Lifestyle01.07.2022

Samen met je kind(eren) en de Dolly Bakfiets op pad!


Het is één van de producten die het leven als ouder een stuk makkelijker maken; de bakfiets! Je kunt er minimaal 2, maar soms zelfs 3 of 4, kinderen mee vervoeren en dan is er ook nog ruimte voor andere spullen. Tassen, stepjes, een buggy, strandspullen, het gaat gemakkelijk mee. De bakfietsen gaan tegenwoordig als warme broodjes over de toonbank. Toch is het een flinke financiële investering, dus je wilt graag de juiste keuze maken. Er zijn veel verschillende aanbieders en ook qua prijsaanbod is er veel verschil. Over het algemeen geldt; hoe beter en sterker de motor, hoe duurder de fiets. Maar ook qua materiaal van de bak valt er veel te kiezen. Een houten bak fietst over het algemeen natuurlijk zwaarder dan een kunststof bak. Ook daar speelt prijs vervolgens weer een rol. Toch was de keuze voor ons gemakkelijk; de Dolly bakfiets. Waarom we voor Dolly zijn gegaan? Dat vertellen we je graag.

Allereerst goed om te vermelden dat we met meerdere merken bakfietsen een proefrit hebben gemaakt. Een sterke motor was voor ons een vereiste en daarom hebben we zowel de Urban Arrow, de Lovens en de Dolly getest. De Urban Arrow zien we het meest voorbijkomen, maar de Dolly is door AD-fietstest beloond met de waardering ‘Beste Koop 2021’. Vooropgesteld zijn het natuurlijk allemaal goede kwalitatieve fietsen, waarbij uiterlijk en zaken als type stuur vooral verschillend zijn. Juist dat én de fijne service van het Nederlandse merk Dolly gaf voor ons de doorslaggevende reden. Wij zouden voor een Dolly bakfiets gaan. Dat we, al na het nemen van die beslissing, ook nog eens een fijne samenwerking met Dolly konden aangaan, was natuurlijk helemaal het definitieve zetje in de rug.

Hi Dolly!

Zoals gezegd is Dolly een Nederlands bedrijf en de fietsen worden geheel in Nederland geproduceerd. Dat is niet alleen een fijne gedachte, het geeft ook veel voordelen. Zo is de levertijd van de Dolly gemiddeld 3 tot 5 weken. Terwijl dat bij andere merken momenteel kan oplopen tot wel 6 maanden. Geen valse belofte overigens want wij hadden de fiets na 3,5 week in huis. Dolly heeft zelf de volledige verkoop in handen en je kunt de fiets niet bij een fietswinkel om de hoek kopen. Dat klinkt nadelig maar Dolly maakt het je juist nog gemakkelijker. Er is een aan-huis-service, zodat bij aflevering, pech of wanneer je onderdelen op de fiets wil aanpassen, er altijd iemand bij jou thuiskomt. Ook wanneer je een proefrit wil maken. Ga je toch liever naar het bedrijf zelf toe, dan ben je welkom in Utrecht. Na een kop koffie krijg je de fiets mee voor een proefrit en kun je eventueel een, door hun uitgestippelde route fietsen. De service van Dolly is daarmee een absoluut pluspunt. Je wordt vriendelijk geholpen en ze gaan altijd voor een tevreden klant. Dat houdt in dat ze iedereen aanraden om, net als wij hebben gedaan, ook andere merken te proberen. Daarnaast denken ze graag mee over welke accessoires je wel of niet nodig hebt en of je de fiets eventueel via een fietsenplan kunt aanschaffen.

Niet alleen praktisch; het oog wil ook wat

Waar de meeste bakfietsen zwart of van hout zijn, heb je bij de Dolly veel meer keuze. Je kunt zowel het frame als de bak in (opvallende) kleur bestellen. Een blauw frame met een roze bak? Het kan. Een groen frame met een felgroene bak? Kan ook! Zo kom je in de stad wel eens een Dolly tegen, maar bijna nooit in dezelfde samenstelling als die van jou. Wij kozen voor een zwart frame met de bak in de kleur taupe.

Via het stuur kun je gemakkelijk de motor van de fiets bedienen
Via het stuur kun je gemakkelijk de motor van de fiets bedienen
De bafang motor zit in het midden van de fiets
De bafang motor zit in het midden van de fiets

Één, twee, Dolly!

Een bakfiets is absoluut een luxeproduct, maar een bakfiets zonder accu is gewoon keihard werken. Om het fietsen ook voor jezelf leuk te houden is een elektrische bakfiets geen overbodige luxe. Zoals bij elke elektrische fiets is het vermogen van de motor en de batterij het belangrijkste technische aspect waar je op moet letten. De motor van de fiets zit in het midden en de Dolly heeft een batterij van 600Wh van het merk Bafang. Dit is één van de grootste e-bike motor fabrikanten ter wereld, die ook door veel andere bekende fietsmerken gebruikt wordt. Met de Dolly kan je 40 tot 80 kilometer rijden. Het grote verschil in afstand heeft te maken met welke stand er gebruikt wordt. Maak je minder gebruik van (zware) ondersteuning, dan kan je verder fietsen. Er zijn 5 verschillende standen op de fiets. Van lichte ondersteuning, tot flink wat hulp bij bijvoorbeeld tegenwind. Erg handig vind ik de informatie die je via het menuknopje op het stuur krijgt. Zo laat de ‘range’ berekening zien hoever je nog kunt fietsen op bijvoorbeeld stand 3.

Bij alle elektrische fietsen, dus ook bij de Dolly, is het goed om te realiseren dat je de batterij beter niet helemaal leeg kunt laten lopen. Daarom adviseren ze om de fiets bij 30% op te laden als dat kan. Vanaf dat moment gaat de ondersteuning ook omlaag, om batterij te besparen. Vanaf 20% en lager kan het zijn dat je de batterij beschadigd en dat wil je natuurlijk voorkomen. Zorg dus altijd dat je de accu op tijd aan de lader hangt. Dat kan je niet te vaak doen. Want waar je vroeger een batterij lui kon maken, kan het nu geen kwaad meer om de accu te lang aan het stopcontact te hangen. Zodra de accu vol is, stopt het met laden. Pas als de batterij dan weer is leeggelopen, gaat het zichzelf weer vullen. De accu zit onder het bankje verstopt, waardoor deze niet enorm in het zicht zit. Je kunt hem er uithalen om te laden of gewoon laten zitten. Hij is met een slot vergrendeld dus alleen met een sleutel kan die losgehaald worden. Nu heb ik al flink wat afstanden gefietst en tot nu toe ben ik nog nooit in de problemen gekomen. Maar wil je een tocht langer dan 50 kilometer gaan maken? Neem dan heel gemakkelijk de oplader mee. Terwijl jij een bakkie drinkt of van een broodje geniet, is je fiets binnen no-time weer opgeladen.

De bakfiets heeft geen bagagedrager, deze is wel extra aan de fiets toe te voegen.
De bakfiets heeft geen bagagedrager, deze is wel extra aan de fiets toe te voegen.
De fiets op de standaard zetten, is even wennen, maar staat daarna wel super stabiel.
De fiets op de standaard zetten, is even wennen, maar staat daarna wel super stabiel.

Dolly en haar accessoires

De bakfiets is natuurlijk vooral bedoeld om je kindje of kinderen veilig mee te verplaatsen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind zijn er verschillende accessoires die je bij de bakfiets kan gebruiken. Standaard zit er een bankje in met twee veiligheidsriemen. Heb je drie plekken nodig, dan is er nog een extra bankje met veiligheidsriem bij te plaatsen. Wil je het de kinderen iets comfortabeler maken, dan is er een kussen voor het bankje bij te bestellen.

Waar je de mini vanaf ongeveer 7/8 maanden op de normale fiets mee kan nemen (hij/zij moet zelfstandig kunnen zitten) is het bij een bakfiets al vanaf 3 maanden mogelijk. Mits je de beugels met adapters voor de Maxi-Cosi aanschaft. De beugels worden aan de onderkant van de bak bevestigd en je kunt de Maxi-Cosi eenvoudig in de houders klikken. Zo zit je mini absoluut veilig. Natuurlijk gaat de fiets heen en weer, maar net als bij een auto zit de kleine stevig vast en is het verantwoord om op pad te gaan. Wil je een peuter meenemen in de fiets, dan is het aan te raden een peuterschaal te monteren. De peuterschaal is bedoeld voor kinderen van ongeveer 8 maanden tot 1,5 jaar. Dit is een richtlijn en het is altijd belangrijk om goed naar de ontwikkeling van het kind te kijken. Voor sommige baby’s is het beter om ze langer in de Maxi-Cosi te houden, terwijl andere kinderen al snel op het gewone bankje kunnen gaan zitten.

De regenkap is een accessoire die bijna onmisbaar is. Mijn eerste reactie ‘Agh als het regent ga ik niet fietsen, dus laat die tent maar zitten’ neem ik graag terug. Het klopt wel, maar de de regenkap is er niet alleen om regendruppels tegen te houden. Allereerst zorgt het ervoor dat de kinderen niet te veel wind in hun gezicht krijgen. Ook beestjes of zand in de ogen wordt hen bespaard. Daarnaast kan speelgoed niet uit de bak gegooid worden en dat is ook erg handig.

Goedgekeurd! Hij zit lekker.
Goedgekeurd! Hij zit lekker.

Onze ervaring met Dolly

Zelf ben ik eerst een proefrit gaan maken in Utrecht. De manier waarop ik in de loods werd ontvangen was erg prettig. Met veel aandacht werd ik geholpen in plaats van een snel verkooppraatje. Bij het afleveren van de fiets aan huis heb ik diezelfde service mogen ervaren. De dolly klinkt niet alleen vrolijk, dankzij de kleurtjes is ze dat ook. Ik krijg veel complimenten over de bakfiets en kom af en toe een zusje met andere kleurtjes tegen. Dat vind ik persoonlijk veel leuker dan alleen maar een zwart of witte variant. Dat de bakfiets zo snel geleverd is, is natuurlijk een enorme pré.

De eerste paar meter dat je op de Dolly bakfiets stapt is het wennen. Logisch ook want je hebt ineens een flinke bak voor je uit steken. Toch valt het mij op hoe snel je gewend raakt en hoe gemakkelijk je met de Dolly op pad gaat. Na een paar straten voelt het vertrouwd. Gelukkig maar wat je hebt nogal een waardevolle lading. Ideaal aan een bakfiets is natuurlijk dat je meerdere kinderen én ook nog een spullen kunt vervoeren. Een buggy, strandspullen, toch nog even wat extra kleding of een jas; je neemt het allemaal voor niks mee. De opstap is gemakkelijk en qua ondersteuning is stand 3 eigenlijk al meer dan genoeg. Alleen als er meer weer wind staat maak ik gebruik van stand 4. Om de bakfiets op z’n standaard te zetten, heb je wel wat kracht nodig. Hij moet over een zwaartepunt heen en het is, zeker met kinderen erin, een heel gewicht. Oefening baart kunst en na een paar keer gaat dit al een stuk gemakkelijker. De bakfiets heeft geen deurtje en dat is eigenlijk het enige minpunt dat ik kan ontdekken. Mijn baby is 10 maanden en moet er sowieso nog in getild worden. Toch kan ik me voorstellen dat het handig is als ‘de oudste’ op den duur zelf in de fiets kan stappen. Dat gaat bij Dolly helaas niet.

Zowel Ennio, als wij zijn enorm blij met deze aankoop. We kunnen een Dolly bakfiets echt aanraden. Ook leuk voor een avondje stappen trouwens. Je mag de bak tot 80 kilo vullen, dus ik laat me voortaan lekker naar de stad brengen 😉

Het is echt heerlijk fietsen!
Het is echt heerlijk fietsen!
Avatar foto
Carlissa Remmerswaal

Carlissa vindt het heerlijk om de wereld over te reizen en schrijft daar ook graag over. Een verre reis of stedentrips; je mag haar er altijd voor wakker maken. Ze woont in Den Haag en beschouwt New York als haar tweede thuis!