Op reis heb ik regelmatig last van fomo: bang zijn om iets te missen. Thuiskomen en dan niet alles gedaan en gezien hebben wat je van plan was. Als je al jaren een reisblog runt, is dat gevoel misschien zelfs nog sterker dan bij anderen. Dat gevoel maakt de reiservaring niet per se leuker, sterker nog: het kan echt hinderlijk zijn om altijd alles maar te willen zien. Daarom is mijn voornemen: voortaan doe ik aan slow travel. De tijd nemen om een kleinere regio te ontdekken. Geen honderden kilometers afleggen voor álles, maar op je gemak doen. Dit is hoe slow travel werkt en hoe jij dat ook kunt doen.
Slow travel: de tijd nemen voor een bestemming
Niet meer rennen, jagen en lijstjes afwerken. Slow travel is veel bewuster en langzamer reizen, waarbij je veel meer in het moment leeft. Zo heb je meer tijd om bijvoorbeeld de lokale cultuur en mensen beter te leren kennen. In plaats van te haasten van de ene bezienswaardigheid naar de andere, geeft je bij slow travel de voorkeur aan het inplannen van langere verblijven op één plek.
Daarbij kun je zeker ook duurzame keuzes maken om de boel te vertragen. Neem bijvoorbeeld de trein, verblijf in kleinschalige, authentieke accommodaties of kies voor bestemmingen die buiten de gebaande paden liggen.
Slow travel is goed voor jezelf én de planeet
Het idee van slow travel is niet alleen goed voor je eigen gemoedsrust, het heeft ook positieve effecten op de planeet. In plaats van met het vliegtuig van de ene stad naar de andere te vliegen, kun je ervoor kiezen om de trein te nemen, bijvoorbeeld. Dit is niet alleen milieuvriendelijker, maar je ziet onderweg ook zoveel meer van het landschap, en het heeft iets romantisch en ontspannen om per trein te reizen.
Internationaal reizen met de trein doe je via NS International – boek ruim van tevoren, dan is dat het goedkoopst
Blijf weg van de massa: Eliza was here heeft volop reizen met minder impact op het milieu
Daarnaast kun je ook kiezen voor accommodaties die minder impact hebben op het milieu, zoals kleinschalige, duurzame hotels, bed & breakfasts of zelfs een verblijf bij lokale mensen via platforms zoals Airbnb. Deze keuzes helpen niet alleen de lokale economie, maar dragen ook bij aan een duurzamer toerisme.
Hoe doe je aan slow travel?
Maar goe doe je dat dan praktisch: langzamer reizen? Een paar tips op een rij.
1. Kies voor een minder bekende bestemming
In plaats van naar de grote steden te gaan die vaak overbevolkt zijn met toeristen, kun je kiezen voor een minder bekend, maar minstens zo mooi, gebied. Denk aan kleinere dorpjes of regio’s die niet zo vaak op de toeristische radar staan. Zo kun je de drukte vermijden, en tegelijk een authentiekere ervaring opdoen. Veel Europese landen bieden verborgen pareltjes die veel reizigers nog niet hebben ontdekt.
In plaats van door meerdere landen te reizen en van de ene bezienswaardigheid naar de andere te racen, kun je ervoor kiezen om langer in één stad of regio te verblijven. Dit biedt je de kans om je meer te verbinden met de lokale cultuur. Je kunt bijvoorbeeld een week doorbrengen in een stad, en iedere dag iets nieuws ontdekken – niet per se in termen van toeristische attracties, maar in de manier waarop de lokale bevolking leeft. Ga naar markten, eet in lokale restaurants, wandel door onbekende straatjes en leer het echte leven van de bestemming kennen.
3. Reis met de trein of andere duurzame vervoersmiddelen
In plaats van het vliegtuig te nemen voor korte afstanden, kun je de trein of een bus nemen, wat niet alleen duurzamer is, maar ook een veel rustiger en aangenamer reiservaring biedt. In Europa heeft het treinennetwerk de laatste jaren enorme stappen gemaakt in het verbeteren van reistijden en comfort. Niet alleen vermijd je zo de stress van vliegreizen, je ziet ook veel meer van het landschap en komt beter in de lokale sfeer.
4. Neem de tijd voor je omgeving
Slow travel gaat niet alleen over je vervoer of je verblijf, het gaat ook over het ritme van je dagen. Neem de tijd om te genieten van je omgeving. Sta stil bij de natuur om je heen, geniet van een rustig ontbijt in een lokaal café of wandel zonder doel door een stad. Wanneer je langzaam reist, leer je plekken veel intenser kennen dan wanneer je alleen maar van de ene hotspot naar de andere rent.
5. Leer de lokale cultuur kennen
Een van de mooiste aspecten van slow travel is de gelegenheid om dieper in de cultuur van je bestemming te duiken. In plaats van een lijst van toeristische attracties af te vinken, kun je tijd besteden aan het leren over de geschiedenis, tradities en gewoontes van de regio. Dit kan door lokale festivals bij te wonen, met mensen in gesprek te gaan, of een kookworkshop te volgen. Deze intieme ervaringen verrijken je reis en zorgen voor blijvende herinneringen.
Slow travel als tegenbeweging tegen massatoerisme
Het reisgedrag van mensen is aan het veranderen. Waar vroeger alles draaide om het afvinken van zoveel mogelijk hotspots, draait slow travel om het intensiever ervaren van een bestemming. Het is een tegenbeweging tegen massatoerisme en de gehaaste manier van reizen die vaak schadelijk is voor zowel de lokale cultuur als het milieu. Door langzamer te reizen, maken we niet alleen bewuste keuzes voor onszelf, maar ook voor de planeet. Dus doe jezelf een groot plezier dit jaar, en doe het op reis vooral rustig aan!
doe jezelf een groot plezier dit jaar, en doe het op reis vooral rustig aan!