Winter19.08.2020

Skigebieden maken langzaamaan bekend hoe zij het seizoen gaan aanpakken


Begin maart kwam het wintersportseizoen 2019-2020 abrupt ten einde. Het laatste weekend dat er in Frankrijk geskied kon worden was ik in Alpe d’Huez, alleen wist niemand dat het het laatste weekend zou zijn. Tomorrowland in de sneeuw was dan wel afgelast, en een half opgebouwd festivalterrein kon rekenen op treurige blikken, maar verder draaide het gebied zoals ze altijd draaiden. Om het coronavirus moesten de locals lachen, want haha, dat was daar toch helemaal niet. Een dag later ging alles op slot. Wat volgde gaat de geschiedenisboeken in. Nu de eerste staycation-zomer er bijna opzit, kan langzaamaan weer vooruit gekeken worden naar de winter. De eerste wintersportgebieden maken dan ook bekend hoe zijn van plan zijn het komende seizoen aan te pakken.

Afstand houden op wintersport, kan dat wel?

Net als in het dagelijkse leven wordt een wintersportvakantie anders, die ook grotendeels zal draaien om afstand houden en zo min mogelijk fysiek contact. Een probleem dat op de piste deels al vanzelf is opgelost. Iedereen draagt handschoenen en jassen met hoge kragen – of zelfs een sjaal – dus met je handen kun je weinig schade aanrichten. Je bent de hele dag buiten en daar is de verspreiding stukken lager dan binnen, daar zijn wetenschappers het al wel over eens. En ski’s en snowboards zorgen al vanzelf al enigszins voor het houden van afstand wanneer je ze onder je voeten hebt. Toch is de anderhalvemeter ook op wintersport best wel lastig, om te beginnen bij de wachtrijen voor de lift. Daar is het in drukke weken dringen geblazen en traditiegetrouw geven wintersporters elkaar liever geen centimeter te veel. Ook al heb je ski’s onder je voeten, op een paar stevige ellebogen in de rij kun je vaak wel rekenen. In stoeltjesliften zit je vervolgens vlak naast elkaar, maar nog wel keurig op een stoel en elkaar vooral niet aankijkend. Gondels is een ander verhaal: kleine ruimtes die helemaal vol gepropt worden. Met een beetje pech kun je prima ruiken wat je buurman de vorige avond gedronken heeft.

Afstand houden op wintersport is niet onmogelijk, maar het vergt wel aanpassingen van alles en iedereen. Of het lukt zal vooral afhangen van het aantal mensen dat wordt toegelaten in een skigebied. Minder mensen is minder opstoppingen. In de meeste gebieden zal er een natuurlijke spreiding zijn van wintersporters op de berg: je neemt echt niet allemaal tegelijk dezelfde afdaling. Maar is het dan nog rendabel voor de bergbanen om open te gaan? En voor de berghutten, als zij slechts een handjevol mensen kunnen bedienen? Er is nog vrijwel niets bekend over skipasprijzen, maar het kan bijna niet anders dan dat die omhoog gaan. Net als de prijs voor een schnitzel met friet.

Wat gaat er veranderen?

Skigebieden zullen dus met een plan van aanpak moeten komen. Een klein gebied in Zwitserland – Fideriser Heuberge in Graubünden – besloot al voor opening of eerste sneeuwval de handdoek in de ring te gooien: zij gaan niet open. In Aspen (Amerika), Serfaus-Fiss-Ladis (Oostenrijk) en Ischgl (Oostenrijk) zijn al voorzichtige uitspraken gedaan over hoe het nieuwe winterseizoen aan te vangen. Nog geen officiële statements, maar terughoudende plannen in de richting van wat het moet gaan worden. Dit is wat je kunt verwachten.

  • Geen familie, dan niet samen in de lift: het is te verwachten dat liften op halve kracht gaan draaien. Per keer mogen er koppels of gezinnen mee die bij elkaar horen. Je kunt wildvreemden dan niet meer afluisteren in de lift, maar vervelend is dit absoluut niet. Je zal wellicht alleen langer moeten wachten tot je boven bent.
  • Buiten eten: koukleumen zullen er niet blij mee zijn, maar lunchen op de piste doe je voortaan zoveel mogelijk buiten. Wellicht worden er verwarmde stoelen neergezet en is het probleem van koude billen ook opgelost. Alleen als het écht hard sneeuwt of ijskoud is (dubbele cijfers onder nul) is buiten eten geen optie. Met voldoende afstand houden moet ook binnen eten mogelijk zijn.
  • Geen après-ski (alleen zittend wat drinken): het grote gemis van het komende wintersportseizoen gaat de après-ski zijn. Die wordt compleet anders. Hossen in je thermoshirt door een schirmbar is er (voorlopig) niet meer bij. En dus wordt het voortaan genieten op een stoeltje in de zon met een glaasje Aperol-Spritz. De jeugd zal het niks vinden, voor ouderen verandert er niks.
  • Gezichtsmasker dragen verplicht: een mondkapje op de piste dragen is helemaal niet zo probleem. Voor wie normaal een buff draagt zal er namelijk weinig veranderen. Om dat in openbare ruimtes ook te moeten doen is een kleine moeite. De kans dat je nu nog bekenden tegenkomt in de sneeuw is wel nihil: de mond was namelijk vaak nog het enige niet-bedekte lichaamsdeel waaraan je iemand kon herkennen. Nu kun je dus volledig incognito op vakantie naar de sneeuw.

In de komende weken/maanden zullen meer gebieden met plannen komen voor een wintersportseizoen met corona. Hoe zit het met de quarantaineregels per bestemming? En komt er een gezamenlijk beleid of zijn de regels overal anders? We gaan het volgen en houden je op de hoogte.

Avatar foto
Marloes de Hooge

Marloes is oprichter en hoofdredacteur van Travelvalley. Ze schreef de succesvolle reisboeken Bucketlist Reizen, Bucketlist Stedentrips en Waanzinnige Roadtrips. Ze is gek op schrijven, reizen en hardlopen.

Verder lezen over Wintersport

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

In de Franse Alpen vind je schitterende skigebieden. Naast Les 3 Vallées, het grootste skigebied ter wereld, zijn er ook kleinere plaatsen waar je uitstekend kunt skiën, de pistes soms nog helemaal voor jezelf hebt en betaalbaar kunt overnachten.

Winter08.03.2024

Zo leuk is wintersport in Montgenèvre en Brides-les-Bains

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Als het gaat om duurzaamheid en toerisme, wordt er vaak met een wijzend vingertje naar de wintersport gezwaaid. Omdat daar de klimaatverandering extra goed zichtbaar is - vanwege de smeltende gletsjers, kortere seizoenen en een stijgende sneeuwgrens - is de algemene perceptie dat wintersport niet goed is voor de opwarming van de aarde.

Winter29.02.2024

Duurzaamheid in de Alpen: zo pakt Laax in Zwitserland het aan

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

De Tectonic Arena Sardona is erkend als UNESCO-werelderfgoed vanwege zijn wetenschappelijke waarde en de bijzondere geologische kenmerken. En om dat van dichtbij te kunnen zien, gingen wij op sneeuwschoenen op pad.

Natuur27.02.2024

Op sneeuwschoenen naar Tectonic Arena Sardona in Flims-Laax

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

De meeste mensen gaan skiën of snowboarden wanneer ze op wintersport gaan. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er is nog veel meer te doen in een wintersportgebied. In veel gebieden kan je ook langlaufen, rodelen, sleeën, wandelen of tourskiën. Bij dat laatste heb je een soort gripmatjes onder de ski’s waardoor je de helling omhoog kunt lopen. Eenmaal boven, haal je de matjes weg en kun je naar beneden glijden. Wij gingen naar Les Gets in skigebied Portes du Soleil en probeerden nog weer drie andere activiteiten uit. Sneeuwschoenwandelen, fatbiken en de betoverende nachtwandeling door Alta Lumina.

Winter09.02.2024

Zo ziet wintersport eruit zonder te skiën of snowboarden

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Duurzaam wintersporten wint steeds meer aan populariteit. Dat is ook wel nodig, want door de klimaatverandering worden de wintersportseizoenen steeds korter. De belangrijkste beslissing om de klimaatbelasting zo veel mogelijk te beperken, begint al thuis.

Winter07.02.2024

Vijf redenen om met de trein op wintersport te gaan

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

Steeds meer wintersportgebieden streven naar een CO2-neutrale uitstoot. Of in ieder geval wordt er in de Alpen van alles gedaan om de uitstoot te beperken en zo goed mogelijk met de natuur om te gaan. Logisch ook, want juist deze skigebieden ervaren hoe belangrijk het is dat we de klimaatverandering zoveel mogelijk tegen gaan. De wintersportseizoenen worden korter en de grens voor sneeuwzekerheid komt steeds hoger te liggen. Het is de wintersportgebieden dan ook aan alles gelegen om alle energie die gebruikt wordt, zo veel mogelijk groen te produceren.

Winter04.02.2024

Zo geniet je van een duurzame wintersportvakantie

tips wat jij kunt doen
Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

Super goed bereikbaar, fantastische skimogelijkheden, bijzondere watervallen en magische winterwandelingen: het  Stubaital is een van de topbestemmingen in Oostenrijk. Met perfecte pistes op de Stubaier Gletscher en de gemoedelijkheid van het zeer gezinsvriendelijke Schlick 2000 is het niet alleen aantrekkelijk voor fanatieke skiërs, maar eigenlijk voor iedereen die in de winter naar de bergen gaat. En met deze tips wordt een wintersportvakantie in het Stubaital helemaal een topvakantie!

Winter02.02.2024

Met deze tips maak je van wintersport in het Stubaital een topvakantie!

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil

Wist je dat skigebied Portes du Soleil óók een van de grootste skigebieden ter wereld is? In dit gebied, dat verschillende dorpen met elkaar verbindt, kun je van maar liefst 650 kilometer aan piste genieten. Maar liefst 58 procent (380 kilometer) van het gebied is hier rood. Het hoogste punt van dit gebied ligt op 2.466 meter. 

Winter31.01.2024

De beste tips voor skigebied Les Gets in Portes Du Soleil