeen21.03.2021

De 6 mooiste plekken tijdens eens rondreis door Japan