Algemeen17.08.2019

World Cleanup Day 2019: doe jij mee?


zaterdag 21 september

Op zaterdag 21 september 2019 is het World Cleanup Day 2019. Een dag waarop 160 landen de handen ineen slaan om de onze aardbol eens een flinke schoonmaakbeurt te geven. Want dat is hoognodig. Ook in Nederland wordt meegedaan aan World Cleanup Day. In het hele land vinden schoonmaakacties plaats waarmee zoveel mogelijk zwerfvuil wordt ingezameld en op de juiste manier wordt opgeruimd. En jij kunt meedoen!

In 2018 werd ook een World Cleanup Day gehouden. Miljoenen vrijwilligers zamelden maar liefs 88 miljoen kilo afval in. Een ongekende hoeveelheid zwerfvuil. Moet je je eens voorstellen wat er gebeurt als die kilo’s gewoon in de vrije natuur blijven liggen… Dat World Cleanup Day dus zinvol is, dat is wel gebleken.

Waarom World Cleanup Day?

Het begrip plasticsoep heb je wellicht al vaker gehoord. Het is de benaming voor de gigantische hoeveel plastic afval die in de oceanen drijft. Die plasticsoep is een zeer groot probleem. Niet alleen voor de dieren die in de oceanen leven, maar ook de gezondheid van de mens komt erdoor in gevaar.

Jaarlijks wordt er ruim 300 miljoenen ton aan plastic geproduceerd, waarvan maar liefst 5 miljoen in oceanen en zeeën terecht komt. De wateren raken daardoor ernstig vervuild. Plastic komt in microdeeltjes in het water terecht, maar ook in grote stukken zoals flessen en tassen. Door zonlicht en de kracht van het water breken ook die stukken plastic in kleinere delen af en komen in de magen van dieren terecht. Plastic is niet iets wat mensen of dieren kunnen verteren, met als gevolg dat het voor de meeste zeedieren dodelijk is. In welke vorm dan ook: plastic in het water is een zeer grote bedreiging voor mens en dier. En daarom moeten we ervoor zorgen dat we daar nú iets aan doen! Eén van de dingen die we dus kunnen doen is deelnemen aan World Cleanup Day 2019.

Ook meedoen?

Op zaterdag 21 september kun je dus in actie komen. Je kunt op manieren meedoen aan World Cleanup Day 2019:

  • Organiseer een opruimactie en meld die aan op de website van World Cleanup Day
  • Sluit je aan bij een reeds geplande opruimactie, aanmelden kan eveneens op de website

Op de website zijn op dit moment al meer dan 350 opruimacties aangemeld, verspreid door het hele land. Variërend van het opruimen van straten en stadsparken tot het schoonmaken van natuurgebieden.

Eén zo’n dag is natuurlijk lang niet voldoende om onze planeet te ontdoen van zwerfvuil, maar het is wel een goed begin. Beter nog is om eens wat vaker sigarettenpeuken, blikjes, verpakkingen, dopjes en rietjes die je op straat, in het bos, in de stad of op het strand ziet liggen in te zamelen. Hoewel het misschien een tegenstrijdig iets is, afval van een ander opruimen, is het wel dé manier om de planeet schoner te krijgen. Ik ga in ieder geval meedoen op 21 september. Zet jij je ook in voor de gezondheid van onze planeet?

Foto header: ©Jag_cz – Adobe Stock

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.