In ‘Eet, proef en beleef Toscane’ rept ze over de Toscaanse aarde die ieder seizoen weer de heerlijkste lekkernijen afgeeft. Maar daarbij maakt ze wel duidelijk dat je alleen maar hetgeen mag maken wat het seizoen geeft en doe dat vooral simpel. Wie kent ze niet: de geroosterde bruschetta, ingewreven met wat knoflook en bedruppelt met de lekkerste olijfolie. Simpel, maar om je vingers bij af te likken.
Antipasti
Het kookboek begint natuurlijk, zoals het hoort, met de Toscaanse antipasti, zoals hartige muffins met onder meer tuinbonen, salami en jonge pecorino. Maar antipasti zou geen antipasti zijn als daar niet wat heerlijke vleeswaren bij zouden liggen. Daar kan het vlees van het oeroude varkensras de cinta senese niet bij ontbreken. Er is heel wat moeite gedaan om dat ras voor de provincie Siena te behouden, lezen we. Ga eens langs bij fokkerij Casamonti di Castellina in Chianti (Siena) waar zo’n 50 van deze varkens vrij rondlopen en worden gevoed met eikels, paddenstoelen en niet-gemodificeerd graan.