Algemeen05.03.2014

Reizen, vluchten en overnachtingen steeds vaker geboekt via mobiel


Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Verwoede pogingen om een ‘mobielloze zondag’ in te voeren hebben weinig effect. We kunnen niet meer zonder, en willen dat eigenlijk ook niet. We zijn inmiddels gewend dat we non stop in contact kunnen zijn met onze vrienden, met bedrijven en ook op ieder moment van de dag kunnen aanschaffen wat we maar willen, allemaal via dat kleine apparaatje. Veel bedrijven zijn nog steeds sceptisch als het gaat om aankopen via mobiel. Mobiele telefoons worden te klein geacht om daarop online te shoppen, laat staan hotels, vluchten of complete vakanties te boeken.

Grote boekingssites weten inmiddels wel beter. Zij zien allemaal de boekingen via mobiel enorm stijgen. Zo ook bijvoorbeeld Qunar, een Chinese boekingssite. Zij hebben onlangs cijfers bekend gemaakt over de boekingen tijdens het Chinese Nieuwjaar. Niet alleen zagen zij rondom het Nieuwjaar de boekingen in het algemeen gigantisch stijgen, vooral opvallend was dat 50 procent van de boekingen via mobiel kwam. Het ging om 125.000 vluchten die via mobiel geboekt werden. Het oude record van 60.000 mobiele boekingen op één dag werd daarmee verslagen.

De meeste boekingen die gedaan worden via mobiel zijn voor reizen die niet ver vooruit liggen. 70 procent van de boekingen betreft reizen binnen 20 dagen van het moment van de boeking. Slechts 15 procent betreft reizen die meer dan een maand in het vooruitzicht liggen.

De reiswereld doet er goed aan te leren van dit soort onderzoeken. Aankopen via mobiel moet je niet langer onderschatten. Of het nu gaat om het boeken van een hotel in Amsterdam voor vanavond, of een complete rondreis door de Verenigde Staten: we doen dat echt allemaal via die kleine apparaatjes. Boekingssites kunnen dus maar beter responsive gemaakt worden, voor optimaal gebruiksgemak.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.