Stedentrips07.09.2022

5 tips voor een bezoek aan het indrukwekkende Pompeï


Staat een bezoek aan Napels of de mooie Amalfikust op de planning? Plan dan maar meteen een dagtrip naar het indrukwekkende Pompeï in! Je loopt hier letterlijk door de geschiedenis. Rond het begin van onze jaartelling, in het jaar 79, werd deze Romeinse stad helemaal bedolven onder meters vulkanische as. Daardoor is het versteend in de tijd en krijg je op deze plek een goede indruk van hoe de mensen in Pompeï zo’n 2000 jaar geleden leefden. Een bezoek aan deze Italiaanse stad staat daarna gegarandeerd in je geheugen gegrift. Niet voor niets bezoeken jaarlijks meer dan 2,5 miljoen toeristen Pompeï. Wij geven je 5 tips die een bezoek nog leuker maken!

Meteen tickets kopen voor Pompeï? Plan nu alvast je bezoek in, met of zonder gids.

<em>E\u00e9n van de goed bewaard gebleven Romeinse wegen in Pompe\u00ef.<\/em>
Eén van de goed bewaard gebleven Romeinse wegen in Pompeï.

Waarom je Pompeï wil bezoeken

In Pompeï woonden ongeveer 20.000 mensen toen de Vesuviusvulkaan in het jaar 79 uitbarstte. Hoewel (nog) niet de gehele stad is opgegraven, heeft het toch een serieuze oppervlakte. Dat is handig om te weten voordat je Pompeï bezoekt. Trek voor je bezoek dus gerust een dag uit. Dan kun je op je gemak rondlopen en misschien zelfs de drukte slim vermijden. In de stad ga je echt terug in de tijd. Je krijgt een goede indruk van hoe de Romeinen hier hebben geleefd. Hoewel je dit natuurlijk niet kunt vergelijken met de manier waarop wij nu leven, waren ze eigenlijk verrassend modern. Zo was er water, waren er badhuizen, restaurants en café’s, bakkers en zelfs bordelen. Je kunt in Pompeï ook nog mummies zien. Deze mensen zijn tijdens de vulkaanuitbarsting letterlijk versteend in de tijd en konden niet meer op tijd vluchten.

Na duizenden jaren onder het as bedolven te zijn geweest, werden de eerste resten van Pompeï ontdekt aan het einde van de 16e eeuw. Pas rond 1860 begonnen de eerste echte opgravingen. En die verbluften alle archeologen en onderzoekers: er lag een hele stad verborgen, inclusief uitstekend bewaard gebleven details. Zo kun je in verschillende panden nog de originele fresco’s bewonderen en zijn er lichamen van slachtoffers te zien. Zo’n 60% van de stad is nu opgegraven. Pompeï is heel bijzonder en laat je achter met een concreet beeld over hoe de Romeinen hier dagelijks leefden.

<em>Zet een bezoek aan Pompe\u00ef maar op je bucketlist!<\/em>
Zet een bezoek aan Pompeï maar op je bucketlist!

5 tips voor een bezoek aan Pompeï

Je reist af naar het zuiden van Italië en een bezoek aan Pompeï staat op je wensenlijstje. Lees dan eerst deze 5 tips zodat je alles uit je bezoek haalt!

1. Maak een planning en lees je alvast in

We hebben je al het één en ander verteld over de geschiedenis van Pompeï. Dat is sowieso handige achtergrondinformatie voordat je terug in de tijd reist. Vanwege de drukte en grootte is het verstandig om je alvast te verdiepen in de oude stad voor je bezoek. Pompeï is opgedeeld in een soort wijken met Romeinse cijfers. Het kost je behoorlijk wat tijd om alles op je gemak te bekijken. Op de officiële website van Pompeï kun je uitgebreide achtergrondinformatie vinden over de bezienswaardigheden en een handige kaart. Om binnen te komen wordt gewerkt met ’timeslots’. Boek je ticket daarom voordat je Pompeï bezoekt. Zo weet je zeker dat je naar binnen kunt en beslis je zelf welk moment van de dag het beste uitkomt. Koop een los ticket of boek een rondleiding met een gids.

<em>Een bezoek aan Pompe\u00ef laat je vol indrukken achter.<\/em>
Een bezoek aan Pompeï laat je vol indrukken achter.

2. Sla de highlights van Pompeï niet over

Na je bezoek wil je natuurlijk wel alle highlights van Pompeï hebben gezien. Wij hebben ze daarom even voor je op een rijtje gezet. Weet jij alvast wat je, volgens onze bescheiden mening, niet over moet slaan!

  • Het amfitheater (wijk II): een goed bewaard gebleven amfitheater en het oudste ter wereld, gebouwd in 70 voor Christus. Er konden maar liefst 20.000 toeschouwers in en tijdens een bezoek kun je je goed voorstellen dat het publiek hier juichte voor gladiatoren.
  • Lupanar (wijk VII): een bordeel waarin de muren zijn versierd met erotische afbeeldingen. Klanten konden daar waarschijnlijk zien voor welke standjes ze hier terechtkonden.
  • Forum (wijk VII): in het forum bevond zich de kern van het dagelijks leven in Pompeï. Hier zat het bestuur, er waren markten en in de straten eromheen zaten winkels. Het is een indrukwekkend centraal plein dat je zeker niet mag overslaan. Ook vind je hier de mooie Tempel van Apollo.
  • Wijk VI: in deze wijk vind je verschillende mooie huizen, enkele hebben zelfs nog schitterend mozaïek, zoals House of the Faun. Dwaal rond door de straten in wijk VI en sla ook de Villa dei Misteri (Villa of Mysteries) en het thermopolium niet over.
  • Het Antiquarium: niet te verwarren met een aquarium, het antiquarium is namelijk het museum van Pompeï. En dus het deel dat zich binnen bevindt. Hier vind je ook de meeste menselijke overblijfselen (mummies) en kwetsbare en kostbare stukken.
<em>Het goed bewaard gebleven amfitheater in Pompe\u00ef.<\/em>
Het goed bewaard gebleven amfitheater in Pompeï.

3. Houd rekening met het weer en de toegankelijkheid

Pompeï bestaat grotendeels uit Romeinse wegen, waarop je niet echt comfortabel loopt. Laat je hakken maar thuis en liefst je teenslippers ook. Trek liever je sneakers aan, want je gaat ook nog behoorlijke afstanden afleggen. Helaas is Pompeï niet toegankelijk voor minder validen en als je niet zo goed ter been bent zal een bezoek waarschijnlijk lastig worden. Door de grote keien kun je een kinderwagen beter ook niet meenemen.

Houd daarnaast rekening met het weer. In het voorjaar en tijdens de zomermaanden kan het extreem warm worden in Pompeï. Dan kun je een bezoek soms beter uitstellen of heel vroeg gaan. Neem voldoende water mee en zoek af en toe de schaduw op.

4. Combineer je bezoek met het beklimmen van de Vesuvius

De vulkaan die Pompeï onder meters as bedekte, is vandaag de dag rustig. Op ongeveer 10 kilometer van de oude stad kun je de Vesuvius nu veilig beklimmen. De klim omhoog is voor de meeste mensen met een basisconditie goed te doen. En eenmaal op de top (op 1300 meter hoogte) heb je een geweldig uitzicht. Je bent gemiddeld zo’n uur tot twee uur bezig met je bezoek aan de Vesuvius. Ga niet op het heetst van de dag!

Boek hier je combiticket voor een bezoek aan Pompeï en de Vesuvius, inclusief vervoer met de Vesuvio Express.

<em>Napels met op de achtergrond de Vesuvius.<\/em>
Napels met op de achtergrond de Vesuvius.

5. Boek een rondleiding met gids

Eerlijk is eerlijk: ik bezoek zelf het liefst bezienswaardigheden op mijn eigen tempo. Zonder gids lekker rondlopen is in Pompeï ook prima te doen, maar een rondleiding met gids heeft hier wel een grote toegevoegde waarde. Zo sla je geen hoogtepunt over en krijg je waardevolle achtergrondinformatie. Boek hier een tour met een Engels sprekende gids.

<em>Je kijkt je ogen uit tijdens een bezoek aan Pompe\u00ef.<\/em>
Je kijkt je ogen uit tijdens een bezoek aan Pompeï.

Op reis naar Pompeï

Heb jij zin gekregen in een vakantie naar het zuiden van Italië en een bezoek aan Pompeï? Deze tips helpen je om je reis te boeken. Rijden vanuit Nederland is wel heel ver (1.800 kilometer).

Boek je reis

  • De snelste manier om in Pompeï te komen is om te vliegen naar Napels.
  • Goedkope vliegtickets naar Napels vind je via TIX.nl of rechtstreeks via Transavia.
  • Huur vanaf Napels een huurauto om de Amalfikust te ontdekken. Via Sunny Cars huur je goedkoop én all-inclusive, zonder gedoe.
  • De mooiste hotels in Napels en omgeving vind je via Booking.com. Een echte aanrader in Pompeï is Relais Country House.
  • Kijk voor een complete vakantie (vlucht + accommodatie of een rondreis) eens bij het aanbod van TUI.
.affilliateblok{width:100%;display: block;} .affilliateblok .inneraffblok{text-align: left !important;position: relative;padding: 20px 20px 50px;box-sizing: border-box;width:100%;background: #C1D7D3 url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/world-map.svg) no-repeat;background-size: 150%;background-position: 50% 50%;} .affilliateblok h1{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;position: relative;padding-left: 40px;} .affilliateblok h2{text-align: left !important;font-family: 'Roboto Slab', serif;color: #e1266d;font-weight: 900;} .affilliateblok h1{display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 5px;} .affilliateblok p{text-align: left !important;display: block;width:100%;max-width: 500px;margin-bottom: 25px;} .affilliateblok .blockwidth{margin-left: 0px;list-style: none;margin-right: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li{position: relative;padding-left: 20px;} .affilliateblok .blockwidth li:before{content: "\25AA";margin-right: 10px;display: inline-block;color: #e1266d;position: absolute;left: 0px;} .affilliateblok .blockwidth a{text-align: left !important;text-decoration: underline;transition:0.2s;color: #e1266d;font-weight: 700;} .affilliateblok .blockwidth a:hover{color: #ca1459;} .affilliateblok .travellerstick{position: absolute;bottom: 38px;right: 20px;height: calc(100% - 55px);width: 100px;background-image: url('https://cdn.webshopapp.com/shops/243525/files/211170476/backpacker-route.png');background-size: contain;background-repeat: no-repeat;background-position: bottom;} .affilliateblok h1:before{content: "";margin-right:10px;height: 30px;width: 30px;background-image: url(https://assets.webshopapp.com/25bucketlistreizen/busje-aff.png);background-size: contain;background-repeat: no-repeat;position: absolute;display: inline-block;top: 15px;left: 0px;} @media(max-width: 650px){.affilliateblok .travellerstick{display: none;}}
Avatar foto
Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en reisblogger. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land: elke plek heeft iets speciaals. Ook in haar vrije tijd pakt ze graag haar koffers en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Italië

De mooiste onontdekte plekken in Toscane: de natuur van Maremma en Valdelsa Valdicecina

Er zijn in Toscane in Italië nog genoeg plekken te vinden die minder bekend zijn. De mooiste ontontdekte plekken vind je hier.

Natuur12.07.2024

De mooiste onontdekte plekken in Toscane: de natuur van Maremma en Valdelsa Valdicecina

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Vanaf slechts € 3 kun je bieden op woningen in Sambuca, een stadje op het Italiaanse eiland Sicilië. Het zijn weliswaar echte opknappertjes, toch is het ook een dikke kans om voor een bescheiden bedrag een woning te bemachtigen op dit schitterende eiland.

Algemeen21.06.2024

Verhuis naar de zon: voor € 3 koop je een huis op Sicilië

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Wil je 3 nachten gratis slapen op Sardinië? Als je houdt van avontuurlijke hikes en jonger bent dan 35 jaar, kun je gebruikmaken van dit unieke aanbod. Loop een deel van de Santa Barbara Cammino mine trail, die slingert langs schitterende plekken door de natuur en oude mijngebieden.

Algemeen12.06.2024

Gratis overnachten op Sardinië? Dat kan als je een wandelliefhebber bent!

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

Het is al vaker aangekondigd, en weer uitgesteld, maar vanaf 25 april 2024 moet je toch echt entree gaan betalen voor Venetië. Wie de oude stad in wil, moet betalen.

Stedentrips10.04.2024

Vanaf 25 april 2024 moet je entree betalen in Venetië

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

Florence wordt ook wel de cultuurstad van Europa genoemd. Met een historische binnenstad vol gebouwen, beelden en schilderijen van Italiaanse grootmeesters is het een levend kunstwerk. Florence is tevens de hoofdstad van...

Stedentrips28.02.2024

De 8 leukste dingen om te doen in Florence

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Het Comomeer is een van de mooiste meren van Italië. Het Comomeer is een bergmeer dat ligt in Lombardije, in het noorden van Italië. Het is het derde grootste meer van de Italiaanse Alpen en zeker ook de mooiste. Het m...

Zomer21.02.2024

De zeven leukste dingen om te doen aan het Comomeer in Italië

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

Hoewel de Dolomieten vaak worden beschouwd als de meest spectaculaire hellingen van Europa, zijn er in de rest van de Italiaanse Alpen genoeg geweldige skibestemmingen te vinden. Maar wat zijn nu de mooiste skigebieden? De variatie wat betreft berglandschappen in Italië maakt het echter niet gemakkelijk om te kiezen. Je vindt er oude stadjes en afgelegen dorpjes, omgeven door charmante Italiaanse skigebieden voor een heerlijke wintersportvakantie. We hebben een aantal van onze favorieten in Italië voor je op een rij gezet.

Winter18.01.2024

Wintersport met een zuidelijk tintje? Dit zijn mooiste skigebieden in Italië!

De 10 coolste dingen om te doen in Rome

Rome is een van de steden waar je geweest moet zijn. Rome ademt historie: er is hier zoveel te doen en zien. Boek een stedentrip naar de mooiste stad van Italië, om in een paar dagen de leukste en mooiste plekken van Ro...

Stedentrips11.01.2024

De 10 coolste dingen om te doen in Rome