Je hoeft helemaal niet ver weg om verrast te worden door mooie natuur en bijzondere plekken. Daar vind je er ook in Nederland heel veel van. Van die verborgen pareltjes waar je het gevoel hebt dat jij er de enige bent. Weinig andere mensen of drukte, maar juist mooie uitzichten, rustige wandelpaden en plekjes om tot rust te komen. We verzamelden 20 van onze favoriete, mooie, onbekende plekken in Nederland die (bijna) niemand kent. Perfect voor een dagje weg (of misschien wel een weekendje) in eigen land.
Heb jij weleens van het Verdronken Land van Saeftinghe gehoord? Het is een ruig natuurgebied in Zeeland (in het oosten van Zeeuws-Vlaanderen) waar het landschap wordt gevormd door getijden. Hier zie je slikken, schorren en moddervlaktes die voortdurend veranderen. De grootste delen zijn alleen toegankelijk met een gids, wat het nog specialer maakt. Waar je wel naartoe kunt is het zogenaamde ‘Ruige Laarzenpad’, een wandeling van 2 kilometer en je begrijpt meteen ook wat je voor schoenen aan moet als je door het Verdronken Land van Saeftinghe wil wandelen. Je gaat hier sowieso ook een hoop vogels spotten en voelt je even ver weg van alles.
Het Verdronken Land van Saeftinghe in Zeeland: een muts-see – sky high media, Adobe Stock
2. Balloërveld in Drenthe
Voor dit unieke stukje natuur moet je naar het noorden van Drenthe. Daar ligt het uitgestrekte heidegebied Balloërveld. Hier komt stilte je letterlijk tegemoet. Je wandelt over heidevelden en zandwegen en door bossen. Grote kans dat je de schaapskudde van Balloo tegenkomt. Een heerlijke plek voor een rustige wandeling in eigenlijk elk seizoen van het jaar, al vind ik heide in augustus (als alles bloeit) het allermooist.
Wandelen tussen de schapen in het Balloërveld – photodigitaal, Adobe Stock
3. De Stille Kern in Horsterwold (Flevoland)
Voor onbekende plekken in Nederland moet je ook in Flevoland zijn. Er zijn weinig mensen die dit ‘wildste stukje natuur’ in Flevoland kennen. De Stille Kern ligt midden in het Horsterwold en voelt als een soort wildernis, en dat in Nederland. Er lopen Konikpaarden rond en je kunt hier lekker ronddwalen. Je hoeft namelijk helemaal niet op de paden te blijven, vrij struinen is hier toegestaan en daarom ook zo leuk om een keer naartoe te gaan.
Wandelen door de De Stille Kern in Horsterwold – onno, Adobe Stock
4. Elsloo in Limburg
Een van de oudste dorpjes van Limburg is wat ons betreft ook een van de mooiste. Elsloo heeft vakwerkhuizen, smalle straatjes en een historisch dorpsplein. Het dorpje ligt op een mooie plekje in het heuvelachtige Zuid-Limburgse landschap, maar wordt (gelukkig) zeker niet overspoeld door dagjestoeristen. Ideaal dus voor een mooie wandeling en een terrasje in alle rust.
5. Schokland in Flevoland
Schokland is in alle opzichten een bijzonder plekje in Nederland. Het is een voormalig eilandje midden in de Noordoostpolder. Hier voel je hoe de strijd tegen het water het landschap heeft gevormd. Het is ook nog eens aangemerkt als UNESCO Werelderfgoed: je kunt er sporen vinden van menselijke bewoning die teruggaan tot de prehistorie. En toch kent lang niet iedereen in Nederland deze plek. Schokland. Een ideale plek om eens te bezoeken voor een historische wandeling.
Voormalig eiland Schokland moet je een keer gezien hebben – riekelt, Adobe Stock
6. Zoutkamp in Groningen
De provincie Groningen heeft veel bijzondere mooie dorpen die de rest van het land helemaal niet kent. Een van de leuke onbekende plekken in Nederland is bijvoorbeeld Zoutkamp, een vissersdorp met een dijk vol gekleurde huizen. Dit is waar het woord pittoresk voor bedoeld is. Hier móét je Hollandse garnalen proeven (die worden vanuit deze haven gevangen) en het water op gaan. Hoe klein Zoutkamp ook is, visrestaurants zijn er volop.
Vissersdorp Zoutkamp in Groningen – olha rohulya, Adobe Stock
7. Vuurtoreneiland in Noord-Holland
Hoeveel mensen in Nederland zouden Vuurtoreneiland kennen? Het is een piepklein eiland bij Durgerdam, dat je alleen met de boot kunt bereiken. Met een vuurtoren (ja, natuurlijk), wat groen en een bijzonder restaurant in een glazen kas. Daar kun je in de lente en zomer eten. Een ervaring op zich.
Forteiland Pampus (onderdeel van de Stelling van Amsterdam) ligt hier overigens niet zo ver vandaan, ook al zo’n unieke plek.
Vuurtoreneiland bij Durgerdam, met een bijzonder restaurant dat in de zomermaanden open is – sepia100, Adobe Stock
8. Het Wed in de Kennemerduinen
Dit verborgen meertje is vooral bekend bij mensen die in de omgeving van Nationaal Park Zuid Kennemerland wonen (Haarlem, Amsterdam). ’t Wed is een duinmeertje met een strandje aan de rand van dit park waar je in de zomer een heerlijke duik kunt nemen. Het werd lang geleden gegraven en is dus niet natuurlijk ontstaan, maar het zeker wel een mooi plekje in Nederland waar je een keer geweest moet zijn.
9. De Marker Wadden in Flevoland
In het Markermeer liggen sinds een aantal jaar de Marker Wadden. Het zijn nieuwe eilanden die in de periode tussen 2016 tot 2021 zijn aangelegd. Je kunt er alleen met een eco-veerdienst komen en dat maakt het speciaal. Ook al is het vasteland op drie kwartier varen, toch voel je je op een verlaten plek. En dat in het kleine Nederland. De Marker Wadden zijn aangelegd om de natuur van het Markermeer te laten herstellen. Heel bijzonder om hier een keer naartoe te varen (en je kunt zelfs op het grootste eiland blijven overnachten).
Ben jij al eens op de Marker Wadden geweest? naj, Adobe Stock
10. Vesting Bourtange in Groningen
Vesting Bourtange is een volledig gerestaureerde vesting uit de 16e eeuw, in de vorm van een perfecte ster. Dat zie je eigenlijk het beste op luchtfoto’s, maar het is ook bijzonder mooi om een keer te bezoeken. Het ligt in het oosten van Groningen, tegen de grens met Duitsland aan. Het is een beetje alsof je in een openluchtmuseum loopt. Om de musea binnen de vesting te kopen moet je een kaartje kopen. Toegang tot de vesting zelf is gratis. Met oude bruggen, kanonnen en wallen is het echt een uniek plekje in Nederland.
Een openluchtmuseum: Vesting Bourtange in Groningen – facbrice, Adobe Stock