Lifestyle21.03.2014

Ontdek Toscane via het eten


Er zijn van die regio’s waar je maar op één manier
doorheen kan reizen: op zoek naar eten. Toscane is zo’n gebied waar je al
reizend moet eten, proeven en beleven. Giulia Scarpaleggia is de culinaire
liefhebber die misschien wel de bekendste regio van Italië, in ieder geval voor
Nederlanders, beschrijft aan de hand van een kookboek. Maar wie er van de zomer
toch heengaat, neem het vooral mee voor de lijst aan adressen van restaurants
en markten die ze erbij stopte.

In ‘Eet, proef en beleef Toscane’ rept ze over de Toscaanse aarde die ieder seizoen weer de heerlijkste lekkernijen afgeeft. Maar daarbij maakt ze wel duidelijk dat je alleen maar hetgeen mag maken wat het seizoen geeft en doe dat vooral simpel. Wie kent ze niet: de geroosterde bruschetta, ingewreven met wat knoflook en bedruppelt met de lekkerste olijfolie. Simpel, maar om je vingers bij af te likken.

Antipasti

Het kookboek begint natuurlijk, zoals het hoort, met de Toscaanse antipasti, zoals hartige muffins met onder meer tuinbonen, salami en jonge pecorino. Maar antipasti zou geen antipasti zijn als daar niet wat heerlijke vleeswaren bij zouden liggen. Daar kan het vlees van het oeroude varkensras de cinta senese niet bij ontbreken. Er is heel wat moeite gedaan om dat ras voor de provincie Siena te behouden, lezen we. Ga eens langs bij fokkerij Casamonti di Castellina in Chianti (Siena) waar zo’n 50 van deze varkens vrij rondlopen en worden gevoed met eikels, paddenstoelen en niet-gemodificeerd graan.

En vlees blijft belangrijk op de Toscaanse menukaart. Zo schotelt de schrijfster ons ook een wild zwijngerecht voor en gebraden reebout en parelhoen met sinaasappel. Bekend, maar niet voor iedereen weggelegd vanwege de galantine of de wijze van bereiding, zijn ook de in galantine gemaakte vleesgerechten. In dit kookboek vind je er één met kip. Voor snelle kokers, meldt ze maar direct dat je de avond ervoor al moet beginnen.

Kastanjemeel

De zoetigheid uit Toscane is bijzonder omdat sommige weer zo typisch zijn. Neem het Toscaans kastanjegebak. Het kastanjemeel is zoet en daarom gaat er ook geen suiker bij het kastanjegebak. ,,De kastanjes worden handmatig geoogst, drogen 40 dagen in bouwsels boven een vuur van alleen kastanjehout en worden dan in plaatselijke molens op steen gemalen.’’ Kijk, daar houden we van. Eigenheid vanuit de diepe historie.

Eet, proef en beleef Toscane_Salsa pomodoro
Eet, proef en beleef Toscane_Salsa pomodoro
9789021555928_hr
9789021555928_hr

Smakelijk

De liefde voor ingrediënten is ook in Toscane groot. En dat maakt eigenlijk alles wat er wordt gemaakt lekker. En als je dan toch iets niet lust, zijn de verhalen er omheen smakelijk genoeg om toch met dat eten aan tafel te zitten. Eet, proef en beleef Toscane staat vol met recepten die decennia lang van moeder op dochter worden doorgegeven. Volg schrijfster Giulia Scarpaleggia op haar blog http://en.julskitchen.com

Eet, proef en beleef Toscane_Giulia Scarpaleggia
Eet, proef en beleef Toscane_Giulia Scarpaleggia
Avatar foto
Robert Verkerk

Reizen is nog steeds jezelf verrijken. Niet alleen het oog wil wat, maar ook de geest. Vanuit dat idee schrijf ik al weer meer dan 15 jaar over reizen: van een concert in een vliegtuig tot ijsduiken in Tignes. Voor Travelvalley.nl is de vrijheid in het schrijven een genot, bijna net als het reizen zelf.

Verder lezen over Italië

De mooiste onontdekte plekken in Toscane: de natuur van Maremma en Valdelsa Valdicecina

Er zijn in Toscane in Italië nog genoeg plekken te vinden die minder bekend zijn. De mooiste ontontdekte plekken vind je hier.

Natuur12.07.2024

De mooiste onontdekte plekken in Toscane: de natuur van Maremma en Valdelsa Valdicecina

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Vanaf slechts € 3 kun je bieden op woningen in Sambuca, een stadje op het Italiaanse eiland Sicilië. Het zijn weliswaar echte opknappertjes, toch is het ook een dikke kans om voor een bescheiden bedrag een woning te bemachtigen op dit schitterende eiland.

Algemeen21.06.2024

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Wil je 3 nachten gratis slapen op Sardinië? Als je houdt van avontuurlijke hikes en jonger bent dan 35 jaar, kun je gebruikmaken van dit unieke aanbod. Loop een deel van de Santa Barbara Cammino mine trail, die slingert langs schitterende plekken door de natuur en oude mijngebieden.

Algemeen12.06.2024

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

Het is al vaker aangekondigd, en weer uitgesteld, maar vanaf 25 april 2024 moet je toch echt entree gaan betalen voor Venetië. Wie de oude stad in wil, moet betalen.

Stedentrips10.04.2024

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

Florence wordt ook wel de cultuurstad van Europa genoemd. Met een historische binnenstad vol gebouwen, beelden en schilderijen van Italiaanse grootmeesters is het een levend kunstwerk. Florence is tevens de hoofdstad van...

Stedentrips28.02.2024

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Het Comomeer is een van de mooiste meren van Italië. Het Comomeer is een bergmeer dat ligt in Lombardije, in het noorden van Italië. Het is het derde grootste meer van de Italiaanse Alpen en zeker ook de mooiste. Het m...

Zomer21.02.2024

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

Hoewel de Dolomieten vaak worden beschouwd als de meest spectaculaire hellingen van Europa, zijn er in de rest van de Italiaanse Alpen genoeg geweldige skibestemmingen te vinden. Maar wat zijn nu de mooiste skigebieden? De variatie wat betreft berglandschappen in Italië maakt het echter niet gemakkelijk om te kiezen. Je vindt er oude stadjes en afgelegen dorpjes, omgeven door charmante Italiaanse skigebieden voor een heerlijke wintersportvakantie. We hebben een aantal van onze favorieten in Italië voor je op een rij gezet.

Winter18.01.2024

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Rome is een van de steden waar je geweest moet zijn. Rome ademt historie: er is hier zoveel te doen en zien. Boek een stedentrip naar de mooiste stad van Italië, om in een paar dagen de leukste en mooiste plekken van Ro...

Stedentrips11.01.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Rome