Natuur27.11.2013

Dag 19: Naar Christchurch met een detour naar Akaroa


Het was jammer om weg te gaan van de lodge en de vriendelijke eigenaren, maar we hadden een boot om te halen! We wilde voordat we Nieuw Zeeland zouden verlaten nog graag een keertje met dolfijnen willen zwemmen en een aantal dagen geleden had iemand ons verteld dat op een uurtje afstand van Christchurch de havenplaats Akaroa ligt waar je dit kan doen.

Black Cat Cruises organiseert zowel het zwemmen met dolfijnen als natuur-cruises waar je diverse diersoorten kan bekijken.

Deelnemen aan het zwemmen met dolfijnen van Black Cat Cruises staat een beetje gelijk aan het bezichtigen van de Siberische tijger of de reuzenpanda in het wild. He zijn namelijk geen gewone dolfijnen waar je mee gaat zwemmen maar Hector’s Dolphins. Deze dolfijnen zijn heel zeldzaam en met uitsterven bedreigd. Volwassen exemplaren zijn maar ongeveer 1,2 tot 1,4 meter lang, een van de kleinste zeedolfijnen ter wereld. Hector’s dolphins komen alleen bij de kust van Nieuw Zeeland voor en zijn sterk in aantal gedaald als gevolg van commercieel vissen met netten. Vroeger waren er zo’n 30.000 exemplaren, tegenwoordig zijn er nog maar 7.000. 
De dolfijnen waarmee je gaat zwemmen zijn volledig wild. Het gebied rond de haven van Akaroa is beschermd en er mag niet gevist worden, zeker niet met netten. Hierdoor groeit de populatie van Hector’s dolphins hier langzaam (ongeveer 2% per jaar).

Als je via Black Cat een cruise of zwemmen met dolfijnen doet, dan help je gelijk de bescherming van deze dieren. Black Cat is de enige maatschappij in Akaroa die de dolfijnen mag opzoeken ze voeren, lokken of vangen niet; de dolfijnen beslissen zelf of ze komen kijken of niet. Voor dit recht betaald Black Cat jaarlijks een groot bedrag aan de natuurbescherming welke dit weer gebruikt voor meer onderzoek naar de dolfijnen. Ook van de verkoop van de tickets gaat een vast percentage naar diverse funds om de locale dieren te beschermen, zoals meer zeegebied kopen zodat daar niet meer met netten gevist kan worden. Door via Black Cat Cruises de wilde dieren te bekijken of met de dolfijnen te mogen zwemmen, bescherm je deze dieren dus ook en doe je niet alleen voor jezelf iets goeds!

Voordat je afvaart naar de dolfijnen krijg je eerst een wetsuit en instructies. De crew is erg tof en weten de stemming er goed in te brengen. Wel hadden we wat pech met het weer – het regende en waaide redelijk, niet dat de dolfijnen dat wat kan schelen…

Je gaat met maximaal 12 mensen de boot op en dan is het kijken of je dolfijnen ziet. De Hetcor’s dolphins zijn herkenbaar door hun ronde rugvin (zoals de crew zei: net Mickey Mouse oren die net boven het water uitsteken). Zodra een dolfijn gespot wordt gaat de boot langzamer varen en wordt er gekeken wat de dolfijn doet. Vaak zijn het er tussen de 2 en 6. Hector’s dolphins zijn erg nieuwsgierig  nog nieuwsgieriger dan de meeste dolfijnen. Als ze niet druk bezig zijn met voedsel vangen en zin hebben om te spelen, komen ze naar de boot toe en blijven uit nieuwsgierigheid in de buurt zwemmen – dat is het teken dat je het water in kan. Als de dolfijnen wegzwemmen of geen interesse tonen, dan hebben ze het druk en gaat de boot verder. 
De zee was erg wild en daardoor was het af en toe heel moeilijk om dolfijnen te spotten. Meermalen hebben we er 3 of meer gezien, maar allen toonden weinig interesse in de boot – wellicht hadden ze het te druk met voedsel vangen door de ruige zee.

Een aantal mensen op de boot werden behoorlijk misselijk door die hoge golven. Het was ook best wel koud. Maar wij stonden aan de boeg van de boot en hadden de tijd van ons leven! Goed vasthouden, natuurlijk, maar die wilde golven en dat gestuiter was geweldig! We hadden echt heel veel plezier. Ook nog wat zeldzame pinguïns gezien en veel zeevogels bewonderd.

Helaas hebben we niet met de dolfijnen kunnen zwemmen – het zijn immers wilde dieren en doen wat ze doen. Wij hadden pech dat ze het te druk voor ons hadden en geen zin hadden om te spelen. Jammer maar begrijpelijk. We kregen warme chocolademelk en koekjes en nog wat meer uitleg en excuses (onnodig want de crew kan het ook niet helpen). We kregen een groot deel van ons geld terug omdat we niet hadden kunnen zwemmen. Een deel hiervan hebben we gedoneerd aan het fonds voor de dolfijnen. Bovendien hadden we heel veel plezier van het anderhalf uur varen gehad en toch de dolfijnen en andere dieren even kunnen zien!

We waren wel heel moe, daarna. Nu onze reis op z’n einde loopt, lijkt ook onze energie op te zijn. 
Eenmaal in Christchurch checkten we in bij Orari Bed & Breakfast wederom een fijne plaats met een warm onthaal. 
We hebben eigenlijk alleen even gegeten en gaan na het schrijven gelijk slapen – we waren te moe en het was te laat en slecht weer om Christchurch nog te verkennen.

Morgen zullen we gaan vliegen. Wat is de tijd toch omgevlogen! Maar, het is ook goed om weer naar huis te gaan. We hebben in een relatief korte tijd heel veel gezien en gedaan en heel wat kilometers afgelegd – op den duur ga je dat toch wel voelen.

Welterusten!

Avatar foto
Alex en Wendy

Ze hebben al veel van de wereld gezien, reizen is hun passie. Voor Travelvalley bezochten Alex en Wendy het schitterende Nieuw-Zeeland.