Algemeen20.06.2014

Ontbijten over de grens: wat eet de rest van de wereld ’s morgens?


Ontbijten als een koning, lunchen als een prins en dineren als een bedelaar: volgens de Voedselzandloper is dit dé manier om op gewicht te blijven. Ontbijten is (als ik tijd heb) mijn favoriete maaltijd van de dag. Vooral in het weekend is het fijn om hier lekker de tijd voor te nemen, en een uitgebreid ontbijt te maken. Verse broodjes afbakken, een fruitsalade met vers fruit maken en eitjes koken staan dan steevast op het programma. Op doordeweekse dagen is het vaak een ander verhaal, zeker als je op tijd op kantoor moet zijn, en kom ik vaak niet verder dan een bakje yoghurt met een banaan en een soms een glas verse jus. Of dit een typisch Nederlands ontbijt is? Ik denk van niet, want als je het aan een hoop Nederlanders vraagt, dan blijft de bruine boterham met kaas namelijk favoriet. Al willen we stiekem liever een boterham met hagelslag als ontbijt, toch? 🙂 

In andere landen gaat het er heel anders aan toe. Daar wordt ’s morgens ontbeten met hele andere dingen dan wij in Nederland doen. Bij ons is het ontbijt altijd een koude maaltijd, maar er zijn ook landen waar er ’s morgens vroeg al warme maaltijden gegeten worden. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, waar ze ’s morgens genieten van verse warme American pancakes met siroop! Of wat dacht je van ons buurland Duitsland, waar in alle vroegste al gebraden worst op tafel komt? 

Ook benieuwd naar de ontbijtgewoontes in andere landen? Dit filmpje laat zien wat er in de ochtend in andere landen wordt gegeten. 

Zeg eens eerlijk: welk ontbijtje zou jij het liefst eten ’s morgens?

Avatar foto
Claire de Boer

Claire verruilt het Amsterdamse leven de komende maanden voor een tripje rond de wereld. Ze wil zo veel mogelijk van de wereld zien en doet dit het liefst met haar backpack. Ze wordt gelukkig van een HIT workout, lekker eten en een goed feestje!