Algemeen25.06.2014

Singlereizen: iets voor jou?


Reizen in je eentje: veel mensen krijgen een ongemakkelijk gevoel bij het idee. Maar waarom twijfelen? Zielig zijn singlereizen niet, want single zijn is tegenwoordig al lang geen unicum meer. Saai is het ook niet, want er is een groot aanbod aan de meest fantastische singlereizen voor zowel zonaanbidders als sportievelingen. Je kunt alles uit je vakantie halen: je hoeft met niemand rekening te houden en je kunt doen waar je zin in hebt, wanneer jou het uitkomt. Als je geen partner hebt en je vrienden of familie hebben hun vakantie al geboekt, dan is dat dus absoluut geen reden om thuis te blijven. Ga op pad! Lees hier wie je voorgingen op verschillende singlereizen en welke avonturen je kunt beleven wanneer je alleen op reis gaat.

Vrienden maak je tijdens singlereizen

Manon (23) maakte afgelopen zomer een rondreis door Zweden. “Scandinavië boeit me al jaren. De bosrijke omgeving van Zweden is fantastisch, je kunt er prachtige trektochten maken. En kanoën! Hoewel de meren bepaald niet ondiep zijn, kun je de bodem zien: zo helder is het water.” Manon was pas afgestudeerd en wilde het land van haar dromen bezoeken. Singlereizen? Geen probleem. “Het was nu of nooit. Ik had een baan gevonden en zou over een maand beginnen. Mijn vrienden waren nog aan het studeren of al aan het werk: die konden op dat moment geen tijd vrijmaken. Ik kan mezelf prima redden en dacht: dan ga ik toch alleen? Daar heb ik geen spijt van gekregen! Ik ontmoette leuke mensen en heb me geen minuut verveeld.”

Eén van de grote voordelen van singlereizen is dat je snel mensen leert kennen. Reizigers die alleen reizen staan veel meer open voor anderen. Dat maakt je vakantie bij voorbaat al boeiend, want er kunnen interessante vriendschappen ontstaan. Anderen kunnen je veel vertellen over hun cultuur, leven en reiservaringen. Dat gebeurt veel minder snel wanneer je met een partner of gezelschap reist.

Je leert niet alleen anderen kennen, maar ook jezelf!

Als er een avonturier in je schuilt, dan wordt het misschien eens tijd om die te ontmoeten tijdens een van de talloze singlereizen. Zo ging Gerard (51) in 2009 voor het eerst alleen op reis. Zijn vrouw was twee jaar daarvoor overleden en Gerard probeerde zijn leven weer een beetje te pakken. Voor de grap keek hij eens naar de mogelijkheden voor singlereizen. “Ik zag een aanbieding voor een rondreis door Nepal en Tibet. Ik moest even slikken toen ik maar één ticket boekte, maar ik heb het wel gedaan. Het werd de reis van mijn leven.”

Waarom was deze reis anders? “Ik werd op mezelf teruggeworpen,” zegt Gerard. “Het was een onvergetelijke ervaring. De inwoners van Nepal en Tibet hebben een heel andere mentaliteit, ze zijn erg open en vriendelijk. Ik voelde me volkomen vrij en los van mijn gewone leven. Toen besefte ik opeens dat geluk in jezelf zit. Ik heb landschappen gezien die me de adem benamen, het was leek soms een sprookje. Ik kwam als herboren terug. Juist door de reis alleen te maken kon ik alles heel intens beleven.”

Avatar foto
Redactie Travelvalley

De redactie van Travelvalley schrijft dagelijks over nieuws en trends op gebied van reizen. Volg ons ook via Twitter, Facebook en Instagram.