Het is geen geheim meer dat reizen flink duurder is geworden. Met name vliegticketprijzen rijzen de pan uit. Na de afgelopen tijd weer flink wat uurtjes op vliegvelden te hebben doorgebracht, kom ik ook daar weer tot de conclusie dat er onnodig geld verloren gaat. Geld dat je veel beter kunt gebruiken voor leuke dingen op je vakantiebestemming. Dit zijn onnodige fouten op het vliegtuig die je geld kosten, zorg dat jij ze niet maakt.
1. Je hervulbare waterfles vergeten
Op vliegvelden is het altijd veel te warm en heb je continu dorst. Dat is pas echt een probleem als je je hervulbare waterfles vergeten bent. Zowel op Rotterdam-The Hague als op Schiphol heb ik laatst 3,90 euro betaald voor een flesje water. Voor water. En dat is echt zonde van het geld. Zorg dus dat je altijd een hervulbare waterfles bij je hebt en maak gebruik van de gratis tappunten.
In het buitenland zijn lang niet altijd gratis watertappunten te vinden op vliegvelden, maar water is zo ongeveer overal ter wereld goedkoper dan in Nederland. Dus daar is het een minder groot probleem om een flesje water te moeten kopen.
Goed om te weten: lange tijd mocht je op Schiphol water mee door de security nemen, maar die regel is september 2024 weer aangepast. Je bent weer aangewezen op de maximaal 100 milliliter. Je moet dus voor de security je fles leegdrinken (of het water weggooien) en na de security weer vullen.
2. Duur parkeren op luchthavens
Voor vijf (niet eens volle) dagen parkeren op P3 op Schiphol, moest ik laatst 134 euro betalen. En dat is echt heel veel meer dan het ooit geweest is. Ook parkeren op luchthavens is duur geworden.
Het is veel slimmer om eens te kijken naar alternatieven. In de omgeving van Schiphol zijn een hoop parkeergelegenheden te vinden die een stuk goedkoper zijn. Je parkeert dan iets verder weg en wordt met een gratis shuttle naar de vertrekhal gebracht. Het scheelt een paar minuten reistijd en vaak tientallen euro’s, snel verdiend dus. Zelfs bepaalde vallet diensten waarbij je je sleutel afgeeft, zijn goedkoper dan de parkeerplaatsen van Schiphol zelf.
3. Te veel uitgeven aan bagage
Het wordt steeds interessanter om zo licht mogelijk te reizen. Met mijn dochter vloog ik naar Spanje, maar wist nog niet hoe en wanneer ik terug zou komen. Dat werd ook met het vliegtuig, waardoor ik een dag voor vertrek alsnog een extra koffer moest bijboeken: à 47 euro. Voor slechts één koffer van 17 kilo, enkele reis.
Vliegen met alleen handbagage is echt een veel beter idee, al moet je daar inmiddels bij een hoop airlines ook apart voor betalen. Feit blijft dat minder meenemen goedkoper is, dus dat wordt mijn motto voor de komende tijd. Alleen de essentiële dingen meenemen, slim inpakken.
En als je toch ruimbagage mee wil nemen, weeg dan thuis voor vertrek om niet aan de balie alsnog bij te moeten betalen. Boek bagage ook meteen als je de vlucht boekt en niet achteraf, dan ben je het goedkoopst uit.
4. Shoppen om tijd te doden
Heb je flinke vertraging? Of ben je vroeg en moet je gewoon nog een tijd wachten op het vliegveld? Dan ineens lonken de winkeltjes weer. In de perceptie van reizigers is alles op vliegvelden goedkoper omdat je hier ‘duty free’ kunt winkelen, maar dat blijkt vaak helemaal niet zo te zijn. Het echte het échte taxfree winkelen binnen de EU werd namelijk in 1999 al afgeschaft. Alleen als je naar bestemmingen buiten de EU reist, kun je belastingvrije aankopen doen. Parfum, een zonnebril of make-up inslaan op het vliegveld? Goedkoper is het vaak niet, maar als je het écht nodig hebt, dan natuurlijk doen. En anders gewoon tijd doden met mensen kijken: de leukste bezigheid op vliegvelden.
5. Eten op het vliegveld
Ik heb eerlijk gezegd nog nooit lekker gegeten op een vliegveld en heb toch behoorlijk wat vliegvelden wereldwijd gezien. Maar er zijn uitzonderingen: de lounges. Heb je toegang tot een airport lounge, dan geldt dit niet voor jou, want daar is vaak prima eten verkrijgbaar.
Waar het niet prima is, is bij Starbucks, Pret a Manger en dat soort zaken. Te duur en niet lekker. Zelfs op Verona Airport, in het land waar pizza’s zijn uitgevonden, is geen eetbaar stuk pizza te krijgen. Ben je rond etenstijd op een vliegveld en kun je niet anders dan daar eten, dan kun je eigenlijk nog het beste voor een McDonalds gaan, omdat je daar wereldwijd hetzelfde niveau krijgt. En verder: eten op het vliegveld probeer ik te vermijden want het is echt zonde van het geld.